Hoe cybercriminelen de antiphishing-oplossingen kunnen omzeilen

Gepubliceerd op 3 augustus 2021 om 15:00

Om zakelijke e-mailgegevens van werknemers van een bedrijf te stelen, moeten aanvallers eerst langs de antiphishing-oplossingen  op de e-mailservers van het bedrijf zien te komen. Vaak gebruiken ze legitieme webdiensten om niet op te vallen, en steeds vaker gaat het dan om Google Apps Script, een op JavaScript gebaseerd scriptingplatform.

De 'App script aanval'

Apps Script is een op JavaScript gebaseerd platform voor het automatiseren van taken binnen producten van Google (bijv. het maken van add-ons voor Google Docs) en in toepassingen van derden. Het is in feite een service voor het creëren van scripts en om deze vervolgens in de Google-infrastructuur uit te voeren.

In e-mailphishing gebruiken aanvallers deze dienst voor redirects. In plaats van de URL van een schadelijke website rechtstreeks in een bericht te plaatsen, kunnen cybercriminelen een link naar een script plaatsen. Op die manier omzeilen ze de anti-phishing-oplossingen van de mailserver, want een hyperlink naar een legitieme Google-site met een goede reputatie komt eenvoudig door de meeste filters heen. Een bijkomend voordeel voor cybercriminelen is dat onopgemerkte phishing-sites langer in de lucht kunnen blijven. Deze truc biedt aanvallers ook de flexibiliteit om het script zo nodig te wijzigen (voor het geval beveiligingsoplossingen aanslaan), en om te experimenteren met de levering van inhoud (bijvoorbeeld door slachtoffers naar verschillende versies van de site te sturen, afhankelijk van hun regio).

Het enige dat de aanvallers hoeven te doen, is ervoor zorgen dat gebruikers op een link klikken. Onlangs was het meest voorkomende voorwendsel een “volle mailbox”. Dat klinkt in theorie best plausibel.

Een typische phishing-mail met de “volle mailbox”-truc

De Microsoft Outlook 'App script aanval'

In de praktijk zijn aanvallers soms onzorgvuldig en laten ze tekenen van fraude achter die zelfs voor gebruikers die niet zo vertrouwd zijn met echte meldingen duidelijk zouden moeten zijn:

  • De e-mail lijkt van Microsoft Outlook te komen, maar het e-mailadres van de afzender heeft een buitenlands domein. Een echte melding over een volle mailbox zou van de interne Exchange-server afkomstig moeten zijn. (Bonusteken: in de naam van de afzender, Microsoft Outlook, ontbreekt er een spatie en er is een nul gebruikt in plaats van de letter O.)
  • De link die verschijnt als u met de cursor over “Fix this in storage settings” beweegt, leidt u naar een Google Apps Script-site:

E-maillink naar Google Apps Script

  • De limieten van mailboxen worden niet plotseling overschreden. Outlook waarschuwt gebruikers al lang van tevoren dat hun opslagruimte op begint te raken. Als die limiet plotseling met 850 MB is overschreden, zou dat waarschijnlijk betekenen dat u in één keer zoveel spam ontvangt, wat hoogst onwaarschijnlijk is.

Hoe dan ook, hier volgt een voorbeeld van een legitieme melding van Outlook:

Legitieme melding over een mailbox die bijna vol zit

  • De link met “Fix this in storage settings” verwijst naar een phishing-site. Hoewel het in dit geval een vrij overtuigende kopie is van de inlogpagina van de web-interface van Outlook, blijkt uit een blik op de adresbalk van de browser dat de pagina wordt gehost op een vervalste website en niet binnen de infrastructuur van het bedrijf.

Hoe voorkomen

Uit ervaring blijkt dat phishing-mails niet noodzakelijkerwijs phishing-links hoeven te bevatten. Daarom moet betrouwbare zakelijke bescherming anti-phishing-functies bevatten, zowel op het niveau van de mailserver als op de computers van gebruikers.

Daarnaast moet verantwoordelijke bescherming ook regelmatige bewustzijnstraining voor werknemers omvatten, waar wordt ingegaan op huidige cyberdreigingen en phishing-trucs.

Bron: kaspersky.nl | Roman Dedenok

Meer info over Phishing

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Phishing gerelateerde berichten

Digitale haken en wat zijn de nieuwe tactieken P H  I S H I N G 

Computers en het internet hebben de maatschappij veranderd op een manier die slechts een kwart eeuw geleden ondenkbaar was. Net als bij het echte vissen, proberen cybercriminelen steeds met nieuw soorten aas meer internet gebruikers te vangen. Of het nu door middel van een valse e-mail (phishing) is die interessant  lijkt of een beller (vishing) die  beweert te zijn van uw bank of een vervalste website login formulier een SMS (smishing) van je bank, Phishing is overal. Het enge ding? Het is winstgevender dan ooit.

Lees meer »

Phishing verdrievoudigd

Het aantal gevallen van phishing is verdrievoudigd. Bij de Fraudehelpdesk kwamen dit jaar driemaal zo veel meldingen van phishing binnen. Vorig jaar waren dat er nog zo'n 2.600, dit jaar zijn dat er al bijna 8.200. Sowieso kan 2019 met recht het jaar van de fraude worden genoemd, want ook andere vormen van fraude namen explosief toe.

Lees meer »

Apeldoornse it'er via phishing voor 28.000 euro opgelicht

Criminelen gaan online steeds sluwer te werk. Dat blijkt wel uit het schrijnende verhaal van fraudeslachtoffer Frans Hulleman uit Apeldoorn. Hij werd slachtoffer van phishing en spoofing. De 58-jarige IT'er is vorige maand via phishing voor 28.000 euro opgelicht. Op 11 oktober kreeg Hulleman, zogenoemd scrum master bij het Kadaster, een mailtje van zijn bank ABN Amro. Althans, dat dácht hij. ,,Het zag er heel echt uit’’, vertelt hij. Hulleman werd door het zogenaamde ‘cyber security team’ van zijn bank verzocht via een link in de mail in te loggen op zijn bankaccount om zo een overschrijving tegen te gaan. ,,Ik heb op een linkje in de mail geklikt. Achteraf gezien het stomste wat ik ooit heb gedaan.’’

Lees meer »

Zorgverzekeraars waarschuwen voor valse mailtjes: klik niet op de link

CZ en Zilveren Kruis waarschuwen voor spookfacturen, waarbij cybercriminelen uit hun naam klanten geld afhandig proberen te maken. Verzekerden worden in valse e-mails en sms’jes gewezen op een betalingsachterstand en gevraagd het bedrag zo snel mogelijk over te maken. “Trap er alsjeblieft niet in. Klik niet zomaar op de betaallink’’, roepen de zorgverzekeraars in koor.  

Lees meer »

6 miljoen phishing-aanvallen op Mac-gebruikers

Het is een algemene overtuiging dat Apple computers immuun zijn voor malware. Hoewel het risico van aanvallen op de Mac een stuk kleiner is dan dat van hun Windows tegenhangers, kunnen ze nog steeds worden aangetast en geïnfecteerd. Denk maar aan de ransomware die een aantal jaar terug in de torrent-download app 'Transmission' zat verborgen en het lek in de bel-app 'Zoom' eerder dit jaar. Het nieuwe gevaar is phishing volgens Kaspersky.

Lees meer »