De kosten van cybercriminaliteit voor de wereldeconomie zijn de afgelopen twee jaar met 50% gestegen

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 14:00

Wereldwijde verliezen door cybercriminaliteit in 2020 meer dan $ 1 biljoen

Ondertussen blijft het aantal cyberaanvallen op bedrijven groeien naarmate de technologie steeds geavanceerder wordt. De focus van cybercriminelen is nu verlegd naar werken op afstand. Volgens analisten zegt de overgrote meerderheid van de bedrijven (92%) dat cyberaanvallen hen niet alleen financiële verliezen hebben veroorzaakt. De ongeplande downtime is ook toegenomen en de kosten voor het onderzoeken van inbreuken en verstoringen zijn ook gaan stijgen.

In hun nieuwe rapport, The Hidden Costs of Cybercrime , zeggen McAfee-experts dat cybercriminelen in 2020 minstens $ 1 biljoen schade hebben aangericht.

McAfee ontdekte dat de meeste organisaties cyberdreigingen niet serieus nemen.

Dat maakt bedrijven kwetsbaar voor geavanceerde social engineering-tactieken, omdat werknemers een probleem niet kunnen herkennen en een cyberaanval in de beginfase niet kunnen voorkomen.

Dit soort phishing is meestal gericht op de HR- of financiële afdeling van het bedrijf. De cybercrimineel doet zich voor als werknemer en verkrijgt zo de nodige informatie. In een recent geval hebben de cybercriminelen toegang gekregen tot het account van de CEO en verschillende e-mails naar de boekhoudafdeling gestuurd met het verzoek om geldoverboekingen. De accountant dacht dat de verzoeken legaal waren en maakte meer dan $ 10 miljoen over aan de criminelen.

Geen plan om cyberincidenten te voorkomen

Experts zeggen dat de meerderheid (56%) van de organisaties geen plan heeft om cyberincidenten te voorkomen en erop te reageren. En van de 951 organisaties die daadwerkelijk een 'respons' plan hadden, zei slechts 32 procent dat het effectief was. McAfee gelooft dat er verschillende tactieken zijn die kunnen helpen om de cyberweerstand te vergroten:

  • Basisregels voor cybersecurity toepassen binnen het bedrijf
  • Verhoog de transparantie van de activiteiten van organisaties
  • Naleving van cyberbeveiliging standaardiseren en coördineren
  • Het geven van bewustmakingscursussen over cyberbeveiliging voor werknemers
  • Ontwikkel plannen om cyberincidenten te voorkomen en erop te reageren

Cybercrime niet enkel geld en data diefstal

Cybercriminaliteit veroorzaakt meer dan alleen intellectuele eigendom en gelddiefstal. 92% van de ondervraagde bedrijven is van mening dat er behalve financiële kosten en verloren werkuren nog andere negatieve gevolgen voor hun bedrijf zijn. Wat schaadt organisaties nog meer?

  • Systeemuitval

Het gemiddelde verlies voor organisaties door downtime in 2019 was meer dan $ 762.000. Van de ondervraagden zei 33% dat informatie beveiligingsincidenten resulterend in systeemuitval en het bedrijf tussen de $ 100.000 en $ 500.000 koste.

  • Verminderde efficiëntie

Als gevolg van downtime verloren organisaties gemiddeld negen werkuren per week, wat uiteraard resulteerde in een verminderde efficiëntie. De gemiddelde uitvaltijd was 18 uur.

  • Responskosten

Het kostte de meeste organisaties gemiddeld 19 uur om een ​​incident te detecteren en op te lossen. Niet iedereen kon problemen alleen met interne middelen oplossen. Veel bedrijven deden in geval van nood een beroep op externe adviseurs, wat een prijs met zich meebracht.

  • Schade aan het merk en de reputatie

Het merkimago herstellen, samenwerken met consultants en nieuwe medewerkers aannemen om toekomstige incidenten te voorkomen - dit alles kost veel, maar is essentieel om het bedrijf te vernieuwen na een cyberincident.

Rp Hidden Costs Of Cybercrime
PDF – 4,1 MB 417 downloads

Bron: mcafee.com, 10guards.com

Meer nieuwsberichten of info over ‘Cybercrime algemeen’?

Van A tot Z (vormen van cybercrime en vaak gebruikte begrippen) in begrijpelijke taal.

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Lees ook