Exit Scam


'Exit-scams' doen zich voor wanneer gewetenloze bedrijven bestellingen blijven accepteren zonder ze uit te voeren en uiteindelijk met het geld verdwijnen.

Met deze vorm van crypto fraude maakt de crypto fraudeur zich uit de voeten met de cryptovaluta die anderen bij hem gestald hebben. Hierbij kun je denken aan Initial Coin Offerings (ICO’s) die geld ophalen maar nooit doorontwikkelen en na verloop van tijd failliet gaan. Hier is zelfs de spottende naam ISO (Initial Scam Offering) voor bedacht.

Ook initiatieven die cryptovaluta inzamelen, bijvoorbeeld als beurs of onder het mom van een goed doel zijn soms opgezet met het doel om uiteindelijk zo geruisloos mogelijk te vertrekken met de cryptovaluta of het geld dat mensen inbrengen.

Drie grootste exit scams

De 6 miljoen dollar die met de ondergang van de Maplechange in Canada gemoeid is zou hen waarschijnlijk geen vermelding in onderstaande top-3 van cryptoscams hebben opgeleverd. Vooralsnog ziet de top-3 van exit scams er als volgt uit:

1. Bitconnect scam

Ooit was Bitconnect één van de grootste Initial Coin Offerings in de markt. Volgens de initiatiefnemers was er een financieringsplatform voor cryptocurrency in de maak waarbij een speciaal algoritme het rendement voor investeerders moest garanderen.

Nu was men bij Bitconnect beweging sowieso niet vies van rendementen. Zij beloofden investeerders rendementen tot 40%. Op zeker moment was de waarde van de Bitconnect gestegen tot 400 dollar per stuk en was de markt capitalisatie liefst 3 miljard dollar.

Na verloop van tijd bleek de waarheid. Er was geen algoritme en de hele Bitconnect bleek een piramidespel ofwel Ponzi-scheme. Toen het bedrog uitkwam stortte Bitconnect in en verloor de munt 96% aan waarde. De oprichters, of oplichters zo u wilt, zijn gevlucht. Diverse investeerders moesten hulp zoeken om hun zelfmoordneigingen te onderdrukken toen bleek dat ze alles verloren.

2. De Savedroid scam

Dr. Yassin Hankir was het hoofd van de ooit zeer populaire Savedroid ICO. Kort gezegd was het idee dat men op basis van een algoritme de investeringen van deelnemers zou helpen bepalen. met een crypto-creditcard konden de investeringen dan daadwerkelijk gedaan worden.

Investeerders vonden het een geweldig idee en Hankir wist met zijn idee $ 50 miljoen dollar op te halen. Dit werd zowel gegund als investering in de ICO als door middel van harde leningen.

Beleggers waren dan ook stomverbaasd toen Hankir op Instagram een foto plaatste waarop hij op een bank zat en iedereen vertelde dat hij, uiteraard met de centen, vertrokken was. Dit maakt Savedroid niet alleen een van de grootste, maar zeker een van de arrogantste exit scams.

Overigens bestaat het bedrijf nog wel en is het de vraag wat er nu daadwerkelijk gaande is. Vele investeerders hebben het avontuur met Savedroid inmiddels een illusie en veel geld armer de rug toegekeerd.

3. De Plexcoin scam

Ook deze scam brak records. Het was namelijk een van de eerste exit fraudes die door de SEC (Amerikaanse toezichthouder op de beurs) werd gesloten omdat zij zowel Amerikaanse als Canadese investeerders probeerde te misleiden.

Ook deze exit scam valt op doordat deze niet alleen zeer omvangrijk, maar ook erg brutaal was. Leidende man was de oprichter Dominic Lacroix. Hij beloofde rendementen tot wel 1.300 % en investeerders hapten gretig toe. Hij had al 15 miljoen dollar opgehaald toen de SEC ingreep. Door het ingrijpen is een gedeelte van het geld bevroren, maar zeker 12 miljoen is verdampt. Saillant detail: toen Lacroix deze scam opzette was hij al eerder voor een vergelijkbare fraude veroordeeld.

Ico Headstart een Nederlandse exit scam?

De voorgaande overzichten speelden allemaal (grotendeels) in het buitenland. Toch vermoeden specialisten dat er nu in Nederland ook een exit scam was. Centraal in de geruchten staat het Nederlandse fonds ICO Headstart, dat bekendheid verwierf door het aantrekken van bekende namen zoals Dirk Scheringa en Lil’Kleine. Inmiddels is onduidelijk waar het geld gebleven is en trekken investeerders zich terug. Ook overwegen betrokkenen zoals Dirk Scheringa een rechtszaak tegen het bedrijf. Onder meer Quote en het AD onderzochten de zaak. Het bedrijf weigert duidelijkheid te geven over het geïnvesteerde geld en reageert volgens het AD niet op vragen.