Fentanyl en cryptocurrency: De onderbelichte rol van het darkweb in de wereldwijde drugshandel

Gepubliceerd op 3 juni 2023 om 12:24

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Fentanyl, een krachtige en verslavende pijnstiller, heeft de afgelopen jaren de krantenkoppen gehaald vanwege de verwoestende impact op gemeenschappen over de hele wereld. Deze synthetische opioïde, die tot 50 keer sterker is dan heroïne, is een belangrijke speler in de wereldwijde opioïde crisis. Ondanks de gevaren en de verboden op veel darkweb-markten, blijft de handel in fentanyl en zijn ingrediënten bloeien, mede dankzij de opkomst van cryptocurrency. Deze digitale valuta's bieden een mate van anonimiteit en ongrijpbaarheid die aantrekkelijk is voor degenen die zich bezighouden met illegale activiteiten.

Cryptocurrency en Fentanyl

Recent onderzoek van Elliptic en Chainalysis, bedrijven gespecialiseerd in het traceren van cryptocurrency, heeft een verontrustend beeld geschetst van deze ondergrondse economie. Volgens het onderzoek verkopen meer dan negentig Chinese chemische bedrijven openlijk fentanyl-ingrediënten online, en maar liefst 90 procent van deze bedrijven accepteert betaling in de vorm van cryptocurrency. Deze transacties zijn niet beperkt tot de schaduwrijke hoeken van het darkweb; in plaats daarvan vinden ze plaats in het volle zicht, op het open web. Dit wijst op een zorgwekkende trend waarbij illegale activiteiten naar meer openbare en toegankelijke platforms migreren.

De Omvang van de Handel

In de afgelopen vijf jaar hebben deze bedrijven naar schatting tientallen miljoenen dollars aan transacties verwerkt. Elliptic schat dat de cryptocurrency-adressen die door deze bedrijven worden gedeeld met potentiële klanten in de afgelopen vijf jaar net iets meer dan $27 miljoen aan transacties hebben ontvangen. Chainalysis, dat een andere methodologie gebruikt, schat dit aantal hoger, op $37,8 miljoen. Deze cijfers zijn echter waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Het is belangrijk op te merken dat de straatwaarde van de met deze precursoren geproduceerde fentanyl waarschijnlijk duizenden keren groter is, in de tientallen miljarden dollars.

Andere Drugs

Deze Chinese chemische bedrijven verkopen niet alleen fentanyl-precursoren. Ze bieden ook precursoren aan voor amfetaminen, methamfetaminen en andere opioïden. Sommige bedrijven adverteerden zelfs dat fentanyl-precursoren hun best verkopende product waren. Dit suggereert dat er een aanzienlijke vraag is naar deze gevaarlijke stoffen, en dat deze bedrijven bereid zijn om deze vraag te beantwoorden, ondanks de risico's en de mogelijke gevolgen.

De Rol van Cryptocurrency

Het gebruik van cryptocurrency door deze bedrijven is strategisch. Hoewel transacties met cryptocurrency traceerbaar zijn, is het moeilijk om deze fondsen in beslag te nemen of te blokkeren. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor bedrijven die zich bezighouden met potentieel gevaarlijke of illegale producten. Bovendien biedt cryptocurrency een mate van internationale overdraagbaarheid die traditionele valuta's niet kunnen evenaren. Dit maakt het mogelijk voor deze bedrijven om klanten over de hele wereld te bereiken, ongeacht de lokale wetgeving of regelgeving.

De Impact van Fentanyl

De impact van fentanyl op gemeenschappen over de hele wereld kan niet worden overschat. Deze krachtige opioïde is verantwoordelijk voor een groot aantal overdoses en sterfgevallen, vooral in landen zoals de Verenigde Staten. De gemakkelijke beschikbaarheid van fentanyl en zijn ingrediënten, gecombineerd met de kracht en verslavende aard van de drug, maken het een bijzonder gevaarlijke bedreiging.

De Uitdagingen van Regulering

Het reguleren van de handel in fentanyl en zijn ingrediënten is een complexe uitdaging. De anonimiteit en ongrijpbaarheid van cryptocurrency maken het moeilijk voor wetshandhavingsinstanties om degenen die zich bezighouden met deze handel te identificeren en te vervolgen. Bovendien maakt de internationale aard van de cryptocurrency-markt het moeilijk om effectieve regelgeving op te leggen.

Conclusie

Deze bevindingen werpen een verontrustend licht op de rol van cryptocurrency in de wereldwijde drugshandel. Ze benadrukken ook de noodzaak van strengere regelgeving en toezicht op de cryptocurrency-markt. Het is van cruciaal belang dat wetshandhavingsinstanties, regelgevende instanties en cryptocurrency-uitwisselingen samenwerken om deze illegale activiteiten aan te pakken. Alleen dan kunnen we hopen de verwoestende impact van drugs zoals fentanyl op onze gemeenschappen te verminderen. Het is duidelijk dat er meer moet worden gedaan om de stroom van deze dodelijke drug en zijn ingrediënten te stoppen. Dit zal een gecoördineerde, internationale inspanning vereisen, maar de inzet - het redden van levens en het beschermen van gemeenschappen - kan niet hoger zijn.

Bronnen: Chainalysis en Elliptic

Heb je nog meer vragen? Twijfel dan niet om ze te stellen aan onze AI Chatbot!

“De Cybercrimeinfo AI Chatbot - Elke dag getraind, elke dag beter in de strijd tegen digitale criminaliteit”