De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

17 jarige phisher aangehouden die woningzoekende in de val lokte

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 15:00

Op 12 oktober 2021 heeft de politie een 17-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden op verdenking van phishing. De verdachte deed zich onder andere voor als WoningNet en heeft zo in de afgelopen maanden vermoedelijk tientallen slachtoffers in heel Nederland opgelicht voor tot dusver bekend minimaal 20.000 euro. De aanhouding kwam mede door een nauwe samenwerking met verschillende banken tot stand.

Dagelijks horen en zien we veel voorbij komen over de huidige woningnood. Wie bijvoorbeeld een sociale huurwoning wil, kan zich maar beter ruim van tevoren inschrijven. De wens voor een woning is hoog dus dat bericht waarin je dringend verzocht wordt jouw WoningNet account te verlengen, beantwoord je toch gewoon direct?

Slachtoffers in de val gelokt

Helaas bleek voor diverse slachtoffers dat dit bericht niet afkomstig was van woningcorporatie WoningNet. Met behulp van valse sms’jes en e-mails werden slachtoffers onder druk gezet en op hun gevoel ingespeeld. Zo lokte de verdachte deze slachtoffers naar een valse site en kon hij via een phishinglink veel geld stelen. Uit onderzoek van de ING kwamen 42 fraudegevallen naar voren met een totale bruto schade van € 19.262,34 euro en € 13.237,36 euro aan pogingen welke tijdig zijn geblokkeerd.

Woning in Amsterdam

Deze fraudegevallen waren allen herleidbaar naar een woning in Amsterdam. Uit navraag bij andere banken bleken nog ruim 100 andere fraudegevallen te linken aan deze woning. Door onderzoek van onder andere het cybercrimeteam Midden-Nederland bleek dat er daar zeker tientallen phishingwebsites werden onderhouden.

Aanhouding tijdens inval

De politie arresteerde op dinsdag 12 oktober 2021 in deze woning de 17 jarige verdachte uit Amsterdam. De verdachte was tijdens de inval actief waardoor hij op heterdaad is betrapt. Naast de aanhouding heeft de politie de woning doorzocht en daarbij ongeveer 6000 euro aan cashgeld meerdere laptops, telefoons en tablets en een aantal luxe goederen in beslag genomen. De verdachte zit momenteel in hechtenis voor verder verhoor. Aanvullende aanhoudingen worden in dit onderzoek niet uitgesloten.

Blijf altijd alert

Deze vorm van phishing laat zien dat de wijze waarop criminelen je benaderen steeds verandert en zij daarbij ook inspelen op actualiteit of maatschappelijke thema`s. Ook schromen zij er niet voor om in te spelen op jouw gevoel om jou zo op het verkeerde been te zetten. Daardoor zien we naast senioren ook steeds meer jongeren en mensen van middelbare leeftijd die slachtoffer worden van deze criminaliteit. Wees altijd alert en klik en swipe niet te vluchtig op mails of links die in jouw scherm voorbij komen.

Wat kun je doen om phishing van uw gegevens te voorkomen?

 • Controleer altijd de url van een website, het mailadres en de aanhef die gebuikt wordt.
 • Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcard maatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om. Ontvang je zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in de e-mail staat.
 • Krijg je betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan.
 • Stuur jouw bankpas niet op. Je bank zal hier nooit om vragen. Als je een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om jouw oude pas door te knippen en weg te gooien.
 • Stuur ook nooit een kopie van jouw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen jouw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen.
 • Rijbewijs gehaald? Zet hiervan liever geen foto op social media. De zichtbare persoonsgegevens op de foto van het rijbewijs kunnen worden misbruikt.
 • Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens over de telefoon.
 • Wil je een betaalverzoek doen, log dan in op uw eigen bankapp of de website van uw bank en doe daar de betaling. Geef ook aan bij de koper dat je op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen.
 • Vertrouw je een link niet helemaal, check hem via de website checkjelinkje.nl.
 • Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Wees er zeker van dat jouw computer de laatste software- en beveiligingsupdates heeft gehad.

