Ransomware aanval op Universiteit Maastricht

Gepubliceerd op 25 december 2019 om 06:06
Ransomware aanval op Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht is slachtoffer van een grote cyberaanval. Verschillende websites en ook het mailsysteem werken niet meer. Windows-computers zijn niet meer toegankelijk en sommige websites van de universiteit zijn uit de lucht.

Clop-ransomware

Het gaat om een aanval met de zogenoemde Clop-ransomware. Dezelfde aanval trof in oktober nog de universiteit van Antwerpen. Ook in Frankrijk sloegen de aanvallers achter die ransomware toe, waaronder in een ziekenhuis.

"De universiteit is getroffen door een serieuze cyberaanval waarbij bijna alle Windows-systemen zijn geraakt", zegt woordvoerder Gert van Doorn van de Universiteit Maastricht. "Wij hebben geen toegang meer tot data. Onze wetenschappelijke data zijn extra beveiligd in een ander systeem. We onderzoeken of de cyberaanvallers daarbij kunnen komen. De verwachting is dat dit heel moeilijk is." Op dit moment wordt er met man en macht aan gewerkt om de problemen op te lossen. "We sluiten een criminele aanval niet uit", benadrukt de zegsman.

Scriptie moet af

De universiteit is met kerst gesloten. Toch werken veel studenten door, onder andere aan hun scriptie. Bronnen uit de online universiteitsbibliotheek zijn daarbij een must. "Ik hoop dat ze het snel oplossen en dat de schade meevalt", zegt een student die volgende maand haar scriptie moet inleveren.

Ransomware populair bij cybercriminelen

Bij ransomware worden bestanden ontoegankelijk gemaakt totdat het slachtoffer betaalt. Dit soort aanvallen worden steeds groter en vernuftiger, waarbij bedrijven en organisaties bewust worden aangevallen. Oorspronkelijk waren vooral thuisgebruikers het slachtoffer, maar aanvallers beseffen dat bij bedrijven meer te halen is.

Hoe lang de universiteit nog met problemen kampt, is onbekend. Ook is niet duidelijk of documenten van studenten gespaard zijn gebleven. Wetenschappelijke data zijn beveiligd opgeslagen, belooft de universiteit.

Bron: 1limburg, nos

Universiteit Maastricht opent hulplijnen na cyberaanval

1limburg, Deborah Parren Geplaatst op zaterdag 28 december 2019

Universiteit Maastricht opent op korte termijn tijdelijke hulplijnen voor studenten en medewerkers. Zij kunnen daar met vragen terecht over de gevolgen van de cyberaanval bij de instelling.

De gebouwen van de Universiteit Maastricht (UM) zullen daarnaast hoe dan ook vanaf 2 januari open zijn.

Open

Eerder was het nog de vraag of de instelling na de kerstvakantie meteen weer open kon gaan. UM laat zaterdag weten dat ondanks de gegijzelde computersystemen toch de deuren na nieuwjaarsdag weer opengaan. IT-deskundigen en externe specialisten doen nu onderzoek en herstelwerkzaamheden. De verwachting is dat de cyberaanval nog enige tijd voor overlast kan zorgen.

Vragen

In de afgelopen dagen kwamen er bij de Universiteit Maastricht al zeker 250 vragen van studenten en medewerkers binnen over de grote cyberaanval die de instelling al dagen in zijn greep houdt. Hackers gijzelden als het ware het complete computernetwerk, waardoor het mailsysteem net als de website niet meer werkten. Ook was er geen toegang tot veel wetenschappelijke data.

Aandacht

De universiteit geeft verder aan dat er speciale aandacht is voor scripties, tentamens, onderwijsroosters, aanmeldingen (fixus opleidingen), subsidieaanvragen, onderzoeksprojecten en sollicitaties. Daarvoor wordt naar oplossingen gezocht.

Meer specifieke informatie over de hulplijnen wordt snel gegeven.

Geen garantie dat UM na vakantie opengaat

1limburg, Stephanie Roberts Geplaatst op vrijdag 27 december 2019

Het is nog niet zeker of de Universiteit Maastricht, die eerder deze week werd getroffen door een cyberaanval, na de kerstvakantie meteen weer opengaat.

Woordvoerder Fons Elbersen laat weten dat alles erop is gericht studenten en medewerkers 6 januari weer aan het werk te laten gaan, maar dat er geen garantie is dat dit gaat lukken.

