De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Phishing aanval met Apple AirTag

Gepubliceerd op 1 oktober 2021 om 07:00

Apple AirTag

Securityspecialist Brian Krebs adviseert Apple-gebruikers om op te passen met 'AirTags' die ze op straat vinden. Met de ingebouwde NFC-chip in iPhones kunnen eerlijke vinders achterhalen wie de eigenaar van de verloren AirTag is. Hackers en cybercriminelen kunnen deze feature misbruiken om nietsvermoedende slachtoffers om te leiden naar een phishing-pagina.

Apple Air Tag

In april van dit jaar onthulde Apple haar nieuwste accessoire: de AirTag. Het is een klein, rond apparaatje dat je helpt om kwijtgeraakte spullen terug te vinden. Gebruikers bevestigen een AirTag aan spullen waar ze waarde aan hechten, zoals een rugzak, handtas of sleutelbos. Met het wereldwijd ‘Zoek mijn’-netwerk vinden ze hun verloren spullen weer terug. Men ziet dus in een oogopslag of een iPhone bijvoorbeeld nog in de sportschool of elders ligt.

Apple AitTag

Wie een AirTag kwijtraakt, moet de verloren modus inschakelen. Apple maakt dan een speciaal gegenereerde URL aan om deze specifieke AirTag te identificeren. Iemand die er een op straat vindt, kan met behulp van de NFC-chip in zijn iPhone informatie opvragen over de eigenaar en hem teruggeven.

Phishing en malware

Bij de laatste stap is het mogelijk om mensen op te lichten, zo schrijft Brian Krebs. Normaal gesproken verschijnen het telefoonnummer en aanvullende informatie in beeld zodra je een gevonden AirTag scant. De beveiligingsspecialist zegt dat oplichters een computercode kunnen invoeren die hen doorstuurt naar een nagemaakte Apple iCloud login pagina.

Doorgewinterde Apple-veteranen weten dat je niet hoeft in te loggen als je een gevonden AirTag scant met NFC-chip. Minder fervente gebruikers beseffen dat mogelijk niet en voeren zodoende hun inloggegevens in. Zonder dat ze er erg in hebben verstrekken ze hun gebruikersnaam en wachtwoord aan hackers. Deze vorm van oplichting, waarbij cybercriminelen zoveel mogelijk persoonlijke informatie van slachtoffers proberen buit te maken, noemen we phishing.

Phishing is niet het enige gevaar dat eerlijke vinders lopen. Hackers kunnen tevens een poging doen om malware te installeren bij hun slachtoffers, zoals een keylogger, spyware of fleeceware. Daarmee is het mogelijk om wachtwoorden van online diensten te stelen, online activiteiten in de gaten te houden of slachtoffers dure abonnementen aan te smeren.

Weaponized AirTag

Krebs zegt dat beveiligingsconsulent Bobby Rauch de kwetsbaarheid ontdekte. In juni nam hij contact op met Apple om ze bij te praten over deze ‘weaponized AirTag’. Drie maanden lang hoorde hij niets van het Amerikaanse technologiebedrijf: hij moest genoegen nemen met de mededeling dat medewerkers de kwestie onderzochten.

Afgelopen week kreeg Rauch het bericht dat Apple binnenkort een update uitrolt om het lek te dichten. Het bedrijf vroeg of hij in de tussentijd de kwetsbaarheid voor zich wilde houden en er niet publiekelijk over wilde praten of schrijven. Dat schoot hem in het verkeerde keelgat. Apple weigerde namelijk om antwoord te geven op verschillende vragen. Zo wilde Rauch weten of Apple hem de eer zou geven voor de ontdekking van het lek, en of hij aanspraak kon doen op een beloning uit het Apple Bug Bounty programma.

Uit onvrede over de wijze waarop Apple communiceert met mensen die een ernstige kwetsbaarheid aan de kaak stellen, besloot Rauch om zijn bevindingen te publiceren op Medium. “Ik heb ze gezegd: ‘Ik ben bereid met jullie samen te werken als jullie wat details kunnen geven over wanneer jullie van plan zijn dit te verhelpen, en of er een erkenning of uitbetaling zou plaatsvinden”, zo vertelt de beveiligingsconsulent aan Brian Krebs. Hij gaf Apple negentig dagen de tijd om te reageren voordat hij zijn bevindingen zou publiceren. “Hun antwoord was in feite: ‘We zouden het op prijs stellen als je dit niet zou lekken’.”

