Gevangenisstraffen voor oplichting via gehackte Marktplaats accounts

Gepubliceerd op 18 april 2019 om 16:11
Gevangenisstraffen  voor oplichting via gehackte Marktplaatsaccounts

Twee mannen die via gehackte Marktplaats accounts zich aan grootschalige oplichting schuldig maakten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 21 en 24 maanden. De verdachten wisten op verschillende manieren toegang tot ruim tien Marktplaats accounts te krijgen.

Dit deden ze onder andere door de eigenaren van de accounts op te bellen en met een smoes de inloggegevens te ontfutselen. Vervolgens werden er via de gecompromitteerde accounts producten te koop aangeboden. Slachtoffers betaalden voor deze producten, maar kregen die nooit geleverd. Ruim vijftig mensen werden op deze manier gedupeerd.

"Met deze oplichtingspraktijken hebben beide verdachten een aanzienlijke som geld binnengehaald en grote maatschappelijke schade aangericht. Die schade bestaat onder andere uit het ernstig inbreuk maken op de reputatie van de bestaande Marktplaats accounts, die al jaren actief waren op de verkoop website", aldus de rechtbank.

Een 22-jarige man uit Den Haag werd vanwege de oplichting veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Een 22-jarige man uit Zoetermeer kreeg een straf van 21 maanden opgelegd, waarvan ook 6 maanden voorwaardelijk. Bij de strafmaat heeft de rechtbank onder andere meegewogen dat beide verdachten eerder zijn veroordeeld voor vermogensdelicten. Naast de gevangenisstraf moeten de mannen ook tientallen gedupeerden hun geld terugbetalen.

Bron: rechtspraak.nl, security.nl