"Naar schatting 538 miljoen euro bespaard aan ransom betalingen"

Gepubliceerd op 27 juli 2020 om 21:29
"Naar schatting 538 miljoen euro bespaard aan ransom betalingen"

Het 'No More Ransom' Project viert vandaag zijn vierde verjaardag. Het project dat de Nederlandse politie, Europol en antivirusbedrijven Kaspersky Lab en McAfee in juli 2016 lanceerden bestaat inmiddels vier jaar.

Het initiatief biedt informatie over ransomware en allerlei decryptietools om versleutelde bestanden kosteloos te ontsleutelen. 

Die tools zijn de afgelopen jaren meer dan 4,2 miljoen keer gedownload, zo laat Europol vandaag weten

163 partners

Met deze tools is het mogelijk om bestanden van 140 verschillende ransomware-families kosteloos te ontsleutelen. Ook het aantal deelnemers aan No More Ransom is door de jaren heen gegroeid. In totaal bestaat het project uit 163 partners. Het gaat voornamelijk om antivirusbedrijven, opsporingsdiensten en computer emergency response teams (CERTs).

Uitsplitsingen van partners

De website is in 36 talen beschikbaar. Door ransomware getroffen gebruikers kunnen er de "Crypto Sheriff" downloaden. Die kijkt of de ransomware op het systeem bekend is en biedt in dit geval een link naar de gratis decryptietool. "No More Ransom helpt mensen die door ransomware zijn getroffen, maar er zijn nog steeds allerlei soorten ransomware zonder oplossing", laat Europol weten. De opsporingsdienst adviseert slachtoffers van ransomware om niet te betalen.

Naar schatting 538 miljoen euro bespaard

In de afgelopen vier jaar schat het No More Ransom-project dat ze 538 miljoen euro (632 miljoen dollar) aan losgeld hebben bespaard dankzij de medewerking van haar partners en de vrijgegeven decryptors.

Deze besparingen worden gerealiseerd door de beschikbaarheid van 110 decoders die zijn gemaakt door wetshandhavers, de academische wereld en particuliere partners en die meer dan 4,2 miljoen keer zijn gedownload.

Ransomware-decoders per partner

De hoeveelheid bespaard geld is waarschijnlijk veel belangrijker omdat het gebruikelijk is dat andere sites de decryptors van partners hosten, waardoor het project hun gebruik niet zou kunnen bijhouden.

Omdat de meeste decryptors geen telemetrie bevatten, zijn ze mogelijk in veel grotere hoeveelheden gebruikt dan we weten.

De decryptors zonder telemetrie bevatten die van Emsisoft, die de meeste tools heeft uitgebracht op 54 decryptors.

Bron: europol

4 Jaar No More Ransom
PDF – 4,2 MB 338 downloads