Tegemoet

Verschillende websites en het mailsysteem werken niet meer. Elbersen laat weten dat er hard wordt gewerkt om de grootte van het probleem in kaart te brengen en om een goede oplossing te vinden. Het college van bestuur kijkt met de decanen of ze studenten en medewerkers die hierdoor in de problemen raken tegemoet kunnen komen. "Hoe dat eruit komt te zien, wordt nog onderzocht."

Veilig?

Door de aanval heeft de universiteit ook geen toegang meer tot wetenschappelijke data. "Ik kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat alle wetenschappelijke data van de afgelopen 40 jaar veilig is. We hebben wel goede hoop dat het zo is. Dat zal onderzoek moeten uitwijzen", aldus Elbersen.

Aangifte

De hackers hebben zogeheten clop-ransomware ingezet. Daarbij is het complete computernetwerk als het ware gegijzeld. Deze gijzeling wordt pas door de criminelen beëindigd als ze een bepaald bedrag betaald krijgen. De UM heeft donderdag bij de politie aangifte gedaan van de hack. De landelijke politie laat weten de zaak te onderzoeken.

Criminelen

Er is contact geweest met de criminelen. Elbersen kan echter niets zeggen over de aard en de inhoud van het contact. "We willen heel voorzichtig zijn in de communicatie naar buiten, omdat we in een precaire situatie zitten." Hij legt uit dat de universiteit niet iets wil vertellen wat een mogelijke oplossing in de weg zou staan.

Schrijver: COO

Meer nieuws

Cybercriminelen blijven langer in een bedrijfsnetwerk voor ze toeslaan

Cybercriminelen brengen 36 procent meer tijd door in het netwerk van een organisatie dan een jaar geleden. Deze toename is te wijten aan het misbruik van ProxyLogon- en ProxyShell-kwetsbaarheden, evenals van Initial Access Brokers. Ondanks een verminderd gebruik van Remote Desktop Protocol voor externe toegang, gebruiken aanvallers deze tool vaker voor zogeheten interne laterale verplaatsing. Dat blijkt uit het ‘Active Adversary Playbook 2022’ van security-aanbieder Sophos.

Lees meer »

Tien soorten phishing aanvallen

Cybercriminaliteit is een onderdeel van ons dagelijks leven geworden en cybercriminelen grijpen elke kans om misbruik te maken van onwetende slachtoffers, met als doel: toegang krijgen tot persoonlijke informatie voor financieel gewin. Opleiding en training in cybersecurity kunnen het verschil maken tussen een geslaagde of een mislukte poging van een cybercrimineel.

Lees meer »

Spyware op computer of smartphone? Hoe verwijderen?

Stel je voor dat al je data en activiteiten 24/7 via je computer of smartphone in de gaten worden gehouden zonder dat je het doorhebt. Vreselijk, toch? Het klinkt misschien als een plot uit een spionagefilm, maar helaas is 'spyware' vandaag de dag een groot probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Lees hier wat spyware precies is en hoe je het kunt herkennen, verwijderen en voorkomen.

Lees meer »

Het Wachtwoorden als ‘beveiliging’

Een op de vijf Nederlanders gebruikt de naam van hun huisdier, kind of favoriete voetbalclub in hun wachtwoorden. Dit blijkt uit een onderzoek van Beyond Identity. Voor dit onderzoek werden duizend Nederlanders ondervraagd naar de manier waarop ze wachtwoorden inzetten. Hun antwoorden brengen veel voorkomende valkuilen rond het gebruik van wachtwoorden aan het licht.

Lees meer »

‘Het harde uitgangspunt om nooit te betalen is gevaarlijk. Als de situatie erom vraagt kun je dat soms beter wel doen’

Ransomware, kwaadaardig software waarmee criminelen digitale gegevens gijzelen, is een explosief probleem. Uit principe weigert de overheid afpersers losgeld te betalen. Dat klinkt stoer, maar blijkt een gevaarlijke strategie. Sinds een recente aanval op de gemeente Buren liggen van inwoners financiële gegevens, en informatie over drugs- en psychische problemen, op straat.

Lees meer »

Veranderingen dreigingslandschap na Russische invasie in Oekraïne

Vorige week verscheen het 'Eset Threat Report' over het eerste trimester van 2022. Het Threat Report omvat belangrijke statistieken en trends over het huidige dreigingslandschap op basis van detectiesystemen en digital securityonderzoek. De nieuwste uitgave van het Threat Report geeft een overzicht van de verschillende cyberaanvallen in verband met de aanhoudende oorlog in Oekraïne die onderzoekers analyseerden of hielpen te beperken, waaronder de wederopstanding van de beruchte Industroyer malware, die probeerde hoogspanningsstations aan te vallen.

Lees meer »