De gevaren van de nieuwe Quantumcomputers: ‘Ontsleutelen in één minuut waar gewone computers nu 10.000 jaar overdoen’

Gepubliceerd op 24 september 2021 om 15:00

Organisaties moeten hun belangrijke data nu al tegen de dreiging van quantumcomputers beschermen, zo adviseert de AIVD in een vandaag gepubliceerde brochure. Volgens de inlichtingendienst brengt de komst van de quantumcomputer risico’s met zich mee op het gebied van informatiebeveiliging. "De algemene verwachting is dat een quantumcomputer binnen twintig jaar de huidige cryptografische standaarden kan breken", aldus de AIVD.

De inlichtingendienst waarschuwt dat nu versleuteld opgeslagen of verstuurde data onderschept kan worden en op een later moment met een quantumcomputer is te ontsleutelen. Voor gegevens die in 2030 nog steeds gevoelig zijn en geheim moeten blijven adviseert de AIVD het gebruik van encryptie die beschermt tegen aanvallen met een quantumcomputer.

Post-Quantum Cryptografie (PQC)

De migratie naar nieuwe cryptografische mechanismen is volgens de AVID een complex en tijdsintensief proces. "Houd je hier geen rekening mee en neem je te laat maatregelen? Dan loop je het risico dat je gevoelige of vertrouwelijke informatie later alsnog ontcijferd wordt", zo staat in de brochure vermeld. Om gevoelige data te beschermen raadt de AIVD het gebruik aan van Post-Quantum Cryptografie (PQC) in combinatie met een bestaand asymmetrisch algoritme.

Quantum Key Distribution (QKD)

Het gebruik van alleen Quantum Key Distribution (QKD), waarbij digitale sleutels worden uitgewisseld met technieken uit de quantummechanica, wordt afgeraden. Hiermee is gevoelige informatie namelijk niet te beveiligen tegen quantumcomputers, zo laat de inlichtingendienst weten. Met QKD wordt de identiteit van de zender en ontvanger niet vastgesteld, zijn er nog geen QKD-implementaties met een passend veiligheidsbewijs en is voor QKD de afstand beperkt doordat er een optische point-to-point verbinding nodig is.

Daarnaast richt het zich alleen op sleuteluitwisseling en niet op andere toepassingen zoals digitale handtekeningen. "Door de beperkingen in functionaliteit en de huidige onvolwassenheid van de technologie, is QKD zonder PQC volgens het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging ongeschikt voor het beveiligen van gevoelige informatie tegen de dreiging van quantumcomputers", staat in de brochure vermeld.

Brochure Dreiging Quantumcomputers Webversie September 2021
PDF – 134,3 KB 196 downloads

Overzicht cyberaanvallen week 20-2022

Belgische ziekenhuizen annuleren operaties wegens ransomware-aanval, ransomwarebende dreigt met omverwerping overheid Costa Rica en VS klaagt Franse arts aan voor ontwikkeling en verkoop van ransomware. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 210 week 20-2022

De meest voorkomende abonnementen trojans, waarom iedereen cybercrimineel kan worden met minimale kennis en uit onderzoek blijkt dat veel posts van kinderen op sociale media circuleren op het Darkweb. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 210.

Lees meer »

Uit onderzoek blijkt dat veel posts van kinderen op sociale media circuleren op het Darkweb

Heel wat ouders posten foto's van hun kinderen op sociale media. Maar ze staan niet altijd stil bij de risico's die daarmee gepaard kunnen gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in Belgie. Die lanceert nu de website "Magditonline.be" met concrete tips voor ouders om hun kinderen veilig af te beelden op sociale media. Ook influencers vinden er meer informatie over hun rechten en plichten.

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 6 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het afgelopen jaar zeker 2,5 miljoen personen en bedrijven slachtoffer van cybercriminelen zijn geworden. Wat kun je doen om je tegen cyberaanvallen te beschermen? Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Hans de Vries (CEO NCSC), Evelien Bras (directeur FERM, haven Rotterdam) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). 

Lees meer »

De meest voorkomende abonnementen trojans

Abonnementen-trojans zijn een aloude methode om Android-gebruikers hun zuurverdiende centen afhandig te maken. Ze infiltreren een smartphone onder het mom van nuttige apps en abonneren zich stiekem op betaalde diensten. Vaker wel dan niet is het abonnement zelf echt, alleen heeft de gebruiker de dienst hoogstwaarschijnlijk helemaal niet nodig.

Lees meer »