Ontwikkelaars en security experts

Volgens Krebs klagen meerdere ontwikkelaars en security experts dat Apple niet goed met hun omgaat als ze een lek bij het bedrijf melden. Eén van de klachten is dat de iPhone-maker teveel tijd nodig heeft om kwetsbaarheden te patchen. Andere veelgehoorde klachten zijn dat Apple lang niet altijd de eer toekent aan de ontdekker, vaak weigert om te betalen en dat onderzoekers vaak geen feedback krijgen van Apple.

Krebs wijst erop dat dit een gevaarlijke ontwikkeling is. “Het risico is natuurlijk dat sommige onderzoekers besluiten dat het minder moeite kost om hun exploits te verkopen aan hackers of aan de hoogste bieder op het dark web, die beide vaak veel meer betalen dan de prijzen voor Apples Bug Bounty programma.” Een andere optie is dat gefrustreerde security onderzoekers hun bevindingen gewoon online zetten, zodat iedereen er misbruik van kan maken.

Rauch weet de kwestie te relativeren. Hij beseft dat zijn ontdekking van de kwetsbaarheid in de AirTag niet de meest dringende veiligheids- of privacy kwestie is. Daarentegen was het volgens hem een probleem dat vrij eenvoudig te verhelpen was. Hij begrijpt dan ook niet waarom Apple daarvoor zoveel tijd nodig had.

Bron: krebsonsecurity.com, vpngids.nl

Apple gerelateerde artikelen 》

Meer info over phishing 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Phishing gerelateerde berichten

Belastingdienst "Recht op teruggave"

Nu Nederland bezig is met de belastingaangifte over 2018, ontvangen sommige ‘mazzelaars’ een e-mail (phishing) van de fiscus met de mededeling dat de betrokkenen recht hebben op een teruggave. Die kan oplopen tot 4.550 euro. Daar wil je wel even op je laptop een formulier voor invullen.

Lees meer »

Recordaantal Belgen slachtoffer fraude met internetbankieren

Ondanks alle waarschuwingen, steeg het aantal gevallen van oplichting via internetbankieren verder in 2018. Toen werden er maar liefst 9747 gevallen van phishing opgetekend. Bij deze vorm van fraude hengelen oplichters naar bankcodes of andere persoonlijke gegevens door zich voor te doen als een bank, de politie, een telecomoperator, een geïnteresseerde koper op een zoekertjessite, enz.

Lees meer »

Aanhouding voor phishing

Op 5 maart 2019 heeft het cybercrimeteam van politie Midden-Nederland een 24-jarige man uit Diemen aangehouden voor phishing. De verdachte richtte zich op telecomproviders en banken, blijkt uit politieonderzoek.

Lees meer »

Phishing-bende veroordeeld

De rechtbank Noord-Holland heeft 3 mannen veroordeeld in verband met phishing-activiteiten en deelname aan een criminele organisatie. In 2015 en 2016 zijn nepmails, zogenaamd afkomstig van banken, gestuurd aan rekeninghouders. Zij waren in de veronderstelling dat de mails echt van hun bank afkomstig waren. Op deze geraffineerde wijze heeft de organisatie van de rekeninghouders pinpassen en pincodes weten te bemachtigen. Vervolgens zijn in een aantal gevallen opnamelimieten verhoogd via internetbankieren en zijn grote geldbedragen gepind van de bankrekeningen van de rekeninghouders. De rechtbank heeft de 3 mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen (variërend van 198 tot 219 dagen, waarvan een deel voorwaardelijk) en werkstraffen variërend van 180 tot 240 uur. Ook moeten zij de schade van een van de gedupeerde rekeninghouders vergoeden.Een man en een vrouw die door de bende waren ingeschakeld om met de gestolen pinpassen en pincodes geld van de rekeningen te pinnen, hebben werkstraffen van 120 en 100 uur opgelegd gekregen.

Lees meer »