“Deze onaanvaardbare cyberaanval is het zoveelste voorbeeld van het aanhoudende patroon van onverantwoordelijk gedrag van Rusland in cyberspace”

Gepubliceerd op 11 mei 2022 om 19:00

De Europese Unie beschuldigt Rusland ervan “kwaadaardige cyberactiviteiten” tegen Oekraïne te hebben uitgevoerd. Eén specifieke aanval, die tegen het satellietnetwerk KA-SAT, wordt scherp veroordeeld. De lidstaten beraden zich om verdere stappen te nemen om Rusland een halt toe te roepen. Dat staat in een persverklaring van de Europese Raad, waar de regeringsleiders van alle 27 EU-landen zitting in hebben.

Cyberaanval satellietnetwerk

Volgens de Raad vond de cyberaanval op het satellietnetwerk één uur voor de invasie van Russische tanks in Oekraïne op 24 februari plaats. De regeringsleiders vermoeden dat Rusland de aanval toen uitvoerde om de inval te vergemakkelijken. De digitale aanval had naar eigen zeggen een “aanzienlijke impact” doordat de communicatie werd verstoord. Niet alleen bedrijven en gebruikers in Oekraïne, maar ook in andere EU-lidstaten hadden last van deze storing.

In felle bewoordingen veroordeelt de Europese Raad dan ook de aanval van Rusland op het satellietnetwerk. “Deze onaanvaardbare cyberaanval is het zoveelste voorbeeld van het aanhoudende patroon van onverantwoordelijk gedrag van Rusland in cyberspace, dat ook een integraal onderdeel uitmaakte van de illegale en ongerechtvaardigde invasie van Oekraïne”, zegt de Raad.

Ze benadrukt dat het gedrag van Rusland indruist tegen alle verwachtingen die leden van de Verenigde Naties (VN) hebben. Staten dienen “verantwoordelijk gedrag” te tonen, zowel in de fysieke wereld als in cyberspace.

Vitale infrastructuur Oekraïne

De Russische cyberaanvallen richten zich onder meer op de vitale infrastructuur van Oekraïne, zo zegt de Raad. Daarmee verwijst ze naar de poging van Russische hackers om het Oekraïense stroomnetwerk plat te leggen. Een ‘militair hackteam’ -vermoedelijk de Russische hackersgroep Sandworm- viel een Oekraïense energieleverancier aan om zo het tij van de Russische invasie te keren. Cybersecurityexperts wisten de aanval af te slaan.

De Europese Raad is bezorgd dat de aanvallen op de vitale sector overslaat naar andere landen en “systemische gevolgen” hebben. De veiligheid van Europese burgers komt daardoor in het geding. Dat laat de EU niet over zijn kant gaan.

“De Europese Unie beraadt zich, in nauwe samenwerking met haar partners, op verdere stappen om dergelijk kwaadwillig gedrag in cyberspace te voorkomen, te ontmoedigen, af te schrikken en aan te pakken”, zo staat er in het persbericht. De Raad belooft om financiële en materiële steun te blijven verlenen aan Oekraïne om de cyberweerbaarheid te vergroten.

Het is de eerste keer dat de Europese Raad zich zo nadrukkelijk uitspreekt tegen Rusland. De EU heeft meer dan eens gewezen op de gevaren van de cyberaanvallen. Rusland rechtstreeks aansprakelijk stellen voor de aanvallen was, politiek gezien, een stap te ver. Wel benadrukte ze dat de aanvallen vanaf Russisch grondgebied werden uitgevoerd. Het Kremlin heeft altijd ontkend ook maar iets te maken te hebben met deze aanvallen.

Russische staatshackers

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat Russische staatshackers sinds het uitbreken van de oorlog verantwoordelijk zijn voor honderden cyberaanvallen. Volgens het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf gaat het om zeker 237 aanvallen. Ook verspreidden de hackers desinformatie in de hoop dat het vertrouwen in de Oekraïense overheid zou afnemen. Tot slot zag Microsoft dat “beperkte spionageactiviteiten” waar NAVO-lidstaten bij betrokken waren.

