Beveiligingsincidenten met ransomware worden over het algemeen zelden gemeld

Gepubliceerd op 3 augustus 2022 om 07:00

Beveiligingsincidenten met ransomware worden over het algemeen zelden gemeld. Dit schrijft Enisa, het Europees agentschap voor cybersecurity, in een uitgebreid rapport. De meeste organisaties kiezen ervoor om het probleem intern op te lossen en slechte publiciteit te voorkomen. Door het gebrek aan betrouwbare data dat hierdoor ontstaat, is het lastig om het probleem in kaart te brengen.

Onderzoek naar ransomware-aanvallen

Enisa deed onderzoek naar ransomware-aanvallen in de periode van mei 2021 tot juni 2022. Bij een ransomware-aanval maken cybercriminelen gebruik van een type malware dat bestanden van een apparaat of een netwerk versleutelt. Vervolgens eisen de criminelen een geldbedrag van de getroffen organisatie of persoon in ruil voor het vrijgeven van de bestanden.

Het agentschap Enisa keek bij het onderzoek naar 623 incidenten in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hiervoor gebruikten de onderzoekers rapportages van bedrijven en overheden, mediaberichten, blogposts en in een aantal gevallen zelfs berichten op het darkweb. Gemiddeld stalen ransomware-criminelen meer dan 10 terabytes aan gegevens per maand. 58,2% van de gestolen data bevatte persoonsgegevens van medewerkers.

Omvang probleem

Enisa concludeerde dat het bij 94,2% van de incidenten niet duidelijk was of het bedrijf een geldbedrag had betaald aan de aanvallers. Dit resulteert in een gebrek aan betrouwbare data van getroffen organisaties. Enisa stelt dat het daardoor lastig is om de omvang van het probleem vast te stellen. Ook blijft de kennis over ransomware-incidenten en de op te lossen problemen gering. Doordat er weinig informatie over de onderzochte gevallen beschikbaar was, denkt Enisa dat slechts ‘het topje van de ijsberg’ bekend is en dat de impact van ransomware veel hoger is dan wat de onderzoekers waarnamen.

Slechte publiciteit vermijden

Volgens Enisa worden ransomware-incidenten over het algemeen zelden gerapporteerd aan autoriteiten. Dit komt doordat de meeste organisaties slechte publiciteit willen vermijden door het probleem intern op te lossen.

Ook ontbreekt vaak informatie over hoe de aanvallers toegang kregen tot de systemen. Vaak zijn dit privégegevens die de veiligheidspositie van het doelwit beschrijven. Dit wordt niet met het publiek gedeeld. Dit gebrek aan informatie benadeelt de gemeenschap en de kennis van ransomware, stelt Enisa.

Betere wetgeving melden cyberincidenten

De onderzoekers pleiten voor betere wetgeving rondom het melden van cyberincidenten. Ze wijzen op een recent wetsvoorstel in de Verenigde Staten dat het verplicht stelt om alle beveiligingsincidenten en losgeldbetalingen te melden aan het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, een onderdeel van het ministerie van Justitie.

Enisa kijkt vooruit naar de komst van het Network and Information Security Directive 2 in de Europese Unie. Deze Europese verordening zal bedrijven binnen bepaalde sectoren verplichten om cyberincidenten te melden. Naar verwachting draagt dit bij aan een beter inzicht in relevante incidenten.

ENISA Threat Landscape For Ransomware Attacks
PDF – 2,1 MB 181 downloads

Meer rapporten? Kijk dan hier »

Bron: enisa.europa.eu, vpngids.nl

Meer info over ransomware 

Meer ransomware nieuws

Ransomware aanval op Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht is slachtoffer van een grote cyberaanval. Verschillende websites en ook het mailsysteem werken niet meer. Windows-computers zijn niet meer toegankelijk en sommige websites van de universiteit zijn uit de lucht.

Lees meer »

Hakbit Ransomware

Hakbit Ransomware is een gevaarlijke ransomware infectie. Natuurlijk begrijpen de meeste gebruikers die besmet raken met dit programma niet hoe dat gebeurt, maar als we meer te weten zouden komen over de distributiepatronen van ransomware, zouden we kunnen voorkomen dat 'Hakbit Ransomware' onze systemen binnendringt.

Lees meer »

Documenten advocatenkantoren VS versleuteld door ransomware

Belangrijke documenten van zo'n 125 Amerikaanse advocatenkantoren zijn halverwege oktober door ransomware versleuteld, wat invloed op lopende rechtszaken had. De advocatenkantoren maken gebruik van de software van TrialWorks. Het softwarebedrijf levert oplossingen waarmee advocatenkantoren hun documenten en zaken kunnen beheren. Hierbij worden documenten op servers van TrialWorks opgeslagen.

Lees meer »

Ransomware – MKB

Gijzelsoftware, waarmee bestanden worden 'gekidnapt' totdat het slachtoffer betaalt, is een groeiend probleem voor Nederlandse bedrijven. Dat signaleren beveiligingsonderzoekers, verzekeraars en branche-organisatie MKB-Nederland. 

Lees meer »

Ransomware grootste cyberdreiging voor het MKB

Leverancier van IT-oplossingen 'Dato', publiceert de bevindingen van zijn vierde jaarlijkse 'Global State of the Channel Ransomware Report'. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 1.400 Managed Service Providers (MSP’s) die de IT-systemen beheren voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Uit het rapport kwam naar voren dat ransomware nog steeds de meest voorkomende cyberdreiging is voor het mkb.

Lees meer »