Spear-phishing aanval op Zilveren Kruis klanten

Gepubliceerd op 23 juni 2022 om 07:00

Er circuleert op dit moment een valse e-mail die zogenaamd afkomstig is van Zilveren Kruis. De ontvangers zouden nog een premier van enkele honderden euro’s moeten betalen. Doen ze dit niet, dan loopt het verschuldigde bedrag verder op. De Fraudehelpdesk roept iedereen op om geen gehoor te geven aan de oproep.

Oplichters gebruiken persoonlijke gegevens slachtoffers

De oplichters gaan overtuigend te werk. In de aanhef wordt de naam van het slachtoffer gemeld. Ook het telefoonnummer staat in de betreffende mail. Tot slot staat het officiële logo van Zilveren Kruis linksboven in de hoek. Zo komt de boodschap persoonlijk en vertrouwd over.

In de e-mail zegt ‘Zilveren Kruis’ dat ze geprobeerd hebben om de ontvanger te bellen op zijn of haar mobiele nummer om te praten over een “openstaande premie”. De mail is zogenaamd de tweede betalingsherinnering om het verschuldigde bedrag alsnog te voldoen. “Te laat betalen kost extra geld. Betaal dus zo snel mogelijk om te voorkomen dat de kosten oplopen”, zo staat er in het nepbericht.

De malafide mail geeft een opsomming van zogenaamde betalingsachterstanden. De ontvanger zou de premie voor de basisverzekering en aanvullende verzekering niet betaald hebben. Tevens worden er incassokosten in rekening gebracht. In totaal komt het verschuldigde bedrag uit op 493 euro. Onder aan de mail is link opgenomen om het bedrag te betalen.

Persoonlijke gegevens wellicht afkomstig van datalek

De Fraudehelpdesk waarschuwt dat deze e-mail nep is. “Heeft u deze mail ook ontvangen, stuur deze dan door en verwijder hem vervolgens uit uw postvak. Heeft u op de link geklikt en gegevens ingevuld of betaald? Meld het ons dan voor advies”, zo adviseert de instantie.

Hoe de oplichters aan de namen en telefoonnummers zijn gekomen, is onduidelijk. De Fraudehelpdesk vermoedt dat deze data afkomstig zijn van een datalek dat in het verleden heeft plaatsgevonden. Een andere mogelijkheid is dat deze gegevens gekocht zijn op het darkweb.

Mocht je deze e-mail in je inbox aantreffen, betaal dan niet en verwijder hem. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Nepbericht van RDW waart rond

Met enige regelmaat gaan er valse e-mails rond. Onlangs waarschuwde de Fraudehelpdesk nog voor een malafide mail van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Daarin stond dat de overheidsinstantie een nieuw privacybeleid had doorgevoerd. Zodoende was het niet langer mogelijk om automobilisten te identificeren via de Basisregistratie Voertuigen (BRV).

De ‘RDW’ vroeg bestuurders om een kopie van hun rijbewijs op te sturen. Een foto van zowel de voor- als achterkant moest bovendien in hoge resolutie worden aangeleverd. Tot slot was het belangrijk om een kleurenfoto op te sturen: zwart-witfoto’s waren niet goed.

In werkelijkheid was het een poging van cybercriminelen om zoveel mogelijk persoonlijke gegevens van slachtoffers te verzamelen. Naast voor- en achternaam staat er op het rijbewijs je geboorte- en woonplaats, verloopdatum, verschillende typen rijbewijzen die je hebt gehaald, je digitale handtekening en BSN-nummer.

Bron: anoniem, fraudehelpdesk.nl, vpngids.nl

Meer info over spear-phishing 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer phishing nieuws

Digitale haken en wat zijn de nieuwe tactieken P H  I S H I N G 

Computers en het internet hebben de maatschappij veranderd op een manier die slechts een kwart eeuw geleden ondenkbaar was. Net als bij het echte vissen, proberen cybercriminelen steeds met nieuw soorten aas meer internet gebruikers te vangen. Of het nu door middel van een valse e-mail (phishing) is die interessant  lijkt of een beller (vishing) die  beweert te zijn van uw bank of een vervalste website login formulier een SMS (smishing) van je bank, Phishing is overal. Het enge ding? Het is winstgevender dan ooit.

