Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 6 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Gepubliceerd op 21 mei 2022 om 08:00

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het afgelopen jaar zeker 2,5 miljoen personen en bedrijven slachtoffer van cybercriminelen zijn geworden. Wat kun je doen om je tegen cyberaanvallen te beschermen? Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Hans de Vries (CEO NCSC), Evelien Bras (directeur FERM, haven Rotterdam) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). 

De drie deskundigen gaan in op vragen als: Hoe komt het dat nog altijd ruim de helft van de Nederlandse bedrijven aangeeft niet goed op een hack te zijn voorbereid? Wat moet je doen als je digitaal wordt aangevallen? Hoe kun je een cyberaanval oefenen? En hoe zal cybercrime zich de komende jaren ontwikkelen?

'Het is code oranje'

Maasland stelt dat het niet de vraag is of, maar wanneer je door een hack wordt geraakt. Daarom is het cruciaal om goed voorbereid te zijn voor het geval dat. "Eigenlijk zou iedereen een digitaal vluchtplan moeten hebben, iets waar simpele zaken bij een digitale aanval in staan vermeld. Wie bel ik bij een hack? Wordt er wel of niet bij een hack betaald? Leg vooraf bepaalde keuzes vast, bewaar de plannen vooral ook offline en denk na of een cyberverzekering iets voor je is."

Ook De Vries stelt dat er veel misère kan worden voorkomen als er van tevoren over een cyberaanval is nagedacht. "Ten eerste is het heel belangrijk dat je je digitale veiligheid en hoe op een cyberaanval te reageren, hebt georganiseerd. Daarnaast is het essentieel om het structureel in de organisatie in te regelen, onze afhankelijkheid van de digitale wereld is inmiddels veels te groot. En ten derde is cyber 'Chefsache.' De hoogste baas moet zelf de verantwoordelijkheid pakken."

Bras laat weten dat ze bij de haven van Rotterdam recentelijk nog een cyber sessie hebben georganiseerd. "Oefenen is heel goed, maar wat oefen je? Voor elk bedrijf begint het bij het bouwen van scenario's en dreigingen. Daarnaast draait het om samenwerken, want de ontwikkelingen gaan zo snel dat niemand het meer alleen kan bijhouden. En tot slot, zorg dat iemand die dicht bij de chef staat verantwoordelijk is voor digitale veiligheid. Cyber kun je niet meer uitbesteden."

Beter beveiligd dan de buren

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Frank Groenewegen van Deloitte. Als partner Cyber Risk helpt hij complexe bedrijven met hun cyberveiligheid. Wat zijn volgens hem voor MKB'ers do's en dont's om hacks te voorkomen? 

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 6, 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Aanval hoeven niet altijd geraffineerd te zijn om succes te hebben

Hackers en cybercriminelen gaan steeds geraffineerder te werk bij het uitvoeren van cyberaanvallen. Doordat burgers te weinig of geen beveiligingsmaatregelen nemen en onvoldoende opletten, zijn steeds meer aanvallen succesvol. Het bestrijden van cybercrime is dan ook ‘een forse uitdaging’ die ‘een blijvende inspanning’ vraagt. Dat schrijft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer »

Mandemakers groep: ‘ondanks adequate beveiliging’ toch slachtoffer

Keuken- en meubelverkoper De Mandemakers Groep (DMG) is het slachtoffer geworden van hackers. Zij slaagden erin om een groot deel van de IT-systemen te blokkeren. DMG heeft aangifte gedaan bij de politie en melding van het voorval gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Cybersecuritybedrijf Fox-IT helpt het bedrijf bij de afwikkeling van de aanval en het versterken van de beveiligingsmaatregelen.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 25-2021

Luik (B) meldt grootschalige en gerichte aanval op gemeentesystemen, ransomware-aanval kostte Ierse gezondheidszorg al 100 miljoen euro en ChaChi RAT-trojan richt zich met ransomware op onderwijs. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 164 week 25-2021

Versoepeling coronamaatregelen zijn kansen voor cybercriminelen, cybercriminelen verhandelen de toegang tot organisaties en de politie en de wethouder van Breda hebben je hulp nodig. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 164.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 25-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Deepweb zo’n 500 keer groter dan het gewone internet

Het wereldwijde web is op te delen in verscheidene lagen, te weten het surfaceweb, deepweb en darkweb. Omdat er vaak verwarring bestaat over wat deze lagen precies inhouden, leggen we dat op deze pagina voor eens en altijd goed uit. Wat vind je precies op het darkweb, deepweb en surfaceweb, en hoe kom je erop?

Lees meer »

We hebben meer slagkracht nodig, samenleving steeds ingewikkelder

Het nieuwe kabinet moet structureel, dus jaarlijks, 1,3 miljard euro steken in de politie, het Openbaar Ministerie, de rechters, de reclassering en Slachtofferhulp. “We hebben meer slagkracht nodig”, zegt voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM Gerrit van der Burg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lees meer »

Het aantal jeugdige daders van cybercrime dat in het strafrecht terecht komt neemt toe

Er is een toename van het aantal Nederlandse jongeren dat wegens een cyberdelict wordt veroordeeld, zo blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. Onder cyberdelicten worden verschillende zaken verstaan, zoals het inbreken op online accounts, phishing, verspreiden van malware, oplichting en cyberpesten.

Lees meer »