‘Iedereen maakt fouten. Wij wachten op die van jullie’

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 07:00

De Nederlandse politie neemt een opvallende stap in de bestrijding van cybercriminaliteit. Op een forum waar veel hackers actief zijn, hebben agenten een waarschuwing geplaatst. Daarin adviseert de politie hen dat ze beter geen gebruik kunnen maken van onze IT-infrastructuur, omdat ze deze goed in de gaten houdt.

Iedereen maakt fouten

In het persbericht verwijst de politie tevens naar een YouTube-video. In de video zien we beelden van Nederlandse en Russische agenten die huizen zijn binnengevallen en computerapparatuur in beslag hebben genomen. De clip eindigt met de woorden ‘Everyone makes mistakes. We are waiting for yours’ (vertaling: ‘Iedereen maakt fouten. Wij wachten op die van jullie’).

Bericht geplaatst op het Raid-forum door de Nederlandse politie

Bericht geplaatst op het XSS-forum door de Nederlandse politie

Youtube kanaal Chrysopa 2021

Inlichtingen uit ondergrondse bronnen

In het bericht op het forum schrijft de politie dat ze nauwlettend in de gaten houdt of de Nederlandse infrastructuur misbruikt wordt. “We richten ons op botnets en aanverwante malware als Ryuk, Trickbot en vele andere. We vergaren onze inlichtingen uit ondergrondse bronnen en de wereld van cybersecurity. We schuwen geen middelen om mensen op te sporen die zich schuldig maken aan cybercriminaliteit. Je verliest niet alleen je bots en business, maar ook je vrijheid.”

“Deze aanpak is onderdeel van de brede bestrijding van cybercrime”, zegt de politie. “We treden pro- en reactief op tegen personen die onze infrastructuur gebruiken voor cybercriminaliteit.”

Operation Ladybird

De oproep van de politie volgt na het offline halen van het Emotet-botnetwerk afgelopen maand. Emotet is een Trojaans paard dat in 2014 voor het eerst opdook. Aanvankelijk was deze malware ontwikkeld met het doel om bankrekeningnummers en inloggegevens buit te maken. Daarvoor wordt Emotet inmiddels niet meer gebruikt. Vandaag de dag proberen hackers hiermee gijzelsoftware, spyware, scareware en achterdeurtjes te installeren op computers van nietsvermoedende slachtoffers.

Emotet malware

In februari verstuurden oplichters corona-gerelateerde phishing e-mails naar instanties met als doel om medewerkers te verleiden om Emotet te installeren. Daarna was het een tijdje stil. In juli sloeg de malware toe bij het Canadese ministerie van Justitie, in diverse Europese landen en de Democratic National Convention (DNC). Half september hadden Emotet spam-campagnes ons land bereikt, zo waarschuwde Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) zei afgelopen oktober dat Emotet ‘de gevaarlijkste bedreiging van het moment’ was. om een tekst te typen.

Hoofdservers overgenomen

Eind januari nam de Nederlandse politie deel aan een internationale operatie om het Emotet-botnet uit de lucht te halen. Deze actie werd ook wel ‘Operation Ladybird’ genoemd. Twee van de drie hoofdservers van het botnet stonden in ons land en werden door de politie overgenomen.

Agenten plaatsten een update op de servers die de malware onschadelijk maakte. Daarnaast creëerde de politie een Emotet-checker: een tool waar slachtoffers konden zien of hun e-mailadres in de database van de aanvallers voorkwam. In totaal stonden er meer dan 600.000 slachtoffers op de servers.

Criminelen wanen zich onbespied

NU.nl vroeg aan de politie of ze met de oproep aan hackers om de Nederlandse IT-infrastructuur te vermijden niet het probleem verplaatst. “Dat risico loop je altijd”, vertelde een woordvoerder. “Maar wat je hier kunt voorkomen, is meegenomen. Tegelijkertijd werken wij om die reden ook internationaal samen. Zo hopen we het wereldwijd te ontmoedigen. Wij ons richten op Nederland (…) De criminelen op dit forum wanen zich onbespied. Wij willen de boodschap afgeven dat dat niet zo is. Wij zijn er ook.”

Bron: nu.nl, youtube.com, politie.nl, vpngids.nl

Meer info over ‘malware’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Malware gerelateerde berichten

Is de ‘NewProfilePic-app’ Russische malware?

De app 'New Profile Pic' staat zowel in de Apple App Store als in de Google Play Store op nummer één in de ranglijst van de populairste, meest gedownloade apps. Daarmee is de app momenteel dus populairder dan apps als Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube en Messenger. Maar om deze app is momenteel het één en ander te doen: zo gaat het gerucht dat de app in werkelijkheid malware bevat van Russische makelij, dat gebruikers van de app slachtoffer worden van oplichting én dat de app data doorsluist naar het Kremlin. Hoe zit dat? In dit artikel leggen we het uit.

Lees meer »

Stijging van ruim 47 procent met nieuwe malware

Er komen steeds meer verschillende soorten malware samples op de markt blijkt uit een analyse van G DATA CyberDefense. In totaal werden er vorig jaar meer dan 23,7 miljoen verschillende soorten malware samples geïdentificeerd. Dit staat gelijk aan bijna 65.000 nieuwe varianten malware per dag, oftewel 45 nieuwe aanvalsvectoren per minuut. Vergeleken met 2020 is dit een stijging van ruim 47 procent.

Lees meer »