Hackers gebruiken nieuwe phishingtechniek

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 09:30

Cybersecurityexperts van Google hebben gezien dat 'GhostWriter' phishingcampagnes heeft opgezet met als doel om inloggegevens te bemachtigen. De groep gebruikt sinds kort een phishingtechniek die ‘Browser in a Browser’ wordt genoemd. Bezoekers worden dan doorgestuurd naar een gecompromitteerde site die op een betrouwbaar domein lijkt te staan. Wie probeert in te loggen krijgt een nieuw tabblad te zien. Gegevens die op deze pagina worden ingevoerd, belanden in de handen van de hackers.

Hackersgroep GhostWriter

GhostWriter is een beruchte hackersgroep in West-Europa. De groep probeerde afgelopen jaar de parlementsverkiezingen in Duitsland te beïnvloeden door desinformatie via sociale media te verspreiden. Daarnaast voerden de aanvallers phishingcampagnes uit op politici, in een poging om hun accounts over te nemen.

Eerder deze maand waarschuwde cybersecuritybedrijf Infoblox dat oplichters en fraudeurs de Russische invasie in Oekraïne misbruikten om geld te stelen en malware te verspreiden.

NAVO doelwit van phishingcampagne

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is het aantal phishing- en malwarecampagnes flink toegenomen. De NAVO en krijgsmachten van verschillende Oost-Europese landen zijn daarvan het doelwit. Staatshackers uit China, Iran, Noord-Korea en Rusland zitten achter deze praktijken.

Financiële motieven

De aanvallers spelen in op de actualiteit. Ze misbruiken de oorlog in Oekraïne om nietsvermoedende slachtoffers te verleiden om nepmails met malafide links te openen. Als voorbeeld noemt TAG een man die zich voordeed als soldaat om geld in te zamelen om achtergebleven familieleden in Oekraïne te redden. In dit geval proberen oplichters een financieel slaatje te slaan uit de misère in Oekraïne. De gevolgen van een dergelijke spamcampagne zijn wellicht beperkt.

Niet alle oplichtingstrucs zijn zo onschuldig, waarschuwt Google. Verschillende hackersgroepen proberen actief om schade toe te brengen aan militaire organisaties en overheidsdiensten. De Chinese hackersgroep 'Curious Gorge' heeft campagnes uitgevoerd tegen de krijgsmacht in Oekraïne, Rusland, Kazachstan en Mongolië. Details over de aanvallen van deze groep geeft Google niet.

Een ander hackerscollectief dat actief is, is 'COLDRIVER'. Deze groep, die ook wel 'Calisto' wordt genoemd (pdf) , bestaat uit Russische hackers die phishingcampagnes hebben uitgezet om inloggegevens te bemachtigen. De leden richten zich voornamelijk op non-gouvernementele organisaties (NGO’s), denktanks en de krijgsmacht in de Balkan. Ook een Oekraïense defensieaannemer was het doelwit van de Russische hackers. De groep is al sinds 2015 actief.

Voor het eerst heeft COLDRIVER zijn zinnen gezet op het leger in meerdere Oost-Europese landen en het Centre of Excellence van de NAVO. De aanvallers gebruikten nieuw aangemaakte Gmail-accounts om hun doelwitten te benaderen. Omdat deze spamberichten naar e-mailaccounts zijn gestuurd die Google niet beheert, kan TAG niet inschatten hoe groot precies de schade is.

In een reactie tegenover persbureau Reuters laat de NAVO weten dat het “dagelijks doelwit is van kwaadaardige cyberactiviteiten”.

Tracking Cyber Activity In Eastern Europe
PDF – 284,3 KB 167 downloads
Callisto Group
PDF – 818,2 KB 176 downloads

Bron: blog.google, vpngids.nl

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer phishing nieuws

Digitale haken en wat zijn de nieuwe tactieken P H  I S H I N G 

Computers en het internet hebben de maatschappij veranderd op een manier die slechts een kwart eeuw geleden ondenkbaar was. Net als bij het echte vissen, proberen cybercriminelen steeds met nieuw soorten aas meer internet gebruikers te vangen. Of het nu door middel van een valse e-mail (phishing) is die interessant  lijkt of een beller (vishing) die  beweert te zijn van uw bank of een vervalste website login formulier een SMS (smishing) van je bank, Phishing is overal. Het enge ding? Het is winstgevender dan ooit.