Lees meer »

Phishing verdrievoudigd

Het aantal gevallen van phishing is verdrievoudigd. Bij de Fraudehelpdesk kwamen dit jaar driemaal zo veel meldingen van phishing binnen. Vorig jaar waren dat er nog zo'n 2.600, dit jaar zijn dat er al bijna 8.200. Sowieso kan 2019 met recht het jaar van de fraude worden genoemd, want ook andere vormen van fraude namen explosief toe.

Lees meer »

Apeldoornse it'er via phishing voor 28.000 euro opgelicht

Criminelen gaan online steeds sluwer te werk. Dat blijkt wel uit het schrijnende verhaal van fraudeslachtoffer Frans Hulleman uit Apeldoorn. Hij werd slachtoffer van phishing en spoofing. De 58-jarige IT'er is vorige maand via phishing voor 28.000 euro opgelicht. Op 11 oktober kreeg Hulleman, zogenoemd scrum master bij het Kadaster, een mailtje van zijn bank ABN Amro. Althans, dat dácht hij. ,,Het zag er heel echt uit’’, vertelt hij. Hulleman werd door het zogenaamde ‘cyber security team’ van zijn bank verzocht via een link in de mail in te loggen op zijn bankaccount om zo een overschrijving tegen te gaan. ,,Ik heb op een linkje in de mail geklikt. Achteraf gezien het stomste wat ik ooit heb gedaan.’’

Lees meer »

Zorgverzekeraars waarschuwen voor valse mailtjes: klik niet op de link

CZ en Zilveren Kruis waarschuwen voor spookfacturen, waarbij cybercriminelen uit hun naam klanten geld afhandig proberen te maken. Verzekerden worden in valse e-mails en sms’jes gewezen op een betalingsachterstand en gevraagd het bedrag zo snel mogelijk over te maken. “Trap er alsjeblieft niet in. Klik niet zomaar op de betaallink’’, roepen de zorgverzekeraars in koor.  

Lees meer »

6 miljoen phishing-aanvallen op Mac-gebruikers

Het is een algemene overtuiging dat Apple computers immuun zijn voor malware. Hoewel het risico van aanvallen op de Mac een stuk kleiner is dan dat van hun Windows tegenhangers, kunnen ze nog steeds worden aangetast en geïnfecteerd. Denk maar aan de ransomware die een aantal jaar terug in de torrent-download app 'Transmission' zat verborgen en het lek in de bel-app 'Zoom' eerder dit jaar. Het nieuwe gevaar is phishing volgens Kaspersky.

Lees meer »

Meer verzekeringsclaims van phishing

Van alle soorten cybercriminaliteit leiden zakelijke 'Phishing mails' tot de meeste verzekeringsclaims. Voor het eerst ontving verzekeraar AIG in 2018 daarvan meer claims dan van 'Ransomware' en 'Datalekken'.

Lees meer »

Cyberaanval met behulp van 404-Pagina's

Cybersecurity onderzoekers van Microsoft ontdekten een ongewone phishing campagne waarbij aangepaste 404-foutpagina’s worden gebruikt om potentiële slachtoffers te misleiden om hun Microsoft gegevens in te vullen.

Lees meer »

Waarschuwing bij onbetrouwbare link

Wie op het punt staat om via Marktplaats iets te kopen, maar daarvoor wordt door gelinkt naar een onofficiële betaalomgeving, krijgt daarvan nu een waarschuwing. Dat is het resultaat van samenwerking tussen de politie, banken en Marktplaats. Het is één van de manieren waarop de verschillende partijen ‘phishing’ proberen tegen te gaan.

Lees meer »