Beruchte gebeurtenissen op het darkweb

Gepubliceerd op 24 april 2021 om 07:00

Het darkweb wordt vaak als een duistere plaats gezien, waar volop illegale en gruwelijke activiteiten plaatsvinden. Maar dit is echter niet het enige dat je op het darkweb tegenkomt. Het Tor netwerk van websites bevat namelijk ook platforms waar klokkenluiders ondersteund worden, open discussieforums en zelfs een aantal grappige websites.

Toch zijn de beruchte ‘rode kamers’ en ‘snuff films’ ook zonder twijfel aanwezig – zelfs wanneer er nep varianten de ronde doen. Er vinden nu eenmaal een aantal echt duistere activiteiten plaats op het darkweb. Zie dit dan ook als een trigger waarschuwing – deze lijst bevat een aantal gruwelijke incidenten. Heb je een zwak hart of lijdt je aan een angst- of stressstoornis, dan raden we je aan om nummers 4, 6 en 7 over te slaan.

1. No Love deepweb

In augustus 2012 konden bezoekers van het darkweb aanwijzingen binnen het netwerk vinden dat ze naar een fascinerend AR (alternate reality) spel leidde. Vergelijkbaar met het 4chan-spel van Cicada 3031, leidde iedere aanwijzing naar een volgende: als een ware speurtocht.

Het spel gebruikte veel coderingsmiddelen om de aanwijzingen te verbergen, waaronder het beroemde Caesar-cijfer, QR codes, morse code en andere vergelijkbare coderingsmethoden. De aanwijzingen waren verspreid over talloze websites binnen het darkweb, en dat maakte het behoorlijk spannend:

“Ik maakte deel uit van de No Love Deepweb Alternate Reality Game, waar we een deepnet-speurtocht moesten doen. Het resultaat was het feit dat ik om 3:00 ’s nachts naar New York reed om de telefoon van een telefooncel op te nemen. Dat was ontzettend cool.”

Dus wat was er nu eigenlijk gaande? Helaas was het geen geheime overheidsinstantie die nieuwe leden rekruteerde, en ook geen prestatie van een groep cybercriminelen. Het was een spel, gecreëerd door de experimentele hip hop groep Death Grips om hun nieuwe album, No Love Deepweb, te promoten.

Waarschijnlijk niet exact wat Seth Godin bedoelde toen hij zei “Dit is Marketing”. Maar desalniettemin een geniaal idee!

2. Evite blackmail

We zijn pas bij nummer 2 op de lijst en komen nu al bij illegale activiteiten op het darkweb aan. In 2019 kreeg Evite, een succesvolle social media planning dienst, te maken met een massieve beveiligingsbreuk welke de persoonlijke informatie (adressen, wachtwoorden en IP-adressen) van meer dan 10 miljoen Evite gebruikers in gevaar bracht.

Evite is een groot platform, wat veiligheid en privacy van de gebruikers ontzettend belangrijk voor ze maakt. Maar wat blijkt: Gnosticplayers, de hacker die deze inbraak op gang heeft gezet, heeft geen enkele informatie openbaar gemaakt. In plaats daarvan contacteerde hij Evite en vroeg hij om een kleine $1900 in Bitcoin. Een ontzettend klein bedrag, aangezien dit soort lekken bedrijven normaliter miljoenen dollars in schikkingen kunnen kosten.

Om de een of andere reden besloot Evite niet te betalen, wat leidde tot de verkoop van deze persoonlijke data gedurende de zomer van 2019. De zwarte markt waar de hacker deze op verkocht, werd al snel gesloten. Sinds het sluiten van de zwarte markt zijn er geen verdere ontwikkelingen in het verhaal geweest. Maar ondanks de afloop van dit verhaal, is en blijft het stelen en verkopen van persoonlijke gegevens op het darkweb een verschrikkelijke gebeurtenis voor de slachtoffers. Toch zal dit de eerste en laatste darkweb gegevenslek op onze lijst zijn, want we maken ons nu klaar voor wat meer “politie show” dingen.

3. De opkomst en ondergang van Silk Road

Silk Road zou gedurende zijn bestaan de verkoop van verdovende middelen mogelijk hebben gemaakt voor een bedrag van 1,2 miljard dollar. In de hoogtijdagen bracht het de maker, Ross Ulbricht, maar liefst $3.6 miljoen op.

Het platform was letterlijk een zwarte markt, met ‘handelaars’ die hun producten verkochten net zoals ze dit op eBay of Amazon zouden doen. Gebruikers van deze darkweb-markt waren maar een paar klikken en Bitcoins verwijderd van geweren, drugs of andere illegale producten.