Lees meer »

Phishing verdrievoudigd

Het aantal gevallen van phishing is verdrievoudigd. Bij de Fraudehelpdesk kwamen dit jaar driemaal zo veel meldingen van phishing binnen. Vorig jaar waren dat er nog zo'n 2.600, dit jaar zijn dat er al bijna 8.200. Sowieso kan 2019 met recht het jaar van de fraude worden genoemd, want ook andere vormen van fraude namen explosief toe.

Lees meer »

Apeldoornse it'er via phishing voor 28.000 euro opgelicht

Criminelen gaan online steeds sluwer te werk. Dat blijkt wel uit het schrijnende verhaal van fraudeslachtoffer Frans Hulleman uit Apeldoorn. Hij werd slachtoffer van phishing en spoofing. De 58-jarige IT'er is vorige maand via phishing voor 28.000 euro opgelicht. Op 11 oktober kreeg Hulleman, zogenoemd scrum master bij het Kadaster, een mailtje van zijn bank ABN Amro. Althans, dat dácht hij. ,,Het zag er heel echt uit’’, vertelt hij. Hulleman werd door het zogenaamde ‘cyber security team’ van zijn bank verzocht via een link in de mail in te loggen op zijn bankaccount om zo een overschrijving tegen te gaan. ,,Ik heb op een linkje in de mail geklikt. Achteraf gezien het stomste wat ik ooit heb gedaan.’’

Lees meer »

Zorgverzekeraars waarschuwen voor valse mailtjes: klik niet op de link

CZ en Zilveren Kruis waarschuwen voor spookfacturen, waarbij cybercriminelen uit hun naam klanten geld afhandig proberen te maken. Verzekerden worden in valse e-mails en sms’jes gewezen op een betalingsachterstand en gevraagd het bedrag zo snel mogelijk over te maken. “Trap er alsjeblieft niet in. Klik niet zomaar op de betaallink’’, roepen de zorgverzekeraars in koor.  

Lees meer »

6 miljoen phishing-aanvallen op Mac-gebruikers

Het is een algemene overtuiging dat Apple computers immuun zijn voor malware. Hoewel het risico van aanvallen op de Mac een stuk kleiner is dan dat van hun Windows tegenhangers, kunnen ze nog steeds worden aangetast en geïnfecteerd. Denk maar aan de ransomware die een aantal jaar terug in de torrent-download app 'Transmission' zat verborgen en het lek in de bel-app 'Zoom' eerder dit jaar. Het nieuwe gevaar is phishing volgens Kaspersky.

Lees meer »

Meer verzekeringsclaims van phishing

Van alle soorten cybercriminaliteit leiden zakelijke 'Phishing mails' tot de meeste verzekeringsclaims. Voor het eerst ontving verzekeraar AIG in 2018 daarvan meer claims dan van 'Ransomware' en 'Datalekken'.

Lees meer »

Cyberaanval met behulp van 404-Pagina's

Cybersecurity onderzoekers van Microsoft ontdekten een ongewone phishing campagne waarbij aangepaste 404-foutpagina’s worden gebruikt om potentiële slachtoffers te misleiden om hun Microsoft gegevens in te vullen.

Lees meer »

Waarschuwing bij onbetrouwbare link

Wie op het punt staat om via Marktplaats iets te kopen, maar daarvoor wordt door gelinkt naar een onofficiële betaalomgeving, krijgt daarvan nu een waarschuwing. Dat is het resultaat van samenwerking tussen de politie, banken en Marktplaats. Het is één van de manieren waarop de verschillende partijen ‘phishing’ proberen tegen te gaan.

Lees meer »