De QQAAZZ-bende opende en beheerde honderden zakelijke en persoonlijke bankrekeningen bij banken wereldwijd

Gepubliceerd op 16 oktober 2020 om 14:00
De QQAAZZ-bende opende en beheerde honderden zakelijke en persoonlijke bankrekeningen bij banken wereldwijd

Bij een internationale politieactie gericht tegen personen die geld voor cybercriminelen witwassen zijn twintig mensen aangehouden. Volgens Europol zijn de verdachten lid van een crimineel netwerk genaamd 'QQAAZZ' dat geld voor de grootste cybercriminelen witwast.

Tijdens de operatie vonden er zo'n veertig huiszoekingen in Letland, Bulgarije, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië plaats, en werden personen in de Verenigde Staten, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Spanje aangehouden. De QQAAZZ-bende opende en beheerde honderden zakelijke en persoonlijke bankrekeningen bij banken wereldwijd. Het geld dat cybercriminelen van hun slachtoffers wisten te stelen werd op deze rekeningen gezet.

Vervolgens werd het geld naar andere rekeningen van de QQAAZZ-bende overgemaakt of naar cryptovaluta omgezet. De rekeningen werden met legitieme en vervalste identiteitspapieren geopend. Tevens gebruikten werden deze documenten gebruikt voor het registreren van tientallen lege vennootschappen. De registratiepapieren van deze "bedrijven" werden vervolgens gebruikt voor het openen van zakelijke bankrekeningen, waarop het geld van de cybercriminelen werd gestort.

Voor het witwassen rekende de bende een commissie die tot wel vijftig procent van het door de cybercriminelen gestolen bedrag kon oplopen. In een aanklacht van de Amerikaanse autoriteiten wordt gesteld dat de bende sinds 2016 miljoenen gestolen euro's heeft witgewassen of geprobeerd heeft dit te doen. Onder andere de criminele netwerken achter malware zoals Dridex, Trickbot en GozNym maakten gebruik van de QQAAZZ-bende, zo stelt Europol.

Qqaazz Full Infographic Final
PDF – 717,8 KB 463 downloads
Organization QQAAZZ
PDF – 101,3 KB 379 downloads
Six Arrested In UK
PDF – 152,3 KB 436 downloads

Bron: nationalcrimeagency.gov.uk, justice.gov, europol.europa.eu, security.nl