De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Veel smartphones worden momenteel aangevallen

Gepubliceerd op 31 augustus 2021 om 15:09

De laatste dagen maken veel Nederlanders melding van vreemde sms'jes. Er gaan twee varianten rond: de eerste variant gaat over 'gemiste oproepen en achtergelaten voicemailberichten', de tweede over 'pakketten die niet konden worden bezorgd'. De spelling van de sms'jes laat in beide gevallen vaak te wensen over, er wordt verwezen naar willekeurige, vage links én er staan vaak onlogische karakterreeksen in de tekst. Wat is dat precies? Wat zit erachter? En is er sprake van malware of oplichting?

Veel meldingen

Op Twitter regent het meldingen over dergelijke verdachte sms'jes, de Fraudehelpdesk heeft ervoor gewaarschuwd en ook de politie doet via sociale media een duit in het zakje:

Het gaat hier in verreweg de meeste gevallen dus om malware, meer specifiek om malware die op Android-toestellen is gericht. Maar iPhone-bezitters lopen ook een (klein) risico: omdat zij geen Android-package kunnen downloaden en installeren, worden zij bij het openen van de links verwezen naar valse win acties. Hoe zit dat precies?

Twee varianten met dezelfde insteek

De sms-berichten gaan dus rond in twee varianten. Het uitgangspunt is in beide gevallen echter hetzelfde.

Eén ervan is vrij nieuw en verschijnt in de vorm van berichten over gemiste oproepen en/of voicemails die via de meegestuurde link te beluisteren zijn. De tweede is al wat ouder, steekt echter wederom de kop op en betreft sms'jes over pakketpost die zogenaamd niet kon worden afgeleverd.

De wijze waarop de sms'jes verspreid worden, is echter wel identiek: het gaat in alle gevallen om sms'jes met vreemde zinsbouw en spelling, vage en verdachte linkjes en ze bevatten tot slot vaak willekeurige karakterreeksen aan het begin of einde van het sms-bericht. De sms'jes worden in een groot deel van de gevallen verspreid door geïnfecteerde toestellen.

Ook belangrijk om te weten: er is inderdaad sprake van oplichting. Het is helemaal niet gebruikelijk dat je op dergelijke vage links moet klikken om een voicemailbericht te beluisteren of de status van een pakket te kunnen traceren. Maar wat zit er dan wél achter?

Bezitters van een iPhone worden naar een valse winactie verwezen

Journalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws plaatste onlangs de volgende waarschuwing op Twitter:

Hij trekt terecht de conclusie dat bezoekers van de link naar een valse winactie worden verwezen. Dat lijkt echter te gaan om iPhone-bezitters, aangezien het hier in werkelijkheid gaat om Android-malware: zo meldt een andere Twitteraar dat er een installatieprompt op het scherm verscheen na het openen van een vergelijkbare link. Daar komen we later over te spreken.

Deelname aan deze winactie is echter buitengewoon onverstandig: in de kleine lettertjes staat namelijk dat je op die manier een creditcardabonnement afsluit voor torenhoge tarieven.

Bedragen van 90 euro per maand zijn geen uitzondering, en daar staat letterlijk niets tegenover. Je krijgt geen prijs, er valt niks te winnen, en met een beetje pech kun je het 'abonnement' slechts met de grootst mogelijke moeite weer annuleren, vaak nadat er al flinke kosten in rekening zijn gebracht.

Bezitters van een Android-telefoon worden naar kwaadaardige malware verwezen

Voor bezitters van een Android-telefoon is het anders. Doel van deze sms'jes is om kwaadaardige malware te verspreiden, en zij worden dan ook verwezen naar valse Track & Trace-apps en - vermoedelijk - valse apps waarmee je je voicemail zou kunnen beluisteren.

Dit had de Fraudehelpdesk erover te melden:

Het lijkt hier dan ook te gaan om de schadelijke FluBot-malware, die enige tijd geleden ook opdook. Destijds was dat in de vorm van valse verzendbevestigingen namens koeriersdiensten, en deze variant gaat dus opnieuw rond, aangevuld door een variant die betrekking heeft op gemiste oproepen en voicemails.

Deze malware moet je onder geen enkel beding installeren, want dit kan de malware allemaal:

  • De aanvaller kan real-time meekijken op jouw telefoonscherm
  • De aanvaller probeert kwaadaardige kopieën van apps voor internetbankieren te installeren
  • De aanvaller kan namens jouw toestel sms'jes versturen om de malware verder te verspreiden
  • De aanvaller kan namens jou klikken en handelingen verrichten
  • De aanvaller kan een keylogger installeren
  • De aanvaller kan jouw contacten kopiëren
  • De aanvaller kan apps openen
  • De aanvaller kan tekstinvoer wijzigen

Of je nu een iPhone hebt of je gebruik maakt van een Android-toestel, en of je nu sms'jes krijgt over pakketjes of gemiste oproepen: in alle gevallen is het verreweg het meest verstandig om dergelijke sms-berichten met vage linkjes direct te verwijderen en de afzender te blokkeren.

Malware infectiemethoden

Malware komt doorgaans de infrastructuur van een bedrijf binnen via e-mail, maar dit is niet de enige infectiemethode. De voornaamste manier om cyberincidenten te voorkomen, is voorkomen dat malware de infrastructuur van uw bedrijf binnendringt. Daarom richten deskundigen zich bij het ontwikkelen van een informatiebeveiligingsstrategie vaak op de meest voor de hand liggende aanvalsvectoren, zoals e-mailverkeer. De meeste aanvallen beginnen inderdaad met een e-mail, maar vergeet niet dat cybercriminelen nog tal van andere methodes hebben om malware bij hun slachtoffers af te leveren. Deskundigen van Kaspersky’s Global Research & Analysis Team spraken over ongebruikelijke methodes om malware te verspreiden en apparaten te infecteren die ze zijn tegengekomen tijdens het analyseren van recente bedreigingen.

Lees meer »

Spyware op computer of smartphone? Hoe verwijderen?

Stel je voor dat al je data en activiteiten 24/7 via je computer of smartphone in de gaten worden gehouden zonder dat je het doorhebt. Vreselijk, toch? Het klinkt misschien als een plot uit een spionagefilm, maar helaas is 'spyware' vandaag de dag een groot probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Lees hier wat spyware precies is en hoe je het kunt herkennen, verwijderen en voorkomen.

Lees meer »

«   »