Bitcoin witwasser op het Darkweb

Gepubliceerd op 10 oktober 2019 om 21:45
Bitcoin witwasser op het Darkweb

OM eist celstraffen en een ton ontneming voor illegale bitcoin wisselingen

Crimineel verworven geld witwassen door bitcoins, verdiend met onder andere drugshandel, om te zetten in contant geld. Daaraan hebben een 53-jarige man uit Heerlen en zijn partner, een 61-jarige vrouw, zich volgens het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerietweeënhalf jaar lang schuldig gemaakt. Het OM eiste vandaag voor de rechtbank Overijssel in Zwolle 36 maanden gevangenisstraf voor gewoontewitwassen tegen de man. Tegen de vrouw is voor witwassen 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist met een proeftijd van 2 jaar.

Het OM vorderde bovendien tegen beiden een ontneming van in totaal ruim een ton wederrechtelijk verkregen vermogen en dat inbeslaggenomen geld en onroerend goed moet worden verbeurd verklaard.

Drugshandel

Volgens het OM hebben de verdachten ruim een ton wederrechtelijk verdiend aan de bitcoin wisselingen die zij tussen 18 december 2014 en 19 april 2017 hebben gedaan. De officier van justitie: “In totaal werd op de onderzochte bankrekeningen ruim 3,5 miljoen geboekt, afkomstig van bitcoinwisselingen. Als we kijken naar de gewisselde bitcoins bij de exchanges, zien we een totaal geboekt bedrag van ruim 3,7 miljoen euro. Hier zit ook een bedrag bij dat met debetkaarten werd opgenomen.”

De man leek drie vaste klanten te hebben, van wie er twee geïdentificeerd zijn. Eén van hen is inmiddels veroordeeld voor de handel in drugs via het darkweb. De ander is aangehouden voor drugshandel.  De derde klant, die aan de verdachte bitcoins had overgemaakt om daarna daarvoor in ruil contant geld te ontvangen, ving bot omdat juist op dat moment beslag werd gelegd op de bankrekeningen van de verdachte en zijn partner. “Het is op zijn minst opvallend dat deze klant zich nooit tot de politie heeft gewend wegens bijvoorbeeld oplichting of verduistering, gepleegd door de verdachte”, meende de officier van justitie op zitting vandaag. “Als zijn bitcoins een legale afkomst hadden, had de klant dat ongetwijfeld gedaan.”

De rol van de vrouwelijke verdachte was beduidend kleiner, meent het OM. Echter, ook zij was gedurende dezelfde periode samen met de man aan het witwassen, nu ook geld op haar rekeningen werd gestort en ook zij een enkele keer meeging naar een afspraak (gezien tijdens observaties). In de advertentie op Marktplaats stond ook haar telefoonnummer en zij heeft op enig moment in de mailbox van haar partner gekeken waar en hoe laat hij ergens moest zijn. Bovendien kocht ook zij onroerende goederen die zij deels financierde met het geld, afkomstig van de bitcoins.

Risico’s in ruil voor anonimiteit

Het OM meent dat niet anders kan dan dat de man geweten moet hebben dat de bitcoins door zijn klanten werden verdiend met criminele activiteiten, zoals drugshandel. Een reguliere bitcoin exchanger vraagt immers een fractie van de provisie die de verdachte vroeg. Tegen een provisie van 0.10-0.35% kun je bij reguliere exchangers je bitcoins omzetten, tegen een percentage van 3-5% kon dat bij hem. Bij een legale bitcoin exchanger kan dat bovendien digitaal, vanuit huis, achter de computer. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken om op een parkeerplaats te wisselen. Zowel de verdachten als de klanten liepen hiermee risico, nu ze met een groot geldbedrag op zak over straat gingen. Al deze risico’s werden op de koop toe genomen. In ruil hiervoor kregen de klanten immers anonimiteit, om hun geld (of bitcoins) buiten het zicht te houden van de instanties.

Diverse waarschuwingen door verschillende banken ten spijt, bleef verdachte zijn bitcoinwisselingen voortzetten. De officier van justitie op zitting: “Verschillende banken hebben hem gewaarschuwd voor zijn handel in bitcoins en de verweving daarvan met de illegaliteit. Een aantal banken heeft om die reden ook rekeningen geblokkeerd. Als dat het geval was, opende de verdachte een nieuwe rekening en week daarvoor uiteindelijk zelfs uit naar het buitenland. Hij heeft gebruik gemaakt van rekeningen bij in totaal 12 banken.”

Zware georganiseerde criminaliteit

Door uit misdaad afkomstig geld wit te wassen, ben je een onmisbare schakel in de zware georganiseerde criminaliteit die achter deze wisselingen schuilgaat. De verdachten hebben hiermee de legale economie gecorrumpeerd en vormden, ondanks dat ze hierop meermalen door banken waren gewezen, een bedreiging voor de integriteit van het financiële

Uitspraak

De rechtbank doet uitspraak op 22 oktober.

Bron: om

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.