Bluetooth
In de tiende eeuw werd de Deense Vikingleider Harald Denmark, ook wel Harald Bluetooth (Harald Blåtand) genoemd, de koning van Denemarken. Later verenigde hij het koninkrijk met Noorwegen. Als erkenning voor de belangrijke rol die Scandinavische landen hebben gespeeld in de wereld van mobiele telefoon-technologieën, werd de technologie voor het draadloos verbinden van mobiele telefoon-headsets naar hem vernoemd.
Bluetooth-technologie is een protocol voor het opzetten van een lokaal netwerk om gegevens uit te wisselen tussen apparaten die bij elkaar in de buurt zijn. De technologie is begin jaren negentig ontwikkeld door een Nederlander, Jaap Haartsen, die destijds voor Ericsson werkte. Bluetooth is een open standaard, wat betekent dat iedereen de technologie vrij kan gebruiken zonder een licentie nodig te hebben. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom Bluetooth al een tijdje bestaat en in steeds meer apparaten zit ingebouwd. Tegenwoordig zijn er draadloze koptelefoons, speakers en oortjes, zoals AirPods, die allemaal werken via Bluetooth.
Hoe werkt bluetooth?
Bluetooth is een draadloze verbinding die verschillende apparaten, zoals bijvoorbeeld je telefoon en je laptop, met elkaar verbindt. Zo kun je gegevens tussen de apparaten uitwisselen zonder dat je daar een USB-kabel of andere aansluiting voor nodig hebt. Deze verbinding werkt met radiogolven en is dus een radioverbinding. De radioverbinding vindt plaats op een bandbreedte tussen de 2,402 en 2,485 GHz, waar wereldwijd iedereen vrij gebruik van mag maken.
Zolang de apparaten bij elkaar in de buurt blijven, meestal binnen een afstand van 10 meter, kunnen ze informatie uitwisselen. Doordat de uitgezonden signalen erg zwak zijn, hebben ze meestal geen effect op andere apparaten die op een gelijke frequentie werken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat iemand met z’n mobiel ineens jouw automatische garagedeur open en dicht kan doen.
Hoewel een bluetooth-verbinding dus relatief zwak is, kun je er wel effectief gebruik van maken. De liedjes die je wilt luisteren worden direct van je Spotify-app naar je koptelefoon gestuurd. Het is zelfs mogelijk om meer dan twee apparaten met elkaar te verbinden. In het netwerk dat gecreëerd wordt kunnen tot 8 apparaten tegelijkertijd in verbinding staan. Hierbij is het wel zo dat er maar één apparaat op een bepaald moment gegevens uitstuurt, terwijl alle andere apparaten die informatie juist ontvangen.
Een van de knappe dingen van bluetooth, en waarschijnlijk ook de reden waarom het na al die jaren nog steeds zoveel gebruikt wordt, is dat het gebruikmaakt van frequentieverspringing (frequency hopping). Dit betekent dat de verbinding constant overspringt tussen verschillende frequenties binnen zijn bereik om op die manier een sterke, stabiele connectie te behouden. Er zijn 79 frequenties waaruit elk bluetoothnetwerk kan kiezen, en dus kunnen frequenties waar op dat moment andere apparaten op aangesloten zijn, zoals die garagedeur, makkelijk vermeden worden.