De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Opgelichte koper haalt zijn recht via de gerechtsdeurwaarder

Gepubliceerd op 11 december 2020 om 12:00

Opgelichte koper haalt zijn recht via de gerechtsdeurwaarder

Op 19 november 2020 heeft de kantonrechter voor een nieuw hoofdstuk gezorgd in de aanpak van online oplichting.

De rechter van Oost- Brabant is namelijk van oordeel dat de koper terecht de verkoper, die wel inde maar nooit leverde, gedagvaard heeft. Het gevolg. De verkoper had €33,00 buit gemaakt maar moet nu een bedrag van een totale andere orde terugbetalen. Zo is van het ene op het andere moment online oplichting van een lucratieve bezigheid tot een enorme strop geworden voor deze verkoper.

Uit frustratie naar gerechtsdeurwaarders

Deze bijzondere gang naar de rechter begon al in mei 2020. De koper werd opgelicht, deed melding bij Marktplaats en aangifte bij de politie. De frustratie bleef onverminderd hoog toen politie terugkoppelde dat de aangifte helaas zonder resultaat bleef. Ook Marktplaats kon de koper niet verder helpen. De koper nam toen een bijzonder initiatief en bracht de zaak onder bij LAVG Gerechtsdeurwaarders.

Dit gerenommeerde gerechtsdeurwaarderskantoor toonde interesse in de zaak en is direct gestart met een nieuw product voor dergelijke zaken onder de naam EHBO bij Fraude. De verkoper werd via de politiegegevens getraceerd en gesommeerd het aankoopbedrag en alle gemaakte kosten te voldoen. De betaalweigering kwam de verkoper op een dagvaarding te staan met verdere bijkomende kosten. De kantonrechter beoordeelde deze gang naar de rechter en de som van alle geëiste kosten als rechtmatig. Het gevolg of betalen voor de gehele vordering of beslaglegging.

NAW gegevens van oplichters

En zo is er ineens een doorbraak voor de vele gevallen van online oplichting die nu zonder gevolg blijven. De zaken waar wel betaald is en de verkoper niet levert kunnen worden ondergebracht bij LAVG Gerechtsdeurwaarders. Een bijzonder getimed nieuw product. Immers hebben de banken in Nederland toegezegd dat vanaf januari 2021 elke opgelichte burger de NAW gegevens kan verkrijgen met de vermeende fraudeur. Een heel nieuw scala van bestrijdingsmiddelen tegen online fraude belooft zomaar zich te gaan ontvouwen in 2021.

Bron: rijksoverheid.nl, eerstehulpbijonlinefraude.nl | Rick van der Rest

Meer nieuwsberichten over ‘digitale fraude’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.


«   »