Cybercrime Anno 2018

Gepubliceerd op 5 oktober 2018 om 15:05

“Cybercrime is meedogenloos, gaat onverminderd door en is waarschijnlijk niet te stoppen. Het is gewoon te eenvoudig en het levert veel op. Bovendien beschouwt men de kans om gepakt en gestraft te worden als klein”.

Dat is een vrij directe waarschuwing van James Lewis, directeur en senior fellow van het Technology and Public Policy Program in het Center for Strategic and International Studies (CSIS). 

“De digitale wereld heeft alle aspecten van ons leven overhoop gehaald, inclusief risico en misdaad. Hierdoor is digitale misdaad efficiënter, minder riskant, winstgevender en nooit eerder zo gemakkelijk te begaan”, zegt Christiaan Beek, Hoofdonderzoeker bij McAfee. “Neem ransomware, waar cybercriminelen veel van hun werk kunnen uitbesteden aan gespecialiseerde ‘onderaannemers’. Cloudproviders die ransomware-as-a-service aanbieden kunnen heel efficiënt en geautomatiseerd miljoenen systemen aanvallen. Voeg hier cryptomunten aan toe waarmee criminelen snel en met een minimale kans op ontdekking betaald kunnen krijgen, en je krijgt een wereldwijde schadepost van 600 miljard dollar. Het droevige feit is dat de criminele economie net zo hard profiteert van de snelle ontwikkeling van technologie, als andere sectoren.”