Maar de regering zat niet stil. In 2013 werd Ross aangehouden en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Toch zijn vergelijkbare platforms zoals Agora of Silk Road 2.0 nog steeds actief op het darkweb aanwezig.

4. De populariteit van Steakandcheese

En nu naar de gruwelijke onderdelen van het darkweb. Steakandcheese of Rotten zijn websites waar gebruikers gewelddadige en afschuwelijke video’s en content kunnen bekijken. Alleen het feit dat deze platforms (naar verluidt) nog steeds actief zijn en in populariteit blijven groeien, geeft al aan hoe duister het darkweb kan zijn.

Daarnaast laat dit zien wat voor dingen je tegen kunt komen wanneer je niet voorzichtig te werk gaat op het darkweb. Wil je dit soort platforms vermijden? Klik dan nooit op een link tenzij je zeker weet waar deze naartoe leidt.

Dat wat Steakandcheese interessant maakt is het feit dat deze website lange tijd gewoon door Google geïndexeerd werd. Eind 2000 had iedereen gewoon toegang tot websites die deze gewelddadige en afschuwelijke video’s promoten. Gelukkig is Steakandcheese inmiddels niet meer via Google te bereiken. Het feit dat dit soort websites alleen op het darkweb te vinden zijn laat wel zien dat er veel dingen zijn die normale mensen niet tegen willen komen wanneer ze het internet of darkweb gebruiken.

5. Hidden Wiki en het in kaart brengen van het darkweb

Navigeren op het darkweb is niet zo eenvoudig als op het gewone internet. Er was geen zoekmachine om alle URL’s te indexeren, en als je op zoek was naar een minder populaire link, zou je deze link direct van iemand moeten ontvangen.

Totdat de Hidden Wiki ten tonele kwam.

De Hidden Wiki is een verzameling van populaire sites op het darkweb, wat de navigatie hier ontzettend verbeterd heeft. Gezien dit deel van het internet ook gebruikt wordt om whistleblowers te ondersteunen en onderdrukte volken van gratis informatie te voorzien, is de komst van Hidden Wiki een belangrijke stap voorwaarts voor het darkweb.

De site werd in 2007 gepubliceerd, maar kreeg pas begin 2010 daadwerkelijke naamsbekendheid: dat was namelijk het moment dat meer mensen toegang kregen tot het darkweb. 

6. De angstaanjagende zaak van Peter Scully

Peter Scully is een angstaanjagend persoon en zijn verhaal zal je ongetwijfeld rillingen bezorgen. Peter is een Australische man die op dit moment een levenslange gevangenisstraf uitzit in de Filipijnen, na veroordeeld te zijn voor mensenhandel en de verkrachting en aanranding van minderjarigen. Daarnaast staat hij terecht voor de verspreiding van kinderpornografie, marteling en moord. Niet alleen deed hij al het bovengenoemde – hij maakte er video’s van en uploadde de opnames op het darkweb.

Wat Peter deed is afgrijselijk, en we aarzelden om hem in onze lijst op te nemen. Maar wat hij deed, is en blijft één van de meest beruchte gebeurtenissen op het darkweb – en om die reden moesten we het wel in onze lijst opnemen. Zijn verhaal heeft ook een enigszins geruststellend einde: hij is gearresteerd en zit een welverdiende, levenslange gevangenisstraf uit.

7. Hieu Ming’s gevangenneming

Hieu Ming is een internationale crimineel die massale identiteitsdiefstallen, wire fraude en apparaatfraude via het darkweb heeft georkestreerd. Zijn inspanningen zorgen ervoor dat hij in 2021 bijna $2 miljoen verdiende – totdat de Amerikaanse geheime dienst hem op het spoor kwam.

In 2013 werd hij verleid om naar de VS te komen voor een zakelijke deal, waarin hij enorme hoeveelheden persoonlijke en financiële gegevens beloofd werd die hij op het darkweb zou kunnen verkopen. Helaas waren er geen lucratieve zaken in de VS, maar wachtte een undercoveragent hem op om hem in de boeien te slaan.

Hij heeft 6 jaar in de gevangenis gezeten en is eind 2019 vrijgelaten. We hopen dat hij zijn lesje geleerd heeft en niet meer in deze gevaarlijke en illegale business terechtkomt.

8. De huurmoordenaar oplichterij

Het darkweb werd berucht omdat er talloze huurmoordenaars te vinden zouden zijn. Gezien het al duistere imago van het darkweb, dachten veel bezoekers dat ze daadwerkelijk iemand konden vermoorden door een huurmoordenaar op het darkweb een flink bedrag in Bitcoin te betalen.

Er gaan veel verhalen de ronde op Reddit over mensen die ‘van hun problemen afkomen’ met huurmoordenaars die ze via het darkweb ingeschakeld hebben. Sterker nog: als je naar het darkweb gaat, kun je na een beetje speuren een daadwerkelijke huurmoordenaar-service vinden.

