Islamitische Staat (IS) digitaliseert

Gepubliceerd op 10 april 2021 om 10:39

De islamistische cybersecurity groep 'Electronic Horizons Foundation', dat een digitale tak van IS is, lanceert een eigen platform met cloud services en chat mogelijkheden voor leden. Via dit platform zouden volgers makkelijker online propaganda kunnen verspreiden en bovendien makkelijker de interne rangen kunnen bepalen.

Tak van de IS

Electronic Horizons Foundation (EHF) lijkt op het eerste gezicht een gewone naam van een doorsnee technologiebedrijf. Maar niets is minder waar. De organisatie is eigenlijk een digitale tak van de Islamistische terreurgroep IS. De groep werd wellicht in 2016 opgericht als een soort ‘helpdesk’ die terroristen kon bijstaan om zich te verbergen van westerse autoriteiten.

EHF informeerde volgers en rekruteerde in het verleden al vaker via online cybersecurity magazines. In deze cybersecurity magazines werden allerlei technieken aangeleerd om de communicatie te beveiligen en werden er adviezen aangeboden om onder de radar van het westen te kunnen blijven. In mei vorig jaar publiceerde de organisatie bijvoorbeeld zo’n magazine met maar liefst 34 pagina’s, dat zowel in het Engels als in het Arabisch beschikbaar waren.

IS platform

Nu zou EHF dus haar eigen platform voor communicatie en de opslag van bestanden hebben opgericht. ‘'Gezien de recente ontwikkelingen in de media en de groeiende restricties van techbedrijven op inhoud, moesten we onze eigen oplossingen aanreiken om een ruimte te creëren voor volgers en de Moslimgemeenschap,'’ zou er te lezen zijn in een digitale statement van EHF.

Hoe het zogenaamde ‘Horizons Cloud Platform’, een digitale opslagplaats voor terroristen precies zou werken is onbekend.

Het meeste van die informatie lezen we in verslagen die gepubliceerd werden door het Middle East Media Research Institute. Dat is een Amerikaanse non-profitorganisatie en denktank, met vestigingen in Washington, Berlijn en Jeruzalem, die het medialandschap in het Midden-Oosten in de gaten houdt. Die informatie werd dan opgepikt door Homeland Security Today, een andere Amerikaanse non-profit die nieuws over de nationale beveiliging van de Amerikanen publiceert.

We weten wel met zekerheid dat IS inderdaad al langer gebruikmaakt van beveiligde messenger-apps zoals Telegram om te communiceren. IS-aanhangers hoopten toen ze van Twitter verbannen werden dat ze via het Duitse Telegram veilig met elkaar kon spreken en bestanden konden delen. Telegram kondigde in 2015 wel al aan dat het waakzaam zal zijn dat de app niet wordt gebruikt voor illegaal materiaal. Correspondentie van IS-leden valt dus ook onder die categorie volgens Telegram.

Favorieten terroristen

Hier zijn nog enkele digitale platformen die de voorkeur krijgen van de terroristen.

  • Nextcloud

Het Duitse Nextcloud zou een uiterst geschikt platform zijn om mediabestanden op te delen. ‘Wel oppassen dat je geen persoonlijke zaken upload’, waarschuwt de handleiding voor terroristen nog.

  • Protonmail & Tunota

Een mailadres maak je best aan via Protonmail of Tunota. Deze mailservices zijn ook geliefkoosd door journalisten vanwege de mogelijkheid om berichten te beveiligen.

  • TOR & Darkweb

Het internet bezoek je best via de Tor-browser, die ook toegang geeft tot het fameuze ‘darkweb’.
Ook het inschakelen van een ‘VPN-service’ is aangeraden voor terroristen. Met zo’n ‘Virtueel Particulier Netwerk’ kan je de virtuele locatie van je toestel wijzigen of onzichtbaar maken.

  • Qubes & Whonix & Tails

Volgens EHF zijn de beste ‘operating systems’ trouwens niet Mac of Windows, maar Qubes, Whonix of Tails.

Islamic State Has Its First Cybersecurity Magazine
PDF – 351,7 KB 400 downloads
ISIS Cyber Group Launches Cloud
PDF – 767,8 KB 395 downloads

Bron: hstoday.us, memri.org, prpchannel.com, businessam.be

Meer info over ‘darkweb en darkchat’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb en darkchat gerelateerde berichten

Om alle criminelen te voorzien, is er op het darkweb een levendige handel

Criminelen passen zich razendsnel aan de nieuwe realiteit aan, die zich ontvouwt door de coronapandemie. Hoewel ook de onderwereld in eerste instantie hard getroffen werd door gesloten grenzen, het stilgevallen transportverkeer en afgelaste drugsfeesten, waarschuwen internationale politie- en opsporingsdiensten voor een nieuwe golf van criminaliteit. Eind maart sloeg Europol alarm over de grootschalige illegale handel in al dan niet nagemaakte medische goederen en over diefstal uit ziekenhuizen.

Lees meer »

Europol ziet toenemende activiteit op het darkweb door coronavirus

De gelegenheid maakt de dief, en dat is tijdens deze coronacrisis niet anders. "Coronacriminaliteit maakt gebruik van de angst van de mensen, van de vraag naar info of producten die ze nodig hebben. De flexibiliteit waarmee criminele organisaties zich aanpassen aan deze crisis, is opvallend", zegt Europoldirecteur Catherine De Bolle. Een nieuw rapport van de Europese politiedienst geeft vier voorbeelden van nieuwe vormen van criminaliteit.

Lees meer »

Politie haalt 'Pay to view' website DarkScandals offline

In zijn woning in Barendrecht is maandag 9 maart een 32-jarige man aangehouden voor het bezit en de verspreiding van kinderporno, heling, opruiing en twee belastingfeiten. Hij is administrator/moderator van de website ‘DarkScandals’ op het clear- en darkweb. Uit identificatie blijkt dat hij Amsterdams van geboorte maar woonachtig is in Barendrecht. De websites zijn offline gehaald en er is een zogenoemde ‘splash page’ gepubliceerd. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vanmiddag de bewaring van de man bevolen.

Lees meer »