Pas op! Hackers stelen salaris

Gepubliceerd op 17 augustus 2018 om 17:27

Pas op voor criminelen die een gehackt e-mailadres gebruiken om het eerstvolgende salaris op hun eigen bankrekening te laten storten.

Werkt u op de salarisadministratie?

Wees dan alert als u per mail een verzoek krijgt het salaris van een medewerker op een ander rekeningnummer te storten. Momenteel zijn er al acht meldingen van oplichters die een eigen bankrekeningnummer opgaven.

Mogelijk hebben iets meer mensen melding gemaakt, maar de Fraudehelpdesk registreert de incidenten niet apart.

"Doorgaans gaan we ervan uit dat ongeveer 10% van de mensen bereid is om melding te maken", zegt de woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Het aantal mensen dat hier afgelopen maand slachtoffer van is geworden, zou in dat geval neerkomen op ongeveer tachtig.

De fraude kwam aan het licht toen verschillende werknemers geen salaris ontvingen en hierover bij de administratie navraag deden. Daar bleek dat zij zelf een mail zouden hebben gestuurd met het verzoek het salaris op een ander rekeningnummer te storten. In alle gevallen bleek het mailaccount van de werknemer gehackt.

Advies

In de afgelopen jaren hebben enkele tientallen datalekken plaatsgevonden bij grote bedrijven zoals LinkedIn, Yahoo en Dropbox.

Via de site Have I been Pwned kunt u kijken of uw gegevens zijn gelekt. Ook de politie heeft een dergelijke tool. Blijkt hieruit niet dat uw inloggegevens zijn gestolen, is dat geen garantie dat uw inloggegevens en wachtwoord(en) niet in handen van criminelen zijn gevallen.

Vermoedt u dat uw mailaccount is gehackt? Verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van uw mailaccount en alle andere accounts, zoals uw bank, webshops en dergelijke. Gebruik hiervoor het liefst een wachtwoordmanager. Deze dient u dan wel weer te beveiligen met een sterke wachtwoordzin.

 

Vorige maand hadden we al aandacht voor het belang van het gebruik van een Digitale Kluis, hieronder het artikel...

Gebruik een Digitale Kluis!

25 jul. 2018

Duizenden gekraakte accounts van onder andere Bol.com, Wehkamp en Zalando worden door hackers te koop aangeboden. Criminelen bestellen met deze accounts dure spullen, waarna de rekening bij het slachtoffer op de deurmat valt.

Lees meer »