Cybercriminelen stelen 24 miljoen euro aan bitcoins

Gepubliceerd op 26 juni 2019 om 17:24
Cybercriminelen stelen 24 miljoen euro aan bitcoins

De politie heeft drie Nederlanders aangehouden op verdenking van het witwassen van cryptovaluta. Ook in Engeland werden personen aangehouden. De aanhoudingen zijn onderdeel van een groot internationaal onderzoek naar de diefstal van 24 miljoen euro aan bitcoins.

Het gaat om twee mannen van 21 en 26 jaar zijn die in Rotterdam zijn aangehouden op verdenking van witwassen. In Amsterdam is een 19-jarige vrouw opgepakt, zij wordt ook verdacht van witwassen. De overige verdachten zijn aangehouden in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Europol registreerden de verdachten een domeinnaam die erg leek op die van de niet nader genoemde cryptobeurs. Een werkwijze die ook wel 'typosquatting' wordt genoemd.

Ze maakten de websites exact na in de hoop dat slachtoffers typefouten maakten in de url en vervolgens hun inloggegevens invoerden op de nagemaakte phishingsite. Zo wisten de cybercriminelen meer dan 24 miljoen euro aan bitcoin te stelen van 4.000 slachtoffers uit twaalf landen.

De aanhoudingen vonden plaats in het kader van een groot internationaal onderzoek door onder meer de Britse politie, Europol en Eurojust. Ook in Engeland werden drie mannen aangehouden voor het witwassen van bitcoins, zegt Europol. Nederlandse opsporingsdiensten willen al langer streng optreden tegen het witwassen van cryptovaluta. Vorige maand haalde de FIOD nog de witwasdienst Bestmixer offline.

Internationale samenwerking

Het onderzoek, dat ruim een jaar liep, loopt samen met een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk. De onderzoeksteams van politie en justitie zijn hierbij ondersteund door collega’s van Europol en Eurojust

Naast de aanhoudingen in Nederland zijn er doorzoekingen gedaan in vier woningen in Amsterdam, de regio Den Haag en in Rotterdam, in een bedrijfspand en in een boot. Deze doorzoekingen waren gericht op vermogen en gegevensdragers in het kader van het onderzoek.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid en zitten in volledige beperkingen. In het kader van het onderzoek en de beperkingen kunnen we inhoudelijk niet verder ingaan op de zaak.

Bron: Politie, Europol, Eurojust