Als je toch een link hebt aangeklikt

 • Heb je een bijlage geopend en je vertrouwt het achteraf niet? Laat jouw computer, tablet of smartphone controleren op schadelijke software. Daarna kun je het beste jouw wachtwoorden wijzigen. Wacht met internetbankieren tot je zeker weet dat jouw computer weer schoon is. Neem voor de zekerheid contact op met de bank en leg de situatie voor.
 • Heb je op een link naar een (nep) betaalomgeving geklikt en daar jouw inloggegevens ingevuld? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw bank! 
  Heb je alleen op de link geklikt, maar daar geen rekeninggegevens ingevuld omdat je het toch niet vertrouwde? Dan is er in principe niets aan de hand. Maar blijf alert.

Aangifte doen van phishing

Je kunt van phishing alleen aangifte doen op een politiebureau. Bel 0900 8844 (lokaal tarief) voor een afspraak.

Bron: politie.nl

Meer info over ‘phishing’ ‘smishing’ ‘vishing’?

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Phishing gerelateerde berichten

Digitale haken en wat zijn de nieuwe tactieken P H  I S H I N G 

Computers en het internet hebben de maatschappij veranderd op een manier die slechts een kwart eeuw geleden ondenkbaar was. Net als bij het echte vissen, proberen cybercriminelen steeds met nieuw soorten aas meer internet gebruikers te vangen. Of het nu door middel van een valse e-mail (phishing) is die interessant  lijkt of een beller (vishing) die  beweert te zijn van uw bank of een vervalste website login formulier een SMS (smishing) van je bank, Phishing is overal. Het enge ding? Het is winstgevender dan ooit.

Lees meer »

Phishing verdrievoudigd

Het aantal gevallen van phishing is verdrievoudigd. Bij de Fraudehelpdesk kwamen dit jaar driemaal zo veel meldingen van phishing binnen. Vorig jaar waren dat er nog zo'n 2.600, dit jaar zijn dat er al bijna 8.200. Sowieso kan 2019 met recht het jaar van de fraude worden genoemd, want ook andere vormen van fraude namen explosief toe.

Lees meer »

Apeldoornse it'er via phishing voor 28.000 euro opgelicht

Criminelen gaan online steeds sluwer te werk. Dat blijkt wel uit het schrijnende verhaal van fraudeslachtoffer Frans Hulleman uit Apeldoorn. Hij werd slachtoffer van phishing en spoofing. De 58-jarige IT'er is vorige maand via phishing voor 28.000 euro opgelicht. Op 11 oktober kreeg Hulleman, zogenoemd scrum master bij het Kadaster, een mailtje van zijn bank ABN Amro. Althans, dat dácht hij. ,,Het zag er heel echt uit’’, vertelt hij. Hulleman werd door het zogenaamde ‘cyber security team’ van zijn bank verzocht via een link in de mail in te loggen op zijn bankaccount om zo een overschrijving tegen te gaan. ,,Ik heb op een linkje in de mail geklikt. Achteraf gezien het stomste wat ik ooit heb gedaan.’’

Lees meer »

Zorgverzekeraars waarschuwen voor valse mailtjes: klik niet op de link

CZ en Zilveren Kruis waarschuwen voor spookfacturen, waarbij cybercriminelen uit hun naam klanten geld afhandig proberen te maken. Verzekerden worden in valse e-mails en sms’jes gewezen op een betalingsachterstand en gevraagd het bedrag zo snel mogelijk over te maken. “Trap er alsjeblieft niet in. Klik niet zomaar op de betaallink’’, roepen de zorgverzekeraars in koor.  

Lees meer »

6 miljoen phishing-aanvallen op Mac-gebruikers

Het is een algemene overtuiging dat Apple computers immuun zijn voor malware. Hoewel het risico van aanvallen op de Mac een stuk kleiner is dan dat van hun Windows tegenhangers, kunnen ze nog steeds worden aangetast en geïnfecteerd. Denk maar aan de ransomware die een aantal jaar terug in de torrent-download app 'Transmission' zat verborgen en het lek in de bel-app 'Zoom' eerder dit jaar. Het nieuwe gevaar is phishing volgens Kaspersky.

Lees meer »

Meer verzekeringsclaims van phishing

Van alle soorten cybercriminaliteit leiden zakelijke 'Phishing mails' tot de meeste verzekeringsclaims. Voor het eerst ontving verzekeraar AIG in 2018 daarvan meer claims dan van 'Ransomware' en 'Datalekken'.

Lees meer »

«   »