De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Twee derde van organisatie kreeg te maken met ransomware in 2020

Gepubliceerd op 24 februari 2021 om 15:00

Uit onderzoek van Proofpoint blijkt dat ransomware-aanvallen een enorm groot probleem zijn. Zo geeft 66 procent van respondenten aan het slachtoffer te zijn geweest van ransomware.

Twee derde in 2020

Twee derde van de respondenten in het onderzoek gaf aan dat hun organisatie in 2020 te maken kreeg met ransomware. Meer dan de helft van hen besloot het losgeld te betalen in de hoop snel weer toegang te krijgen tot de gegevens. Van degenen die betaalden, kreeg 60 procent na de eerste betaling weer toegang tot de gegevens of systemen. Bijna 40 procent kreeg echter te maken met aanvullende eisen na een eerste betaling – een stijging van 320 procent ten opzichte van vorig jaar. 32 procent gaf aan vervolgens akkoord te zijn gegaan met het betalen van het aanvullende losgeld – een toename van 1500 procent ten opzichte van 2019.

Lekken als bijkomende dreiging

Ransomware-aanvallen worden steeds geavanceerder. Er wordt in Nederland, ten opzichte van vorig jaar, steeds vaker gedreigd met het lekken van gestolen persoonsgegevens of gevoelige bedrijfsdocumenten wanneer bedrijven niet willen betalen om weer toegang te krijgen tot deze bestanden. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers betalen, dreigen criminelen met het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie en persoonsgegevens. Dat gebeurt in ongeveer 75 procent van de ransomware-aanvallen. Het gaat dan bovenal om bedrijven die veel gevoelige informatie bezitten.

Het blijft alleen niet bij afpersen: sommige ransomware-bendes hebben zelfs websites waarop ze publiceren welke bedrijven ze gehackt hebben. Ook publiceren ze soms de gestolen data die dan voor iedereen toegankelijk is. En dat maakt het natuurlijk wel heel lastig om weerstand te bieden tegen de dreigementen. Zelfs als het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat afraadt. Zij adviseren om niet te betalen omdat hiermee het criminele circuit in stand wordt gehouden.

Proofpoint: BEDREIGINGSRAPPORT 2021 State of the Phish-rapport

Noodzaak mensgerichte aanpak

Het rapport van Proofpoint benadrukt de noodzaak van een mensgerichte aanpak van cybersecurity-maatregelen en -trainingen. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met veranderende omstandigheden, zoals thuiswerken. Uit enquêtes blijkt dat er een gebrek is aan gerichte training. Zo gaf 82 procent van de professionals aan dat hun organisatie het afgelopen jaar was overgestapt op een thuiswerkmodel, maar slechts 30 procent gaf aan dat gebruikers worden getraind in veilig werken op afstand.

Het is cruciaal dat gebruikers begrijpen hoe ze cyberaanvallen kunnen herkennen en melden. Vooral omdat gebruikers grotendeels vanuit huis blijven werken – vaak in een minder beveiligde omgeving. Zeker aangezien ruim de helft van de werknemers toestaat dat hun zakelijke apparatuur door vrienden en familie wordt gebruikt voor bijvoorbeeld gamen of online shoppen.

Het openen van een pagina is soms al voldoende

Besmetting van bestanden op een computer kan gebeuren door een bijlage in een e-mail te openen of tijdens het surfen op internet. De ransomware wordt ook verstopt in advertenties. Je hoeft dan niet eens op een advertentie te klikken om besmet te raken. Het openen van een pagina is soms al voldoende voor een besmetting. Bedrijven, vooral midden-en kleinbedrijven, worden veel per mail benaderd. De ransomware wordt geïnstalleerd als een bijlage in een e-mail wordt geopend. Ook raken bedrijven vaak besmet doordat werknemers hun privémail bekijken op bedrijfscomputers.

Pfpt Us Tr State Of The Phish 2021
PDF – 1,3 MB 248 downloads

Bron: proofpoint.com, 3bplus.nl

Meer info over ‘ransomware’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Ransomware gerelateerde berichten

"Bad guys sponsoren" Stelling: Ransomware moet uitgesloten worden van verzekeringsdekking

Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd de hoogste verzekeringen af tegen schade door ransomware-aanvallen. Gemiddeld zijn ze voor 5,77 miljoen euro gedekt voor gijzelsoftware. Dat is een hoger bedrag dan in de VS en Japan. Critici willen een verbod op de verzekeringen omdat ze naast de gevolgschade ook losgeld dekken. Daardoor houden ze het verdienmodel van cybercriminelen in stand, luidt de kritiek.

Lees meer »

Verdwijning ransomware cybercriminelen 'REvil' een mysterie

De servers en websites van de aan Rusland gelieerde hackersgroep REvil gingen dinsdagavond Nederlandse tijd uit het niets op zwart. De beruchte hackersbende gebruikt diverse sites, voornamelijk op het darkweb, om met slachtoffers te onderhandelen over losgeld. Van het ene op het andere moment waren deze spontaan niet langer in de lucht.

Lees meer »

Mandemakers groep: ‘ondanks adequate beveiliging’ toch slachtoffer

Keuken- en meubelverkoper De Mandemakers Groep (DMG) is het slachtoffer geworden van hackers. Zij slaagden erin om een groot deel van de IT-systemen te blokkeren. DMG heeft aangifte gedaan bij de politie en melding van het voorval gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Cybersecuritybedrijf Fox-IT helpt het bedrijf bij de afwikkeling van de aanval en het versterken van de beveiligingsmaatregelen.

Lees meer »

Betaal je aan ransomware criminelen, dan komen ze bijna altijd terug

Ransomware-aanvallen blijven de krantenkoppen halen, en met goede reden: gemiddeld is er elke 11 seconden een nieuwe ransomware-aanval, en de verliezen voor organisaties door ransomware-aanvallen zullen naar verwachting oplopen tot $ 20 miljard in de loop van 2021, na een recordtoename van verliezen van meer dan 225% in 2020. Maar wat zijn de werkelijke kosten voor bedrijven die zijn getroffen door een ransomware-aanval?

Lees meer »

11 miljoen, betalen aan cybercriminelen lijkt de norm!?

De Amerikaanse tak van vleesverwerker JBS bevestigt dat het 11 miljoen dollar heeft betaald aan hackers. Op deze manier wilde de grootste vleesproducent ter wereld het risico voor klanten verkleinen. Op het moment dat het bedrijf het losgeld aan de aanvallers betaalde, was het grootste deel van het productieproces al weer operationeel.

Lees meer »

Cybercrime kartels flink in opmars

Een ransomware kartel wordt vaak gevormd om het bereik en de inkomsten te vergroten. De winst die wordt gemaakt met losgeld operaties wordt vaak gebruikt om zowel tactieken als malware te bevorderen om hun succes te vergroten.

Lees meer »

«   »