Weer oplichting via nep betaalverzoeken (Tikkie fraude)

Gepubliceerd op 20 november 2018 om 06:05

De politie heeft weer een waarschuwing gegeven voor oplichting via nep betaal verzoeken. Aanleiding zijn slachtoffers die vorige week aangifte deden. De oplichters benaderen personen die spullen via verkoopsites aanbieden. Ze doen zich voor als potentiële koper en vragen om via WhatsApp verder te communiceren.

De "koper" stelt dat hij al vaker is opgelicht door mensen die op verkoopsites spullen aanbieden en vraagt het slachtoffer om via een betaalverzoek één cent over te maken. Het betaalverzoek dat de oplichter verstuurt wijst naar een phishing pagina. "Op het moment dat jij je vertrouwelijke gegevens invoert, heeft de oplichter jouw gegevens ook en kan hij daarmee jouw rekening plunderen", aldus de waarschuwing van de politie. In mei van dit jaar werd er ook al een soortgelijke waarschuwing gegeven.

Wie op verkoopsites actief is krijgt het advies om geen kopers te vertrouwen die vragen om één cent over te maken. Vorig jaar wist de politie nog twee verdachten aan te houden die mensen hadden opgelicht via een nagemaakte website van Tikkie, de door ABN Amro ontwikkelde betaalapp. Deze twee verdachten zouden 42 mensen hebben opgelicht. Televisieprogramma Kassa besteedde onlangs ook nog aandacht aan de "Tikkiefraude", die zeer lucratief voor criminelen zou zijn.

Bron: Politie

Gerelateerde berichten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.