Tientallen mensen opgelicht door telefoontjes uit Afrikaanse landen

Gepubliceerd op 5 november 2019 om 10:34

Veel Nederlanders zijn de afgelopen weken gebeld door nummers uit Noord- en West-Afrikaanse landen, zoals Tunesië, Algerije en Mali. De Fraudehelpdesk waarschuwt iedereen om deze oproepen niet op te nemen en zeker niet terug te bellen. Wie dit wel doet, loopt het risico om een rekening van honderden euro's te ontvangen.

Eén rinkel

Deze vorm van oplichting heet ook wel ‘wangiri-fraude’. ‘Wangiri’ is Japans en betekent ‘één rinkel’. Internationale criminelen verdienen veel geld aan deze vorm van fraude door de kosten die mensen ongemerkt maken. Via computers worden duizenden nummers in één keer gebeld, in de hoop dat genoeg mensen terugbellen. Bij deze fraude gaat de telefoon meestal slechts één keer over en ziet het potentiële slachtoffer vervolgens een gemiste oproep. De fraudeurs hopen dat diegene vervolgens uit nieuwsgierigheid terugbelt, wat erg duur is. De beller denkt namelijk dat hij of zij geen gehoor krijgt, maar ondertussen is er al verbinding en wordt er een bandje afgespeeld met een zogenaamde ‘wektoon’. De telefoon lijkt dus gewoon over te gaan. Aangezien de oplichters vaak peperdure servicenummers in gebruik hebben, loopt de rekening al snel behoorlijk op. Bij verschillende telecomproviders was de afgelopen paar weken ook al een piek te zien van inkomende gesprekken uit Noord- en West-Afrika. "Als we dat zien dan blokkeren wij de nummers gelijk", zeggen woordvoerders van T-Mobile en KPN.  

De Fraudehelpdesk en de providers adviseren om de telefoon niet op te nemen als je het nummer niet kent en zeker niet om terug te bellen. Zo voorkom je torenhoge rekeningen. 

Bron: agf.nl / bright.nl

Schrijver: BiG'r