De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Breda/Rotterdam - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Breda Rotterdam Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 113,1 KB 49 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022204487

Datum delict: 25-07-2022

Plaats delict: Breda/Rotterdam

Een 78-jarige inwoner van Breda is onlangs het slachtoffer geworden van bankfraude. De fraude vond plaats door middel van vermoedelijk een phishing e-mail, waardoor kwaadwillenden in staat waren om frauduleuze handelingen uit te voeren met de bankrekening van het slachtoffer. Hierdoor kreeg een oplichter toegang tot de rekening en kon zo geld stelen.

Vervolgens werd er in Rotterdam door een nog onbekende man bij een filiaal van de bekende supermarktketen Albert Heijn gepind en afgerekend met de zogenaamde 'wallet' van het slachtoffer. Deze digitale portemonnee bevatte de gestolen bankgegevens, waardoor de dief onrechtmatig gebruik kon maken van het geld op de rekening van de 78-jarige Bredanaar.

De bewakingscamera's in het betreffende filiaal van Albert Heijn hebben de pinner op beeld vastgelegd. De politie is momenteel bezig met een onderzoek naar de identiteit van de man die op de beelden te zien is, in de hoop hem snel te kunnen opsporen en aan te houden. Het slachtoffer van de bankfraude heeft aangifte gedaan bij de politie, die de zaak verder in behandeling heeft genomen.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.