Stijging van ruim 47 procent met nieuwe malware

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 15:00

Er komen steeds meer verschillende soorten malware samples op de markt blijkt uit een analyse van G DATA CyberDefense. In totaal werden er vorig jaar meer dan 23,7 miljoen verschillende soorten malware samples geïdentificeerd. Dit staat gelijk aan bijna 65.000 nieuwe varianten malware per dag, oftewel 45 nieuwe aanvalsvectoren per minuut. Vergeleken met 2020 is dit een stijging van ruim 47 procent.

Cyberaanvallen gedaald

Opmerkelijk is dat het aantal cyberaanvallen daarentegen is gedaald. In totaal registreerden de experts het afgelopen jaar 65,3 procent minder cyberaanvallen ten opzichte van vorig jaar. Bij particuliere gebruikers daalden de aanvalspogingen met 69 procent, en bij zakelijke klanten met 39,1 procent. De redenen voor deze aanzienlijke daling is moeilijk te verklaren. Zo werden er meer grote datalekken waargenomen, zoals Log4J, en vonden er meer cyberinbreuken plaats vanwege onveilige verbindingen. Daarnaast combineren cybercriminelen steeds vaker verschillende soorten malware, zodat cyberaanvallen meer effect hebben. Echter gingen er ook meer werknemers terug naar kantoor wat zorgde voor een vermindering in cyberrisico’s.

Laatste kwartaal van 2021 een opleving

Daarentegen zagen de analisten in het laatste kwartaal van 2021 een opleving en werden er 25 procent meer cyberaanvallen geïdentificeerd. Vooral particulieren waren het afgelopen kwartaal het mikpunt. Maar liefst 29 procent van de cyberaanvallen was gericht op particulieren, terwijl de toename op zakelijke gebruikers slechts 15 procent was. Volgens de analisten werden er erg veel nepadvertenties waargenomen.

Veel nieuwe malwarefamilies

De Malware Top 10 is aanzienlijk veranderd ten opzichte van 2020. Zo zijn er veel nieuwe malwarefamilies bijgekomen. In totaal zijn zes van de tien meest voorkomende malware families nieuw. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten malware vertegenwoordigd. Trojaanse paarden maakten tot voor kort altijd een groot deel uit van de meest voorkomende aanvalstypen. Opmerkelijk is dat Emotet een plek in de top 10 heeft, gezien de malware in feite pas drie maanden geleden een comeback maakte. Na een gecoördineerde takedown in januari 2021, was Emotet in november 2021 pas weer terug.

Een verklaring voor de rangschikking is dat cybercriminelen steeds vaker verschillende soorten malware met elkaar combineren om winst te maken. Ze gebruiken bijvoorbeeld Emotet als malware-distributeur voor de initiële infectie, ontfutselen data van het bedrijf met een information stealer zoals Dridex, en versleutelen de systemen vervolgens met ransomware zoals Shade.

De Malware Top 10

1 Dridex Information Stealer
2 Emotet Malware Distributor
3 Tofsee Bot
4 Bodelph Backdoor
5 Trickbot Malware Distributor
6 Bladabindi Remote Access Trojan
7 Shade Ransomware
8 BlackShades Remote Access Trojan
9 AgentTesla Information Stealer
10 Pistolar Dropper

“De toename aan het einde van het jaar komt niet als een verrassing,” aldus Eddy Willems, van G DATA. “Vooral de terugkeer van Emotet is een duidelijke waarschuwing dat cybercriminelen hun inspanningen weer aan het opvoeren zijn. Daarnaast hebben er het afgelopen kwartaal ook enkele ernstige beveiligingslekken, zoals Hafnium en Log4Shell, plaatsgevonden. Het is daarom enorm belangrijk dat organisaties hun systeem onmiddellijk doorlichten mochten ze dit nog niet hebben gedaan.”

G DATA Threat Analysis
PDF – 656,9 KB 153 downloads

Bron: gdata.nl

Meer info over malware 

Bekijk alle vormen en begrippen

Actuele aanvallen overzicht per dag

Ernstige kwetsbaarheden

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over malware

LinkedIn gebruikers doelwit van nep vacatures met malware

Cybercriminelen gebruiken het zakelijke sociale netwerk LinkedIn om gebruikers met malware te infecteren, zo waarschuwt security bedrijf Proofpoint. De aanvallers proberen via nep profielen contact met het slachtoffer te maken en doen zich voor als een uitzendbureau met een interessante vacature.

Lees meer »

Cybercriminelen proberen via “Nep app PostNL” je geld te stelen

Cybercriminelen hebben een app gemaakt die sprekend lijkt op die van PostNL. Deze app verspreid zich momenteel via sms en social media. In werkelijkheid is het een Android bank malware die gegevens voor mobiel bankieren probeert te stelen. Dat laat anti-virusbedrijf ESET weten. De malware kan, nadat de app op een toestel is geïnstalleerd, ook wachtwoorden en ingevulde data van andere apps stelen, waaronder Amazon, Ebay en PayPal. Na installatie proberen oplichters de wachtwoorden van internetbankieren in handen te krijgen om zo geld over te maken. Zeker 600 Nederlanders hebben inmiddels een link naar de app geopend, waarschuwt beveiliger Eset. 

Lees meer »

Playstation 4 gamers opgepast

Steeds meer meldingen van gamers met een PlayStation 4 die klaagt over berichten die ertoe leiden dat hun console crasht. In het ergste geval moet het toestel weer naar de fabrieksinstellingen worden teruggezet. Het probleem zit hem in het gebruik van bepaalde karakters in de berichten die gamers naar elkaar kunnen versturen. Consoles kunnen al crashen als de berichten ongelezen in de inbox zitten, aldus Slashgear.

Lees meer »

Gevaarlijke malware richt zich op platleggen stroomnetwerken

Er is een nieuw type malware ontdekt dat wel heel gevaarlijk kan zijn. Onderzoekers van ESET melden het bestaan van ‘Industroyer’, een type malware dat erop gericht lijkt te zijn complete stroomnetwerken plat te leggen. In december 2016 werd Oekraïne door de malware getroffen en lag de stroom in hoofdstad Kiev daardoor een compleet uur plat.  ESET noemt het de gevaarlijkste malware sinds 'Stuxnet' en zegt dat ook Nederland niet veilig is.

Lees meer »