Cybercrime begint een echte economie te worden

Gepubliceerd op 24 augustus 2018 om 14:03

Cybercriminaliteit begint een echte economie te worden. Dat constateren onderzoekers van de TU Delft en Carnegie Mellon University (CMU). Zij bekeken de transactiegegevens van acht online anonieme marktplaatsen gedurende zes jaar, van Silk Road tot AlphaBay.

Er zijn duidelijke aanwijzingen voor "commoditization" van allerlei producten en diensten, maar zeker niet voor alle. Commoditization is het aanbieden van vaardigheden en diensten door gespecialiseerde partijen in de ondergrondse economie, die je als gebruiker kant-en-klaar kunt kopen.

Dit maakt het voor cybercriminelen mogelijk om zaken uit te besteden, waardoor de belemmeringen om met cybercrime te beginnen, kleiner worden. 'Je kunt als het ware naar een cybercrime-IKEA gaan om je gewenste pakket te kopen en samen te stellen.’

De onderzoekers schatten de totale omzet van cybercrime commodities op online anonieme marktplaatsen rond de 8 miljoen dollar tussen 2011-2017.

Zogenaamde cash-out services worden het vaakst verhandeld. Centraal staat de vraag hoe je het geld van slachtoffers op ‘verantwoorde’ wijze krijgt weggesluisd. Het gaat om tussenpersonen, geldezels, bankrekeningen en bitcoin-wisseldiensten.

Niet alles is te koop, je moet altijd iets zelf blijven doen als cybercrimineel. Bovendien is de omvang van de handel zeer beperkt, gelet op bijvoorbeeld de omvang van drugshandel op deze markten. Er is wel groei, maar ook minder groei dan verwacht.

Naast criminele aanbieders die handelen met andere criminelen (B2B), zien de onderzoekers ook significante hoeveelheid retail cybercrime, dus rechtstreeks naar de eindconsument. Dan gaat het bijvoorbeeld om gehackte Netflix of Spotify accounts. Men schat handel in deze vorm van cybercrime op online anonieme marktplaatsen rond de 7 miljoen dollar.