Het is niet strafbaar, maar “Waar ben ik mee bezig? Dit kan echt niet ”

Gepubliceerd op 29 juni 2022 om 07:00

Je denkt dat je via een datingsite aan het chatten bent met de droomvrouw of -man van je leven. Maar in de praktijk blijkt dat het om een nepprofiel gaat. Tim heeft als chatoperator bij zo’n datingsite gewerkt. “Op een gegeven moment dacht ik: waar ben ik mee bezig? Dit kan echt niet.”

Goedbetaald baantje

Tim is net van school af en op zoek naar een goedbetaald baantje. Hij struint het internet af, totdat zijn oog op een advertentie op Marktplaats valt. Ze zoeken iemand die goed kan chatten, een gesprek op gaande kan houden en in korte tijd veel geld wil verdienen. Tim reageert op de wat vage beschrijving en wordt via Skype uitgenodigd voor een gesprek.

“Als oefening moest ik wat berichtjes tikken die over een bepaald onderwerp gingen. Het werd me al snel duidelijk dat het om een soort van seks-chat ging. Ik dacht dat ik voor een sekslijn moest gaan werken, maar dat bleek uiteindelijk een datingsite te zijn. Een goedbetaalde bijbaan. Ik kon met het versturen van die berichtjes wel duizenden euro’s per maand verdienen.”

Chatoperator datingsite

Tim kan als chatoperator aan de slag bij een datingsite, en gaat nepprofielen van vrouwen beheren. Terwijl de mannen in de veronderstelling zijn dat ze met echte vrouwen chatten, is het dus Tim die met ze in gesprek gaat. Hij krijgt voor elk verstuurd berichtje betaald. Het is dus de kunst om in gesprek te blijven en zoveel mogelijk berichtjes te versturen.

En daar hebben de sites een heel geraffineerd systeem voor opgebouwd. Zo worden de nepprofielen om de zoveel tijd voorzien van nieuwe foto’s, aangeleverd door vrouwen die daarvoor betaald krijgen. Tim krijgt ook allerlei informatie over het nepprofiel dat hij vertegenwoordigt. Hoe oud ze is, of ze getrouwd is, welke hobby’s ze heeft en van welke seks ze houdt.

Daarnaast wordt er allerlei informatie verzameld van de mannen die met de nepprofielen chatten: leeftijd, werk, opleiding, hobby’s, favoriete tv-programma’s, een sport die ze beoefenen, het moment waarop zij voor het eerst met het nepprofiel contact hebben gezocht. Alles wat maar gebruikt kan worden voor een gesprek wordt genoteerd.

Tim: ”Het is de bedoeling dat je reageert op het berichtje dat de man aan het fake profiel stuurt. Dus dan reageerde ik als het nepprofiel Nina bijvoorbeeld op de vraag hoe mijn ochtend was geweest. Ik zou het nu bijvoorbeeld over een wedstrijd van Oranje kunnen hebben als was opgeslagen dat hij van voetbal hield. Of over het kampioenschap in de eredivisie.”

Tim blijkt goed te zijn in zijn werk als chatoperator. Hij stuurt in razend tempo duizenden berichtjes en weet het gesprek vaak eenvoudig op gang te houden. De business als chatoperator van een datingsite met nepprofielen blijkt voor Tim een goudmijn. Binnen een maand verdient hij met het chatten en enkele bonussen tussen de 8.000 en 10.000 euro.

Niet legaal of strafbaar?!

Opvallend is dat het werken met nepprofielen op datingsites is toegestaan. Zolang dat maar ergens op de datingsite vermeld staat. Het is alleen de vraag of de bezoekers van de site deze kleine lettertjes – vaak ergens op de site verstopt – hebben gelezen. Tim:” Niet iedereen heeft dit door. Het zijn ook vaak mannen die alleen zijn en een maatje zoeken. Mannen die er echt in geloven.”

Bij Tim gaat het werk als chatoperator na een aantal weken flink knagen. De dollartekens in zijn ogen beginnen steeds meer te vervagen. Hij begint zich schuldig te voelen. Vooral op het moment dat hij op de site met een oud-klasgenoot in contact komt, die al een jaar met een nepprofiel aan het chatten is. “Daar schrok ik van. Hij had ook naaktfoto’s van zichzelf gestuurd, die op de site waren opgeslagen.”

Tim besluit zijn oud-klasgenoot via Facebook te waarschuwen. “Ik hoop dat hij er daarna mee is opgehouden. Voor mij was dat wel het moment dat ik besloten heb om ermee te stoppen. Ik schaam me er echt voor dat ik dit werk heb gedaan. En hoop dat mijn verhaal enigszins de ogen van mensen opent, want dit moet gewoon stoppen.”

Bron: pointer.kro-ncrv.nl | Klaas den Tek - Jerry Vermanen

Meer info over dating fraude

Meer dating fraude nieuws 

Een match made in heaven (of hel?): verliefd op een dating fraudeur

Veel mensen zijn actief op dating websites en apps. Juist nu, in een tijd waarin het lastig is om nieuwe mensen te ontmoeten door de corona-regels bieden zulke platforms een uitkomst. Ze vereenvoudigen de zoektocht naar liefde: met een paar muisklikken kunnen singles uit heel Nederland bereikt worden. Voor velen met succes, want steeds meer koppels ontmoeten elkaar online. Op het internet is echter niet alles wat het lijkt. De prins of prinses op het witte paard kan online oprecht overkomen, maar eigenlijk helemaal niet bestaan. Dat is waar dit artikel over gaat: online dating fraude.

Lees meer »

Verliefd op de persoon? Of op het profiel?

De Fraudehelpdesk is gisteren onder de noemer ‘verliefd op de persoon? Of op het profiel?’ een nieuwe bewustwordingscampagne gestart tegen dating fraude. In de eerste zes maanden van het jaar slaagden cybercriminelen erin om ruim 2,3 miljoen euro buit te maken van nietsvermoedende slachtoffers. Naast financiële schade hebben gedupeerden vaak ook last van emotionele schade.

Lees meer »

Datingfraude eerste kwartaal 2020 stijgt naar 1,2 miljoen

Slachtoffers van datingfraude hebben in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 1,2 miljoen euro aan schade gemeld bij de Fraudehelpdesk. Dat is een grote stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2019, toen het schadebedrag na de eerste drie maanden nog op ruim 700.000 euro stond.

Lees meer »

Dating fraude met 43% toegenomen

Het aantal slachtoffers van datingfraude in 2019 ten opzichte van 2018 met 43 procent toegenomen. Het gaat hier om mensen die opgelicht worden door iemand die beweert geïnteresseerd te zijn in een relatie.

Lees meer »