Phishing-as-a-service: Betalen per phishing aanval of een abonnement? 

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 17:08

Verschillende vormen van cybercrime worden als een service aangeboden en phishing is er daar één van. Microsoft ontdekte onlangs een phishing-as-a-service operatie die bij één enkele aanval 300.000 unieke subdomeinen gebruikte. Een tactiek die volgens het techbedrijf steeds populairder wordt bij phishingaanvallen.

Phishingdienst BulletProofLink

De phishingdienst heet BulletProofLink en biedt klanten een abonnement van 800 dollar per maand. Ook kan er per phishingaanval worden betaald. Als onderdeel van het abonnement krijgen klanten hosting, phishing templates en een helpdesk. De phishing templates die voor de phishing sites worden gebruikt sturen ingevulde gebruikersnamen en wachtwoorden niet alleen door naar de klant, maar ook naar de phishing-as-a-service aanbieder, die zodoende dubbel aan de klant verdient.

Infinite subdomain abuse

Een volgens Microsoft interessant onderdeel van de campagne is een techniek die het "infinite subdomain abuse" noemt. Hierbij weten aanvallers de dns-instellingen van een domein aan te passen of wanneer een gecompromitteerd van wildcard subdomeinen gebruikmaakt. Hierdoor kunnen aanvallers een oneindig aantal subdomeinen aanmaken en zo voor elke ontvanger van de phishingmail een unieke url creëren.

Populair

Microsoft stelt dat de techniek steeds populairder onder aanvallers wordt. In plaats van te werken met een groot aantal eenmalig te gebruiken domeinnamen, is er een onbeperkt aantal subdomeinen aan te maken dat naar een klein aantal phishingpagina's hoeft door te verwijzen. Daarnaast hoeft de website zelf niet gecompromitteerd te worden maar alleen de dns-instellingen. Verder kan het voor bepaalde filters een probleem zijn die alleen naar de exacte url kijken.

Catching The Big Fish Analyzing A Large Scale Phishing As A Service Operation
PDF – 3,0 MB 250 downloads

Phishingaanval op iPhone-gebruikers via configuratieprofiel

IPhone gebruikers zijn het doelwit van een phishingaanval geworden waarbij aanvallers het slachtoffer zover proberen te krijgen om een configuratie profiel te installeren. Configuratieprofielen zijn eigenlijk bedoeld voor ontwikkelaars en beheerders en maken het mogelijk om allerlei instellingen aan te passen.

Lees meer »

Belastingdienst "Recht op teruggave"

Nu Nederland bezig is met de belastingaangifte over 2018, ontvangen sommige ‘mazzelaars’ een e-mail (phishing) van de fiscus met de mededeling dat de betrokkenen recht hebben op een teruggave. Die kan oplopen tot 4.550 euro. Daar wil je wel even op je laptop een formulier voor invullen.

Lees meer »

Recordaantal Belgen slachtoffer fraude met internetbankieren

Ondanks alle waarschuwingen, steeg het aantal gevallen van oplichting via internetbankieren verder in 2018. Toen werden er maar liefst 9747 gevallen van phishing opgetekend. Bij deze vorm van fraude hengelen oplichters naar bankcodes of andere persoonlijke gegevens door zich voor te doen als een bank, de politie, een telecomoperator, een geïnteresseerde koper op een zoekertjessite, enz.

Lees meer »

Aanhouding voor phishing

Op 5 maart 2019 heeft het cybercrimeteam van politie Midden-Nederland een 24-jarige man uit Diemen aangehouden voor phishing. De verdachte richtte zich op telecomproviders en banken, blijkt uit politieonderzoek.

Lees meer »