DDoS-aanval op Magister schoolsoftware

Gepubliceerd op 1 februari 2019 om 05:57
DDoS-aanval op Magister schoolsoftware

Magister werd donderdagavond rond 18.00 uur getroffen door een DDoS-aanval. Door de cyberaanval konden veel leerlingen cijferlijsten en roosters niet inzien. De problemen waren rond 22.00 uur weer opgelost. 

Volgens Magister ging het om een "zware DDoS-aanval", waardoor Magister 6-omgevingen beperkt bereikbaar was. Magister is een schoolsysteem dat leerlingen gebruiken om onder meer opdrachten en roosters te bekijken.

Op Allestoringen.nl kwamen donderdagavond honderden meldingen binnen van mensen die niet konden inloggen. Verschillende leerlingen meldden dat ze cijfer lijsten niet konden inzien. Ook huiswerkopdrachten zijn niet voor iedereen bereikbaar.

 

Een woordvoerder zei tegen RTL Nieuws dat "een gespecialiseerd bedrijf het probleem probeert op te lossen". Het is onduidelijk wie er achter de aanval zit en hoelang het nog duurt.

Bron: Schoolmaster.nl, Nu.nl, RTL Nieuws

Wat is DDoS?

Een "Website aanval of DDoS-aanval" (voluit: Distributed Denial of Service) is een aanval waarbij een website platgelegd wordt. Je kunt het het beste vergelijken met een grote groep mensen die voor de ingang van een winkel staat en de toegang blokkeert. Doordat die groep daar staat, kun jij de winkel niet inkomen. Er is namelijk geen ruimte om door de ingang te komen. Dat is ook wat een DDoS-aanval doet, een cybercrimineel stuurt zoveel verkeer op een website of dienst af, dat deze onbeschikbaar gemaakt wordt voor de rest van de gebruikers. De virtuele deuropening wordt als het ware geblokkeerd.

Website onbereikbaar

Het gevolg van een DDoS-aanval is dan ook simpel. De website of dienst is niet meer te bereiken voor degenen die er bij willen. Heeft je bank dus last van een DDoS-aanval, dan kun jij niet meer internetbankieren. Erg vervelend, maar niet gevaarlijk. De reden dat een dergelijke aanval niet zo snel is opgelost, is dat het verkeer (of in het voorbeeld: al die mensen voor de ingang) vaak van allerlei verschillende plekken komen. Hier wordt een zogenaamd bosnetwerk (botnet) voor gebruikt, een collectie van computers die door anderen aangestuurd wordt (later meer hierover). Het gaat vaak om heel veel machines die proberen verbinding te maken. Dat blokkeer je dus niet zomaar.

Kunnen mijn gegevens gestolen worden?

Bij een DDoS-aanval wordt er dus alleen maar veel verkeer naar een website of dienst gestuurd. Maar ze komen niet daadwerkelijk de systemen binnen van het bedrijf. Er is dus geen sprake van een hack. Of zoals in het voorbeeld: de mensen staan wel voor de deur van de winkel, maar gaan nooit naar binnen. Daardoor kunnen ze geen producten uit de winkel stelen. Dit betekent dat jouw gegevens veilig zijn tijdens zo’n aanval. Het is niet mogelijk voor de cybercrimineel om je systeem binnen te dringen, en dus worden jouw inloggegevens of andere data niet gejat. De volgende keer dat je van zo’n aanval hoort, hoef je dus niet bang te zijn voor jouw data.

Wat is DDoS en DDoSer aan het woord die uiteindelijk gepakt is door de Nederlandse Politie (Cybercrime team)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.