Surveillance op het Darkweb anno 2021 noodzakelijk

Gepubliceerd op 3 april 2021 om 12:50

In België op 9 maart om vijf uur in de ochtend  starte een van de grootste operaties tegen de georganiseerde misdaad in de geschiedenis van Antwerpen. 1.500 politie mensen namen deel aan deze mega operatie.

Sky ECC

In twee jaar tijd hebben de Belgische autoriteiten minstens een miljard berichten onderschept en gedecodeerd die werden verzonden door Sky Global, een gecodeerd communicatieplatform dat wordt gebruikt door de georganiseerde misdaad. 48 mensen werden gearresteerd en er werd voor een miljoen euro aan contanten, wapens, juwelen, diamanten en 17 ton cocaïne in beslag genomen, met een waarde van meer dan $ 680 miljoen aan handel in Europa.

Haven Antwerpen toegangspoort Europese continent

Met een lengte van meer dan 125 kilometer en zijn hoge capaciteit en technologische capaciteit is de haven van Antwerpen de belangrijkste toegangspoort tot het Europese continent voor cocaïne. Het Amerikaanse ministerie zet dit op een rij in een verslag over de internationale strategie voor drugsbestrijding 2021, uitgebracht begin maart.

Ruwe diagnose

De inhoud van de ruwe diagnose over Mexico is vorige week vrijgegeven. We zien hoe drugshandel en straffeloosheid in Mexico andere continenten beïnvloeden.

Het rapport van de Amerikaanse regering stelt botweg dat “België een belangrijk toegangspunt is voor cocaïne die Europa binnengesmokkeld wordt”. “De verkoop van cocaïne in Europa versterkt deze transnationale criminele organisaties en vergroot hun bereik.”

In 2020 temidden van de COVID-19-epidemie, werd in de haven van Antwerpen een record vangst gedaan van 65,48 ton cocaïne. Als de handelsprijs van een kilo cocaïne in Europa zelfs maar $ 40.000 bedraagt, hebben we het over een marktwaarde van meer dan $ 4,4 miljard.

Wat we weten uit andere samenwerkingsverbanden is dat de buitgemaakte drug slechts 15 procent van de gesmokkelde goederen vertegenwoordigt. Je kunt je dan voorstellen wat de economische waarde is die de haven van Antwerpen heeft voor drugssmokkelsystemen.

Een rapport van Europol in de eerste helft van 2020 geeft aan dat de meeste drugs die in de haven van Antwerpen in beslag werden genomen, afkomstig waren uit Brazilië en Ecuador.

Als je de poort toegevoegd van niet alleen een ingangspunt maar ook een uitgangspunt voor verdovende middelen kun je voorstellen dat deze locatie een knooppunt en een strategisch punt betreft. België is een belangrijke fabrikant van synthetische drugs geworden en concurreert met Nederland.

“België is een belangrijk transportland voor in Nederland geproduceerde MDMA (ecstasy)”, aldus het rapport. Hij voegde eraan toe: “België is een doorvoerpunt voor chemische precursoren uit China, voornamelijk toegewezen aan productielaboratoria in Nederland, maar ambtenaren erkennen dat het aantal laboratoria die amfetamine en ecstasy produceren in België toeneemt.”

Evenzo wordt de haven van Antwerpen beschouwd als een transportpunt voor de distributie van nieuwe psychotrope stoffen (NPS) en heroïne die in Afghanistan opdoken maar via Iran binnenkomen. Het is het doorvoerpunt voor synthetische drugs voor de Amerikaanse consumentenmarkt.

Het is niet voldoende om alleen te weten wat er gebeurt, maar ook om te proberen de oorzaken te begrijpen. Er is enerzijds vraag naar drugs en anderzijds aanbod.

Als je praat met drugshandelaren, witwassers en logistieke dienstverleners, zijn ze het allemaal eens over een punt dat het onmenselijke kapitalistische gezicht van deze criminele onderneming laat zien: hun winst vergroten door het aantal consumenten te vergroten. Op dit gebied symboliseert Europa de overwinning van criminele groeperingen.

Europees verslag drugs

Volgens een Europees Verslag over drugs uitgegeven door het Europees Laboratorium voor Drugs, hebben vijf EU-landen de toename van het cocaïnegebruik in het afgelopen jaar erkend. In 17 landen namen de cocaïneconsumptie toe, terwijl in 27 landen de aanwezigheid van de drug in hun rioolwater toenam, wat indirect wijst op een toename van de consumptie.

Aan de andere kant, volgens een rapport opgesteld door de Amerikaanse regering, was de reden voor de toename van de cocaïnesmokkel in de haven van Antwerpen de recordproductie van cocaïne in Zuid-Amerika in 2020.

Niet alleen criminele bendes maken gebruik van de haven van Antwerpen, maar het ontwerp en de hoeveelheid lading maken het moeilijk om volledig toezicht te houden, omdat de gerechtelijke beperkingen voor gevangenen die veroordeeld zijn voor drugshandel “relatief laag” zijn.

Bovendien heeft België geen systeem om het “darkweb” van drugshandel organisaties te controleren of te onderscheppen, en hoewel er bilaterale overeenkomsten zijn tussen de Verenigde Staten en België in de strijd tegen drugs en het witwassen van geld, zijn er veel gebieden in België die vatbaar zijn voor het witwassen van geld door criminele organisaties.

Volgens de diagnose “wordt België een belangrijk smokkelcentrum voor drugsopbrengsten uit Europa.”

Diamanten Antwerpen

Verschillende criminele groepen zouden geld inzamelen voor de drugshandel in België en dit op verschillende manieren overbrengen naar het Amerikaanse continent en Azië. Een daarvan is, diamanten kopen.

De Antwerpse diamantmarkt wordt losjes gecontroleerd en opereert naar eigen goeddunken, waarbij criminele groepen illegaal geld oplichten door diamanten te kopen bij advocatenkantoren.

De meeste cocaïne en synthetische stoffen die vanuit de haven van Antwerpen komen en gaan, gaan op een en vele manieren via de Mexicaanse drugskartels, ‘s werelds grootste cocaïnehandelaren.

Hoewel Europa jarenlang heeft gedacht zichzelf vrij te stellen van de gewelddadige gevolgen van deze misdaden: drugshandel en -productie, het witwassen van geld en de schijnbare corruptie en mazen in de wet die dit mogelijk maken, is de schijnbare stilte de afgelopen jaren verdwenen.

Afrekeningen en moorden

Al deze criminele incidenten in de Antwerpse haven vinden plaats in een omgeving van toenemend geweld in en rond de stad. Volgens het rapport van het directoraat Anti-Mafia Intelligence van de Italiaanse regering, is België sinds 2016 de plaats van moord op leden van de Siciliaanse maffia, met name leden van Cosa Nostra, wier aanwezigheid is toegenomen in de steden Luik en Serengeti, nabij Antwerpen.

En in zijn rapport over de drugsmarkt in 2019 noemt Europol minstens 16 moorden in België, Nederland en Spanje in verband met de controverse over de groeiende drugshandelmarkt.

Een van de meest gewelddadige uitingen van die oorlog in Mexicaanse stijl vond plaats in Amsterdam in 2016, toen het lichaam van de 23-jarige Marokkaanse Nabil Amjib werd gevonden in een brandende auto, terwijl zijn hoofd op klaarlichte dag in een emmer werd achtergelaten. Aan een drukke straat in die Nederlandse stad.

Bron: Annabelle Hernandez -Mexicaanse journalist en auteur van dit artikel-, portofantwerp.com, lonradio.nl

Meer info over ‘darkweb en darkchat’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb en darkchat gerelateerde berichten