Veiliger 'online' in 2020?

Gepubliceerd op 3 januari 2020 om 00:29
Veiliger 'online' in 2020?

Het begin van een nieuw jaar is het perfecte moment om met nieuwe voornemens te starten. Hoewel sommigen kiezen voor extra te gaan sporten of het leren van een derde taal, is het ook een gelegenheid om enkele wijzigingen aan te brengen in de manier waarop u omgaat met uw digitale apparatuur.

Ondanks vrijwel constante herinneringen aan het belang van goede wachtwoorden, het controleren van onze creditcard, bankafschriften en het vermijden van phishing-aanvallen, is het gemakkelijk om lui te worden in onze internetgewoonten. Daarom is het nu een goed moment om jezelf op weg te helpen naar een veiliger 'online' in 2020.

Hier vijf tips

1. Gebruik een wachtwoordmanager

Het handhaven van sterke, unieke wachtwoorden is het "flossen van je tanden" in het internetleven: absoluut noodzakelijk en toch op grote schaal genegeerd.

Soms vertellen mijn eigen familieleden me dat ze zich geen zorgen maken. "Wie zou mij nu hacken?" vragen ze, alsof slachtoffers persoonlijk worden uitgekozen in plaats van dat er miljoenen tegelijk worden aangevallen.

Laten we het dus nog een keer uitleggen. De reden dat u wachtwoorden nodig hebt die zowel sterk als uniek zijn, is eenvoudig. Wanneer een grote hack plaatsvindt, wordt de gestolen informatie vaak op het darkweb verkocht aan andere hackers, die op hun beurt proberen de gegevens te gebruiken om accounts op andere sites te hacken.

Als een hacker bijvoorbeeld weet dat "joe@fakeemail.com" het wachtwoord "abc123" heeft gebruikt op de eerste gehackte site, kunnen ze die informatie in een script plaatsen dat die referenties op 10.000 andere populaire sites, zoals banken, medische records websites en andere retailers. Als "Joe" dezelfde inloggegevens heeft gebruikt voor meerdere sites, zit hij in de problemen.

Wees geen Joe. Gebruik een wachtwoordbeheerder zoals LastPass, die een uniek wachtwoord kan maken voor elke site waarop u zich aanmeldt - u hoeft slechts één hoofdwachtwoord te onthouden. Al uw individuele wachtwoorden worden veilig opgeslagen in de cloud en kunnen niet onversleuteld worden, zelfs niet door LastPass. Het is ook goedkoop, met abonnementen variërend van gratis tot €3 tot €4 per maand.

2. Overweeg een VPN

Je wifi thuis is veilig (waarschijnlijk), net als het mobiele signaal van je telefoonaanbieder, maar stop alsjeblieft met het verbinden met openbare wifi-netwerken.

Als een auto op straat zou stoppen met het woord "politie" in krijt op de zijkant, zou u dan instappen? Natuurlijk niet, en toch maken veel mensen verbinding met "MCDonalds Free WiFi" zonder enig idee wie het netwerk beheert, al uw online activiteiten bekijkt en op u wacht om waardevolle persoonlijke gegevens te onthullen.

Een virtueel privénetwerk (VPN) is de ideale bescherming tegen indringers, terwijl u nog steeds op gratis Wi-Fi-netwerken kunt springen wanneer u dat echt nodig hebt. Een VPN creëert een soort shell waarmee u uw identiteit kunt beschermen, niet alleen tegen Wi-Fi-netwerken, maar ook tegen de websites die u bezoekt.

VPN's zijn cruciale hulpmiddelen voor journalisten en politieke andersdenkenden die werken onder onderdrukkende regeringen. Voor gewone mensen, ze zijn gewoon een extra laag privacy die alleen echt essentieel is bij het gebruik van openbare Wi-Fi.

NordVPN of ExpressVPN zijn twee populaire en vertrouwde keuzes, en vertrouwen is van het grootste belang omdat u de VPN-bedrijven aan hun woord moet houden wanneer ze zeggen dat ze uw webverkeer niet controleren.

3. Maak je inbox schoon

"Nul inbox", of geen ongelezen e-mails hebben, wordt door sommigen gezien als verwant aan het bereiken van een staat van internet-nirvana. Het is iets waar ik persoonlijk naar streef, maar ik probeer er niet door geobsedeerd te raken. Afhankelijk van uw correspondentie, kan het handhaven van een nul-inbox een onnodige afleiding zijn.

Integendeel, het nieuwe jaar is misschien gewoon een goed moment om u af te melden voor al die ongewenste e-mail die u ontvangt. In overeenstemming met de WBP-wetgeving is het volgens de Nederlandse wetgeving vereist dat commerciële e-mail (bijv. Nieuwsbrieven en marketingmateriaal) "een duidelijke en opvallende uitleg moet bevatten over hoe de ontvanger ervoor kan kiezen om geen e-mail meer te ontvangen" van het bedrijf in de toekomst. Zoek dus naar een link "afmelden" onderaan de e-mail. Als u Gmail hebt, gebruikt u het spamfilter.

Pas op! Schrijf u enkel uit bij bekende nieuwsbrieven, anders zo het wel eens kunnen voorkomen (bij malafide mailings) dat u juist inschrijft i.p.v. uitschrijft, waardoor u alleen maar meer spam zult ontvangen. 

4. Vernieuw / update niet te vervang, oude elektronica

Als uw laptop, tablet of smartphone oud wordt, probeer dan een beetje revalidatie voordat u het naar de prullenbak veroordeelt. Met een paar eenvoudige stappen is het gemakkelijk om wat pep terug te zetten in een computer.

Een telefoon of tablet kan sneller worden gemaakt door ongebruikte apps te verwijderen, oude foto's en andere gegevens te verwijderen en vaker uit en aan te zetten dan voorheen. Aanvullende stappen voor iOS- en Android-apparaten leveren u nog snellere prestaties.

Let op! Is het niet meer mogelijk om uw apparaat up-te-daten, dan is het raadzaam om deze niet meer online te gebruiken. Dit i.v.m. mogelijke kwetsbaarheden in de niet te up-te-daten software.

5. Stop met teveel betalen

Als het een tijdje geleden is dat u de maandelijkse overzichten van uw kabelaanbieder, internetdienst of telefoonmaatschappij goed hebt bekeken, is het tijd.

Bekijk welke abonnementen u nog geeft lopen die u misschien niet meer gebruikt, zoals, Disney+, Videoland, betaal apps (muziek, kleurplaten, kranten,...) en stop deze onnodige kosten.

Controleer uw mobiele telefoonrekening voor onnodige add-ons zoals betaal services en u kunt ook een paar euro besparen door over te schakelen naar papierloos factureren of automatisch betalen.

Bron: Diverse, eu.usatoday.com