Onderzoek: De samenwerking omtrent VIN-fraude

Gepubliceerd op 15 juli 2022 om 07:00

In de afgelopen jaren is het type criminaliteit waar Nederlanders mee te maken krijgen veranderd. Van traditionele criminaliteit zoals inbraken, geweld, en vernieling naar digitale criminaliteit zoals online aan- en verkoopfraude, identiteitsfraude en hacken (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2022b).

Verschuiving van fysieke naar digitale criminaliteit

De verschuiving van fysieke naar digitale criminaliteit is een trend die zich zowel landelijk als lokaal flink doorzet. Een bekende vorm van digitale criminaliteit is ‘Vriend-In-Noodfraude’ (VIN-fraude). Hierbij wordt identiteitsfraude gepleegd door WhatsApp berichten te versturen naar onbekende mensen (waarbij de bedriegers zich voordoen als een bekende) met de vraag of men een bedrag wil overmaken omdat de ‘vriend’ van de slachtoffers in geldnood zit.

Moeilijk op te sporen

Omdat deze nieuwe vorm van criminaliteit zich ook op lokaal niveau bewerkstelligt, is het lastig om erachter te komen wie de meeste verantwoordelijkheid draagt bij de aanpak van het probleem. Dit komt ook door de verschillende actoren die hierbij betrokken zijn. Verder is het moeilijk te vinden wie aansprakelijk is voor digitale criminaliteit, omdat het internet vanuit elke locatie te bereiken is en deze daders, daardoor, ook moeilijk op te sporen zijn.

Het onderzoek

Studenten van Saxion Hogeschool hebben onderzoek gedaan naar deze samenwerking omtrent VIN fraude. Hierbij was het doel om inzicht te verkrijgen in hoe ketenpartners en medewerkers van de politie Apeldoorn de verschuiving van fysieke criminaliteit naar digitale criminaliteit ervaren. Er is onderzocht wat de ideale samenwerking voor de betrokken ketenpartners is met de politie op het gebied van VIN-fraude en welke verantwoordelijkheid zij nemen in de aanpak daarvan. Uit dit onderzoek zijn enkele mooie conclusies en aanbevelingen gegeven.

Adviesrapport De Samenwerking Omtrent VIN Fraude Zonder Bijlage
PDF – 894,1 KB 169 downloads

Bron: Shanna Grift, Julia Prins, Michelle de Roo, Sjoerd Obbink

Meer info over VIN-fraude 

Bekijk alle vormen en begrippen

Meer VIN-fraude nieuws 

Gevangenisstraf voor vriend-in-nood cybercrimineel

De rechtbank van Arnhem heeft een 28-jarige man veroordeeld voor oplichtingspraktijken via WhatsApp. Hij deed zich voor als een ander om in deze hoedanigheid geld te vragen van zijn slachtoffers. Gezien de ernst van de misdrijven, legt de rechtbank de man een gevangenisstraf op van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet hij zijn slachtoffers ruim 14.000 euro terugbetalen.

Lees meer »

2,5 jaar gevangenis voor WhatsApp fraude

Twee 28-jarige mannen uit Deventer zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor grootschalige oplichting via WhatsApp en het witwassen van op die manier afhandig gemaakt geld. Ook maakten ze zich schuldig aan computervredebreuk.

Lees meer »