Het einde van ISDN is in zicht, overstappen op VOIP? Pas op voor PBX Hacking!

Gepubliceerd op 6 juni 2019 om 02:28
Het einde van ISDN is in zicht, overstappen op VOIP? Pas op voor PBX Hacking!

In september van dit jaar stopt KPN (net als andere aanbieders) met het aanbieden van hun telefonieproduct ISDN

KPN wil de gebruikers echter graag op VoIP telefonie laten overschakelen, waarbij het internet de drager is van de gesprekken, en het uitdelen van nummers en het routeren van de gesprekken eenvoudig met software kan worden geregeld. ISDN onderhouden vindt KPN te duur, dus is aangekondigd dat ISDN gaat stoppen. Op 1 september 2019 is ISDN-2 aan de beurt, de ISDN-15, 20 en 30 verbindingen mogen nog een jaar langer blijven, tot 1 oktober 2021. Het aantal gewone telefoonaansluitingen, ISDN of analoog, is van 2008 tot 2016 gedaald van 7 miljoen naar minder dan 1 miljoen. Ongeveer 20% hiervan was ISDN, althans op het hoogtepunt. Met zo'n grote daling klinkt het natuurlijk logisch dat een goedkopere infrastructuur wordt aangeboden.

VoIP

VoIP staat voor Voice-over-Internet-Protocol en betekent in de praktijk zoveel als bellen over een computernetwerk zoals internet. Bij gebruik van VoIP is niet langer een analoge (PTSN) of digitale telefoonlijn (ISDN) nodig en kan naast spraak ook andere digitale informatie worden meegezonden. VoIP wordt ook weleens IP-telefonie of internettelefonie genoemd.

Nadelen VoIP

Omdat VoIP leunt op internet, is de verbinding net zo betrouwbaar als de internetverbinding. Goede QoS (Quality of Service), de manier waarop datapakketjes verwerkt en verstuurd worden, is voor VoIP essentieel om betrouwbaar te kunnen functioneren. Met andere woorden, wie op zijn VoIP verbinding wil kunnen vertrouwen, zal daarvoor zijn netwerk goed moeten configureren. Een ander nadeel is dat VoIP-apparatuur elektrisch is, wat maakt dat bij een stroomstoring ook de telefoonverbinding eruit ligt. Dit probleem heb je bij een analoge verbinding niet.

Maar vergeet ook niet dat VoIP-centrales gehackt kunnen worden via internet door bijvoorbeeld PBX Hacking (Wangiri Fraude 2.0)

Luister onderstaande geluidsopname over PBX hacking.

PBX Hacking

Wangiri Fraude 2.0 PBX Hacking (6 min)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.