REvil cyberaanval treft advocatenkantoor Hollywoodsterren

Gepubliceerd op 18 mei 2020 om 18:30
REvil cyberaanval treft advocatenkantoor Hollywoodsterren

Het Amerikaanse advocatenkantoor 'Grubman Shire Meiselas & Sacks' dat onder andere Madonna, Bruce Springsteen, Lady Gaga, Drake, Elton John, Robert De Niro, LeBron James en tal van andere sterren vertegenwoordigt is afgeperst nadat aanvallers data van cliënten wisten te stelen en systemen versleutelden.

REvil-ransomware

Het advocatenkantoor werd getroffen door de groep achter de REvil-ransomware, ook bekend als Sodinokibi. Naast het versleutelen van systemen hebben de aanvallers naar eigen zeggen 756 gigabyte aan data buitgemaakt. Voor het ontsleutelen en niet openbaar maken van de data vroegen de aanvallers in eerste instantie 21 miljoen dollar, maar dat is inmiddels naar 42 miljoen dollar verhoogd.

2,4 gigabyte aan gestolen data

Via een eigen pagina communiceert de groep over de datadiefstal en heeft als bewijs 2,4 gigabyte aan gestolen data openbaar gemaakt. Daarnaast dreigen de aanvallers om informatie over de Amerikaanse president Trump vrij te geven tenzij er wordt betaald. Tegenover CNN liet het advocatenkantoor dit weekend weten dat het nooit met Trump heeft gewerkt.

Toegang tot de systemen

Wel bevestigt het advocatenkantoor dat aanvallers toegang tot de systemen hebben gekregen en dat de inmiddels gelekte documenten inderdaad van cliënten afkomstig zijn die het vertegenwoordigt. Volgens RollingStone gaat het om gegevens van Lady Gaga, waaronder contracten die naar producenten, medewerkers en leden van haar tournee zijn gestuurd, alsmede promotie-overeenkomsten, onkostenoverzichten, formulieren voor vertrouwelijkheidsovereenkomsten, promotiefoto's en allerlei ander papierwerk.

Onderhandelen of betalen is misdrijf

Grubman Shire Meiselas & Sacks zou echter niet van plan zijn om het gevraagde losgeld te betalen. "We zijn door experts en de FBI verteld dat het onderhandelen met of betalen van terroristen een misdrijf is. Zelfs wanneer er grote bedragen werden betaald hebben de criminelen de documenten vaak toch gelekt", aldus een woordvoerder. Het bedrijf heeft nog niet laten weten of het over een recente werkende back-up beschikt.

REvil-groep cyberaanvallen

De REvil-groep heeft het afgelopen jaar tal van bedrijven weten te infecteren, waaronder 'Travelex', de Luxemburgse supermarktketen 'Cactus', de Duitse auto-onderdelenfabrikant 'Gedia' en ook verschillende Nederlandse bedrijven werden slachtoffer en betaalden het losgeld.

REvil

De REvil-groep aanvallen afgelopen jaar

Bron: Security

Ransomware gerelateerde berichten