Politie onderschept Semtex besteld via het Darkweb

Gepubliceerd op 19 september 2018 om 19:40
Semtex besteld op Darkweb

Politie en FBI onderscheppen kneedbom op bestelling

De politie heeft samen met de FBI een online bestelling van 500 gram 'semtex' voorkomen. Maar waar was de kneedbom voor bedoeld?

Wat moesten de broertjes Ali (22) en Yusuf (19) A. met een halve kilo semtex? Een kneedbaar explosief om bijvoorbeeld gebouwen gecontroleerd op te blazen, maar dat ook gebruikt wordt door militairen en terroristen. Het tweetal bestelde volgens Justitie op het 'Darkweb' een kneedbom en lieten die thuis in Amersfoort bezorgen.

Darkweb

De 500 gram semtex werd besteld op het zogenoemde Darkweb. Een stukje internet dat voor normale gebruikers verborgen blijft, maar anoniem te bezoeken is met speciale software. Op het dark web kun je onder de radar blijven van foute regimes, maar er zijn ook allerlei duistere zaken te vinden. Je kunt er illegale pornografie verspreiden, drugs bestellen, gestolen creditcard informatie kopen en zelfs wapens op de kop tikken. Allemaal anoniem.

De verdachten zouden de kneedbom en drie ontstekers in september vorig jaar hebben gekocht bij een Amerikaanse aanbieder. Met de verkoper werd in chat berichten gesproken over de details van de deal. De bedoeling was dat de semtex met een doodgewone pakket bezorgdienst afgeleverd zou worden in Amersfoort.

Undercover

Maar de bewuste deal loopt iets anders. Justitie krijgt voor bezorging al bericht uit Amerika. De FBI tipt dat er semtex is besteld door Nederlanders. Ze spelen alle informatie, inclusief de chat berichten, door aan hun Nederlandse collega's. Ook weet de FBI te vertellen op welk adres de aflevering zal plaatsvinden.

Er volgt een undercoveroperatie. De aanbieder in Amerika stuurt geen echte semtex, maar nep-semtex naar de woning in Amersfoort. Daar brengt de FBI de Nederlandse autoriteiten van op de hoogte. Als het pakketje met de nep-explosieven aan een verdachte wordt overhandigd, staan agenten te observeren. Hij wordt samen met twee anderen aangehouden. Bij Ali wordt volgens het OM ook een vuurwapen en geld aangetroffen.

Aanslag

De broers zijn van plan een terroristische aanslag te plegen, vermoedt het Openbaar Ministerie in eerste instantie. Maar die verdenking houdt niet lang stand. '500 gram semtex is niet heel weinig, maar ook niet heel veel', zegt wapendeskundige Ton Hartink tegen AT5. 'Je kunt er een auto mee aan gruzelementen knallen, of een kleine vrachtwagen. Maar je kunt niet heel Schiphol opblazen, bijvoorbeeld.'

Uitlokking

De beschuldigingen aan het adres van de broers zijn onlangs bijgesteld. Justitie gaat niet langer uit van voorbereidingshandelingen voor een aanslag, maar bijvoorbeeld een plofkraak. Of daar genoeg bewijs voor is, is nog maar de vraag. Door de inmenging van de FBI zou het overgrote deel van de bewijslast kunnen vervallen.

De verdediging vermoedt namelijk dat er sprake is van uitlokking, omdat de FBI zelf (actief) de goederen heeft aangeboden en mogelijk mensen heeft benaderd. Dat kwam naar voren tijdens de eerdere zitting. Het zou verklaren waarom ze zulke specifieke informatie konden leveren aan de Nederlandse opsporingsdiensten. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk om chat berichten op het dark web te onderscheppen.

Plofkraken

Semtex is steeds populairder onder criminelen om pinautomaten op te blazen. Ook andere explosieven zoals C4, dynamiet en handgranaten zijn een trend. Tot een jaar geleden gebruikten plofkrakers meestal gasflessen om de geldlades te bereiken of minder subtiel ramden ze de automaat met een wagen. De explosieven richten nog meer ravage aan dan de vroegere methodes, waardoor aangrenzende winkels soms dagenlang de deuren moeten sluiten.

 

Of er vaker semtex besteld wordt via internet, is niet duidelijk. 'Wat we niet weten, weten we natuurlijk niet', laat het OM weten. Als een bestelling via Darkweb een bekende manier is om aan het explosief te komen, dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren voor nietsvermoedende pakketbezorgers.

Laatste nieuws over deze zaak:

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag (23-08-'18) twee broers (20 en 24 jaar oud) uit Amersfoort vrijgesproken van de import van (namaak) semtex. Kort daarvoor had het Openbaar Ministerie (OM) nog celstraffen tot drie jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank is niet concreet geworden welk misdrijf voorbereid zou worden. Eerdere rechterlijke uitspraken vereisen dat daarover duidelijkheid bestaat. Dat was de reden voor de rechtbank de twee broers vrij te spreken. Zij waren al geruime tijd op vrije voeten. De 24-jarige man heeft wel drie maanden cel gekregen voor het bezit van een vuurwapen.