De Google Threat Analysis Group (TAG) meldde onlangs dat met name Russische staatshackers steeds vaker aanvallen uitvoeren. Het gaat voornamelijk om spam- en phishingcampagnes om zo gebruikersnamen en wachtwoorden van Oost-Europese politici, overheidsambtenaren, journalisten en NGO’s te bemachtigen. Tevens zag TAG dat Chinese staatshackers zich vaker richten op Russische doelen.

Russian Cyber Operations Against Ukraine
PDF – 35,6 KB 180 downloads

Bron: bnr.nl, europa.eu, vpngids.nl

Meer info over cyberwar 

Help mee en stop het verspreiden van desinformatie van het Russische regime!

Actuele aanvallen overzicht per dag

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer cyberoorlog nieuws

Gazprom onder vuur

De website van Gazprom Neft, de olietak van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, is momenteel uit de lucht. Op de site was enige tijd een kritische boodschap over de Russische invasie in Oekraïne te lezen. Een woordvoerder van het bedrijf doet de inhoud van de boodschap af als ‘onzin’.

Lees meer »

Rusland waarschuwt “anonieme hackers en provocateurs”

Rusland waarschuwt overheden om geen cyberaanvallen uit te voeren tegen het land. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken voeren “anonieme hackers en provocateurs die het regime in Kiev steunen” een cyberoorlog van ongekende omvang. Het Kremlin belooft hard op te treden tegen deze cyberagressie.

Lees meer »

De cyberoorlog: ‘Wees waakzaam voor cyberaanvallen’

Ondanks de oorlog in Oekraïne zijn er op dit moment geen geavanceerde cyberaanvallen die gevolgen hebben voor de Nederlandse infrastructuur. Dat betekent niet dat het risico daarop weg is. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) monitort daarom voortdurend de situatie en staat in nauw contact met nationale en internationale partners over mogelijke incidenten, dreigingen en maatregelen. Het bedrijfsleven krijgt het advies om alert te zijn voor eventuele digitale aanvallen en andere bedreigingen.

Lees meer »

Anonymous gaat door, FCK PTN

Sinds hackersgroep 'Anonymous' drie weken geleden een cyberoorlog tegen Rusland startte, claimt de groep al tientallen Russische overheden en bedrijven te hebben gehackt. Onder meer de sites van de geheime dienst FSB en Russische tv-zenders werden gehackt.

Lees meer »

Chinese hackers mengen zich in de cyberoorlog tegen Oekraïne

Niet alleen wees Google onlangs al op de activiteiten van de groep 'Mustang Panda' uit China, nu stelt de groep 'Intrusion Truth' op Twitter dat Chinese hackers Oekraïne aanvallen. Hoogstwaarschijnlijk met medeweten van de Chinese regering. Volgens cyberspecialist Ricky Gevers ontmaskerde deze groep in het verleden ook al Chinese hackers.

Lees meer »

Cyber informatie oorlog: Rusland - Oekraïne

Als je vanuit Nederland het nieuws volgt, zie je dat Rusland naast de wereldwijde sancties ook zelf stappen onderneemt om zich af te sluiten van het Westen. Met wat scheve verantwoording hier en daar zorgt Rusland ervoor dat de Russische bevolking steeds minder toegang krijgt tot het openbare internet. Dit allemaal om te voorkomen dat Russen eenvoudig toegang hebben tot informatie die het verhaal vanuit het Kremlin mogelijk kan ondermijnen.

Lees meer »

Onderzoek cyberaanval op satellietinternet

Meerdere Westerse inlichtingendiensten onderzoeken een cyberaanval die het satellietinternet van Viasat in Oekraïne offline heeft gehaald tijdens het begin van de Russische invasie. Een deel van de verbindingen werkt nog altijd niet.

Lees meer »

Russische mediawaakhond getroffen door cyberaanval

In een digitale aanval op Roskomnadzor, een Russische mediawaakhond, is voor ruim 800 gigabyte aan bestanden buitgemaakt. De circa 360.000 bestanden variëren van documenten tot e-mailbijlagen en twee nog ontoegankelijke databases, meldt ddosecrets.

Lees meer »

Kremlin in de Kamer

Een ‘man in de war’ die ‘Kremlinpropaganda’ uitkraamt, aldus Tweede Kamerleden over het optreden van Thierry Baudet in het debat over Oekraïne.

Lees meer »