FluBot-malware gebruikt nu ook WhatsApp om Nederlandse Android gebruikers te infecteren

Gepubliceerd op 27 mei 2021 om 07:00

Het aantal KPN-klanten dat met een piek in het sms-gebruik te maken kreeg is vorige week na de uitbraak van de FluBot-malware sterk gestegen, zo laat de telecomprovider tegenover de media weten. Daarnaast gebruikt de malware nu ook WhatsApp om Nederlandse Android gebruikers te infecteren. KPN is begonnen om klanten die vermoedelijk met de FluBot-malware besmet zijn proactief te waarschuwen.

Hoe werkt het

Vorige week berichtte KPN al over de FluBot-malware, die ontwikkeld is om gegevens voor internetbankieren en creditcardgegevens te stelen. De malware verstuurt vanaf besmette Androidtelefoons sms-berichten die van DHL afkomstig lijken. In het bericht wordt gesteld dat de ontvanger zijn pakket kan volgen door een app te installeren. Standaard staat Android het installeren van apps van buiten de Google Play Store niet toe. De website die de malafide app aanbiedt bevat echter instructies waarin wordt uitgelegd hoe slachtoffers de beveiligingsmaatregel kunnen uitschakelen.

Eenmaal geïnstalleerd downloadt de FluBot-malware van een server een lijst met telefoonnummers om sms-berichten naar toe te sturen. Daarnaast wordt het adresboek van het besmette toestel naar de server geüpload, waardoor contacten van de besmette gebruiker uiteindelijk ook het malafide sms-bericht ontvangen. Normaliter ziet KPN een handvol klanten op een dag die met een sms-piek te maken krijgen. Vorige week na de uitbraak van de FluBot-malware waren dat er bijna vijfhonderd.

"Klanten die te maken hebben gehad met een FluBot-malware kunnen te maken krijgen met hogere bundelkosten. Wanneer er bij klanten een sms-piek ontstaat, ontvangen zij direct een bericht van ons. Daarna kan KPN de klant verder helpen door te onderzoeken hoe verder te handelen. Een groter probleem is dat deze FluBot-malware kan beschikken over informatie van de gebruiker die gebruikt kan worden om fraude mee te plegen", zegt woordvoerder Gerd De Smyter tegenover de media.

Voorbeelden van malware aanvallen

Je moet de sneeuwbal stoppen

De telecomprovider waarschuwde op de eigen website dat klanten door de FluBot-infectie met hogere telefoonrekeningen te maken kunnen krijgen, maar is nog niet bekend met gevallen waar dit daadwerkelijk het geval is. Ook hebben klanten nog geen andere schade als gevolg van de malware gemeld. De Smyter merkt op dat KPN wel kosten door de malware maakt, zoals het versturen van de sms-berichten en het voorlichten en waarschuwen van klanten. "De veiligheid van klanten staat voorop, maar het is ook in ons belang dat dit zo snel mogelijk de kop wordt ingedrukt."

Aan de hand van de waargenomen sms-pieken, informatie van de abusedesk en andere tooling waarschuwt KPN de eigen klanten die vermoedelijk met de FluBot-malware besmet zijn geraakt. Deze klanten ontvangen een e-mail met verdere informatie. "Je moet de sneeuwbal stoppen", zegt Oscar Koeroo van het KPN CISO Office. Hij benadrukt dat klanten alleen apps uit de officiële appstore of Mobile Device Management tooling van de werkgever moeten installeren en niet vanuit onbekende bronnen.

Bron: kpn.com, security.nl

Meer info over malware

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Malware gerelateerde berichten

Muziek: Artiesten en nummers om malware te verspreiden

Kaspersky-beveiligingstechnologieën ontdekten een toename van 39% van aanvallen (pogingen om kwaadaardige bestanden te downloaden of uit te voeren) onder het mom van het werk van 'genomineerden in 2019, vergeleken met 2018'. Ariana Grande, Taylor Swift en Post Malone waren de favorieten van aanvallers, met deze genomineerden namen die het meest worden gebruikt in 2019 als vermomming voor malware.

Lees meer »

Kerstmis malware verspreidt zich snel

Het is tijd voor lelijke kersttruien - en voor lelijke spammails met een kerstthema. Een nieuwe malspam-campagne dumpt een e-mail in uw inbox met 'Christmas Party', 'Christmas Party volgende week', 'Partymenu', 'Vakantieschema' of iets dergelijks. Maar het bijgevoegde Word-document bevat een gevaarlijke malware: de beruchte Trojan-malware van Emotet.

Lees meer »

Nepkortingsbonnen McDonalds leiden naar bankmalware

Facebook gebruikers zijn gewaarschuwd voor zogenaamde kortingsbonnen van 'McDonalds' die via het platform worden aangeboden. In plaats van een korting op een Big Mac, wacht er een infectie met bankmalware, die gegevens voor internetbankieren onderschept. Dat meldt antivirusbedrijf ESET.

Lees meer »

Bestandloze malware "Campagnes zonder infectie zijn moeilijk te detecteren"

Net zoals criminelen kunnen worden gepakt door vingerafdrukken of DNA op de plaats delict, laten hackers ook sporen achter op geïnfecteerde systemen. Om het bewijs van hun aanvallen te verbloemen, hebben cybercriminelen bestandsloze malware ontwikkeld. Deze schadelijke softwarevariant bestaat slechts als een artefact op het computergeheugen. De infectie of malware plaatst geen uitvoerbare bestanden op de harde schijf van het geïnfecteerde systeem om de detectie van de aanval zo lang mogelijk te verbergen. Verschillende nieuwe campagnes, die gebruikmaken van bestandsloze malware-aanvallen, zijn geanalyseerd door het Zscaler-ThreatlabZ-team.

Lees meer »