Flessen champagne gingen erdoorheen, de kasten hingen vol met merkkleding en hij maakte ‘stoere’ foto's met stapels bankbiljetten

Gepubliceerd op 20 april 2022 om 10:30

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen die worden verdacht van het uitvoeren van phishingaanvallen tegen Marktplaats-gebruikers gevangenisstraffen geëist. Het gaat om een 23-jarige man uit Tiel en een 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen. Volgens het OM benaderden de twee personen die spullen op Marktplaats adverteerden.

100 slachtoffers via Marktplaats

Bijna 100 mensen werden in anderhalf jaar tijd slachtoffer van twee jonge oplichters. Via Marktplaats zochten ze contact, waarna ze bankgegevens ontfutselden en de rekeningen leeg trokken. De zaak kwam aan het rollen toen in het voorjaar van 2021 in Gouda meerdere aangiften werden gedaan van steeds eenzelfde vorm van oplichting.

De slachtoffers waren allemaal benaderd nadat ze een advertentie hadden geplaatst op Marktplaats. Vervolgens werd hen gevraagd een PostNL verzendlabel aan te maken waarna ze voor de betaling daarvan via een link naar een nepwebsite werden gelokt die niet van echt te onderscheiden was. Hier werden de bankgegevens afgetapt, waarna de rekeningen van de slachtoffers werden geplunderd.

Het onderzoek leidde naar twee verdachten van 22 en 23 uit Tiel en het daarnaast gelegen Beneden-Leeuwen. Maar dat konden de slachtoffers niet weten. Zelfs als ze de naam en profielfoto van de potentiële koper controleerden, leek dat te kloppen. Ze kwamen dan uit bij bestaande Facebook- en LinkedIn-accounts. De verdachten hadden de namen en foto's voor hun nepprofielen keer op keer simpelweg gejat van echte mensen.

Rolverdeling

Dinsdag stonden de twee mannen voor de rechter in Den Haag. De 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen kan volgens het Openbaar Ministerie worden gelinkt aan alle 96 aangiften. Hij zei in zijn verhoor spijt te hebben, maar daar werd de officier niet warm of koud van. "In plaats van met oprechte spijt alles te bekennen, probeerden hij in het onderzoek alsnog zijn rol kleiner te maken en te liegen over de omvang en duur van de oplichting." Alles bij elkaar waren de aangiften uitgespreid over een periode van anderhalf jaar.

De 23-jarige man uit Tiel was niet bij alle zaken betrokken, maar had evengoed een belangrijke rol. Hij was het die in sommige zaken de slachtoffers uitkoos en het eerste contact legde, waarna zijn medeverdachte het gesprek overnam. Ook leverde hij verschillende bankrekeningen die gebruikt konden worden.

Lange nasleep

De verdachten hebben volgens het Openbaar Ministerie op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van hun slachtoffers, enkel om er zelf rijk van te worden. "In een wereld waarin je bijna niet meer zonder internetbankieren kunt, is de impact van dit soort misdrijven enorm. Mensen weten niet meer welke berichten ze kunnen vertrouwen, er ontstaat wantrouwen in de samenleving," aldus de officier van justitie.

Voor de slachtoffers zijn de gevolgen nog groter. "Ze zagen hun zuurverdiende spaargeld onder hun ogen verdwijnen. De slapeloze nachten die zij hiervan hebben gehad en de schaamte die ze gevoeld hebben. Het gevoel van onveiligheid dat ze zo kwetsbaar zijn voor dit soort verdachten. Zoiets kan nog een enorm lange nasleep hebben voor de slachtoffers." En ondertussen gingen bij één van de verdachten de flessen champagne erdoorheen, hing de kast vol merkkleding en maakte hij "stoere" foto's met stapels bankbiljetten. De andere verdachte zat in geldnood en probeerde zo over de rug van de slachtoffers een extra zakcentje te 'verdienen'. 

Tegen de 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen eiste het Openbaar Ministerie 40 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk. Tegen de 23-jarige man uit Tiel 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Ook vindt het Openbaar Ministerie dat de twee mannen de schade die banken aan hun klanten hebben vergoed, moeten terugbetalen. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Bron: om.nl

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer phishing nieuws

Hackers gebruiken nieuwe phishingtechniek

Cybersecurityexperts van Google hebben gezien dat 'GhostWriter' phishingcampagnes heeft opgezet met als doel om inloggegevens te bemachtigen. De groep gebruikt sinds kort een phishingtechniek die ‘Browser in a Browser’ wordt genoemd. Bezoekers worden dan doorgestuurd naar een gecompromitteerde site die op een betrouwbaar domein lijkt te staan. Wie probeert in te loggen krijgt een nieuw tabblad te zien. Gegevens die op deze pagina worden ingevoerd, belanden in de handen van de hackers.

Lees meer »

Waarom phishing nog steeds een succes formule is

De GGD waarschuwt: leraren en leraressen, trap niet in de phishingmail waarin je wordt uitgenodigd om je boostervaccin te plannen. Elke week verschijnen er online wel berichten over bedrijven die waarschuwen voor phishingmails in hun naam. Waarom? Omdat nog steeds mensen erin trappen.

Lees meer »

Celstraffen tot 5,5 jaar geëist tegen Cyber criminele organisatie

Tegen vijf verdachten die door middel van phishing in ieder geval dertig ouderen in 2019 en 2020 beroofden van grote geldbedragen, heeft het Openbaar Ministerie gisteren celstraffen van één tot 5,5 jaar geëist. In totaal maakten de mannen, die volgens het OM een criminele organisatie vormden, ruim zeven ton aan geld buit.

Lees meer »

Het aantal mensen dat op een phishing-link klikt is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld

Je zou zeggen dat met alle waarschuwingen over spam, phishing, mal- en ransomware bijna iedereen nu wel op zijn hoede is. Helaas stijgt het aantal slachtoffers van deze vormen van cybercrime nog altijd. En dan met name op mobiele devices. Dat blijkt ook uit het jaarlijkse Phishing Trends Rapport. Daarvoor zijn de afgelopen twaalf maanden gegevens geanalyseerd van 500.000 mobiele toestellen in 90 landen. Doordat we tegenwoordig meer internetten op mobiele toestellen, richten cybercriminelen hun aanvallen ook steeds vaker specifiek op mobiele gebruikers.

Lees meer »

“De daders van phishing zijn vaak jong, hanteren steeds slimmere methoden en spelen in op de actualiteit”

De schade als gevolg van phishing en bankhelpdesk fraude neemt toe, meldde De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gisteren. De daders van phishing zijn vaak jong, hanteren steeds slimmere methoden en spelen in op de actualiteit. Zo hoorde op 12 november een 22-jarige verdachte van phishing voor de Amsterdamse rechtbank een straf van drie jaar cel tegen zich eisen. Hij lichtte zijn slachtoffers op door zich voor te doen als een medewerker van WoningNet.

Lees meer »

17 jarige phisher aangehouden die woningzoekende in de val lokte

Op 12 oktober 2021 heeft de politie een 17-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden op verdenking van phishing. De verdachte deed zich onder andere voor als WoningNet en heeft zo in de afgelopen maanden vermoedelijk tientallen slachtoffers in heel Nederland opgelicht voor tot dusver bekend minimaal 20.000 euro. De aanhouding kwam mede door een nauwe samenwerking met verschillende banken tot stand.

Lees meer »