Vals WhatsApp-bericht over verificatiecode!

Gepubliceerd op 21 september 2018 om 06:10
Vals WhatsApp-bericht over verificatiecode!

Krijg je van een contactpersoon op WhatsApp een berichtje met de vraag of je een verificatiecode voor de chatapp wil doorsturen? Cybercriminelen proberen zo toegang te krijgen tot je WhatsApp! Stuur de code niet door.

In een appje, zogenaamd van een kennis, staat dat een WhatsApp-verificatiecode per ongeluk naar jou is verzonden. De 'kennis' vraagt jou om die code naar hem door te sturen. Doe dat niet! En klik ook niet op linkjes in het bericht. Cybercriminelen proberen zo toegang te krijgen tot jouw WhatsApp.

WhatsApp gekoppeld aan telefoonnummer

Volgens cybercrime-expert Elmer Lastdrager is je WhatsApp-account gekoppeld aan je telefoonnummer. Als je je telefoonnummer voor WhatsApp wil wijzigen, moet je dat bevestigen met een code die je via een sms-bericht ontvangt. Stuur je die code door, dan kunnen kwaadwillenden jouw WhatsApp-account gebruiken.

Fraudeurs kunnen zich vervolgens voordoen als jou, en zo het bericht verder verspreiden. Lastdrager 'Ze maken zo misbruik van de vertrouwensrelatie, en kunnen bijvoorbeeld namens jou betaalverzoeken verzenden.'

Wat kun je doen?

Als cybercriminelen toegang hebben tot jouw WhatsApp-account, verwijder dan de app en installeer 'm opnieuw, adviseert Lastdrager. Je krijgt dan weer een verificatiecode om de toepassing aan jouw nummer te koppelen.

Let wel: het kan zijn dat je WhatsApp-gesprekken dan worden verwijderd.