Dating fraude met 43% toegenomen

Gepubliceerd op 9 december 2019 om 23:29
Dating fraude met 43% toegenomen

Het aantal slachtoffers van datingfraude in 2019 ten opzichte van 2018 met 43 procent toegenomen. Het gaat hier om mensen die opgelicht worden door iemand die beweert geïnteresseerd te zijn in een relatie.

Een veelvoorkomende truc is dat het slachtoffer geld moet overmaken zodat zijn of haar geliefde de reis naar Nederland kan betalen. Maar datingsites kunnen ook misbruikt worden om iemand chantabel te maken. ‘Geef de toegangscodes of we lichten je partner in’. Volgens de Fraudehelpdesk neemt niet alleen het aantal meldingen toe, maar ook de totale financiële schade. In 2018 maakte dating fraude al 412 slachtoffers. In 2019 zijn het er tot nu toe 591. En dan gaat het alleen nog om mensen die de kwestie bij de Fraudehelpdesk hebben gemeld. Veel slachtoffers zullen uit schaamte de fraude als een dure les beschouwen.

3,6 miljoen euro schade

Van de 591 slachtoffers werden er 244 financieel gedupeerd. Daarbij ging het om in totaal bijna 3,6 miljoen euro. Vorig jaar werden 180 mensen door zogenaamde geliefden getild en bedroeg de totale schade 3,3 miljoen euro. Vaak gaat het om reisgeld, maar het gebeurt ook dat de oplichters vertellen plotseling in de problemen te zitten en snel geld nodig te hebben, wat zij uiteraard zo snel mogelijk zullen terugbetalen. Sommige slachtoffers werden zo maanden lang aan het lijntje gehouden. De Fraudehelpdesk waarschuwt voor dating partners in het buitenland, die door omstandigheden tijdelijk zonder geld zitten, die naar Nederland willen komen maar dat niet kunnen of die in financiële moeilijkheden zeggen te verkeren. 

Grote liefde blijkt toch niet te bestaan

Uit deze cijfers kan worden geconcludeerd dat datingfraude het afgelopen jaar flink is toegenomen. Datingfraude is een vorm van fraude waarbij het slachtoffer wordt misleid door iemand die zogenaamd verliefd is op hem of haar.

De oplichters zeggen vaak voor werk in het buitenland te zijn en dus niet in het echt te kunnen afspreken. Toch doet de oplichter net alsof hij of zij er alles aan doet om dit voor elkaar te krijgen.

Op een gegeven moment vraagt de oplichter het slachtoffer om financiële hulp. De persoon is zogenaamd plotseling ziek geworden of de betaalpas werkt niet meer. De oplichter vraagt het slachtoffer om geld voor te schieten en belooft zelf snel op bezoek te komen.

Op deze manier kan het soms maanden doorgaan. Het slachtoffer denkt een relatie met iemand op te bouwen, maar wordt in werkelijkheid opgelicht. Slachtoffers van datingfraude zijn hun geld in de meeste gevallen kwijt. Dit komt doordat veel oplichters vanuit het buitenland werken en hun ware identiteit niet bekend is.

Niet elke online geliefde is zo leuk als hij of zij zich voordoet

Iemand begint tegen je te praten op Facebook of in een online spelletje, je wordt verliefd en als hij of zij dan om geld vraagt voor een ticket of een noodzakelijke operatie, dan ’schiet je dat even voor’. Steeds meer Nederlanders worden slachtoffer van datingfraude. Twee vrouwen raakten zelfs meer dan twee ton kwijt.

"En het ergste moet nog komen: in december komen traditioneel de meeste meldingen binnen, samen met januari"

Lieve woordjes

Rond de feestdagen zijn mensen blijkbaar nog eens extra gevoelig voor de lieve woordjes van een virtuele geliefde, en trekken zij sneller de portemonnee.

Voor twee vrouwen is de schade wel heel groot. Een vrouw uit de omgeving van Tilburg raakte in een half jaar maar liefst €247.000 kwijt, vertelt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk.

Man op een booreiland

„Hij zat op een booreiland voor de kust van Venezuela, dit is een vrij bekende smoes. Zijn zoon zat op een kostschool in Engeland. Hij moest op een dure excursie, maar de man kon geen geld overmaken vanaf het booreiland. Of zij dat even wilde voorschieten.”

Het ging van kwaad tot erger. De man moest zogenaamd naar Maleisië vliegen om een kapot onderdeel van het booreiland te vervangen, maar zijn creditcard werkte niet. Of zij even kon voorschieten.

Koffer vol cash geld

Later was hij in Turkije en wilde hij met een koffer vol geld naar Amsterdam vliegen om haar cash terug te betalen, maar werd hij opgepakt. Of zij hem kon vrijkopen. Weer later beweerde hij zelfs in Amsterdam te zijn geland, maar meteen opgepakt en uitgezet.

Een vrouw uit Gorinchem ging voor zo’n twee ton het schip in. Haar verhaal is min of meer hetzelfde. Ook zij leerde in een online game een charmeur kennen die zogenaamd op een booreiland zat, nu voor de kust van Schotland. „Ja, die smoes van het booreiland is een bekende”, zegt Vermeulen.

Nog eens vijf anderen hebben een schadepost van meer dan een ton. In totaal raakten 66 personen meer dan €10.000 kwijt.

Lieke trof al drie keer een oplichter op een datingsite, vertelt ze. „Eerst had iemand geld nodig voor een ticket. Daarna moest een man €12.000 hebben omdat de regering van Hongkong zijn bankrekening had geblokkeerd. Weer een man had geld nodig om een machine te kopen voor zijn bedrijf.”

Ze trapte er niet in en meldde het bij de datingsite. „Maar die mannen staan er nog steeds op.”

Online game

Dating fraude een groeiend fenomeen. Oplichters benaderen hun slachtoffers niet meer per se op datingsites, maar steeds vaker via Facebook, of zelfs in een online game. Het contact verplaatst zich dan naar Facebook Messenger, WhatsApp of Google Hangouts (een soort Skype, videobellen via Google-accounts).

Dating fraude is iets anders dan de misleidende datingsites waar mensen denken leuk contact te hebben, maar eigenlijk tegen betaling per bericht praten met een chat-operator. Dit is geen fraude, mits duidelijk op de website staat vermeld dat de profielen niet echt zijn, en de betaalde chatters bij doorvragen toegeven niet echt te zijn.

Bron: fraudehelpdesk, telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.