Er is zelfs een Reddit verhaal over een persoon die vermoedelijk een huurmoordenaar voor zichzelf heeft ingehuurd. Gewoon, om wat lol te hebben. En hoewel het verhaal erg grappig en intrigerend is, zal het voor velen geen verrassing zijn dat huurmoordenaar-services over het algemeen (gelukkig) niet echt ‘legitiem’ te noemen zijn.

Heb je toch nog wat bevestiging nodig, dan kun je hier het onderzoek van The New York Times lezen, waar ze al snel ontdekten dat dit interessante deel van het darkweb gewoon oplichterij was. De huurmoordenaar-service ontving het geld met liefde en plezier, maar daar hield het dan toch ook echt bij op. Wat maar beter is ook.

9. Julian Assange en zijn voortdurende opsluiting

Wikileaks is een beroemd online platform waar regelmatig geclassificeerde documenten en staatsgeheimen op gepubliceerd worden. Het platform zelf is geen onderdeel van het darkweb; het is hier vrij beschikbaar. Gedurende het 14-jarige bestaan, publiceerde Wikileaks geheime informatie over de oorlog in Irak, de presidentsverkiezingen in de VS van 2016 en duizenden pagina’s vertrouwelijke communicatie tussen Amerikaanse diplomaten.

Wikileaks verstuurt en ontvangt deze geclassificeerde informatie daarentegen wel via het darkweb. Een van de platforms die Wikileaks gebruikt om veilig te kunnen communiceren, is SecureDrop: een website beheerd door de Freedom of The Press Foundation. We vertellen je meer over SecureDrop in een ander deepweb artikel: darkweb websites die het bezoeken waard zijn.

Zoals je waarschijnlijk al wel kunt raden, was de regering van de VS niet al te enthousiast over het verspreiden van deze geclassificeerde informatie. In 2010 had Julian Assange, de eigenaar en uitgever van Wikileaks een internationaal arrestatiebevel op zijn naam wegens beschuldigingen van aanranding. Hij zocht zijn toevlucht in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij tot 2019 woonde.

In 2019 werd hij tijdens een ruzie met de Ecuadoraanse autoriteiten uit het pand gezet. De Amerikaanse en Zweedse regering hadden hun aanklachten tegen Assange datzelfde jaar ingetrokken, maar hij werd alsnog gearresteerd en in het VK gevangen gezet wegens overtreding van de Bail Act. Hij werd veroordeeld tot slechts 50 weken gevangenisstraf. De VS bereidt echter een zaak voor waarmee ze hem willen vervolgen op grond van de spionagewet van 1917. Op dit moment zit hij in de gevangenis, in afwachting van zijn rechtzaak.

10. Edward Snowden

Edward Snowden is een voormalig CIA-medewerker die in 2013 klokkenluider werd. Snowden heeft veel geheime informatie over bevolkings-surveillance openbaar gemaakt. Hij vluchtte uit de VS en was op weg naar een onbekend land in Latijns-Amerika, toen zijn paspoort werd ingetrokken tijdens zijn doorreis in Moskou. Hij vroeg politiek asiel aan bij de Russische regering, en woont nog steeds in Rusland.

Wat Edward Snowden deed wordt tot op vandaag de dag als controversieel gezien, maar zijn acties hebben het onderwerp bevolkings-surveillance zeker op de voorgrond van de dialoog gebracht. Snowden is het levende bewijs van wat regeringen en overheden achter gesloten deuren doen, en hoe ver ze gaan om een informatielek te voorkomen. Snowden’s acties promoten het belang van vrijheid en privacy voor ieder invidu. Hij toonde aan dat, in ieder geval in de VS, een privéleven niet altijd zo privé is als je zou denken, en dat de regering zonder problemen kan kijken wat mensen aan het doen zijn.

Snowden deed dit allemaal, gedeeltelijk, met behulp van het darkweb. In 2013 deelde hij documenten en details over het PRISM surveillance programma met journalisten van The Washington Post en The Guardian.

Veiligheidsmaatregelen

Als deze gebeurtenissen je nieuwsgierig genoeg gemaakt hebben om toegang tot het darkweb te zoeken, zullen we je niet tegenhouden. Het is en blijft een interessante ervaring, en het bezoeken is geen illegale activiteit.

We willen je daarentegen wel adviseren om voorzichtig te zijn en veiligheidsmaatregelen te treffen voordat je de Tor Browser downloadt en het darkweb betreedt. Naast het feit dat je geen enkele persoonlijke informatie moet delen en niet op onbekende links moet klikken, zijn er een aantal andere dingen die je kan doen om veilig op het darkweb te surfen.

Zorg er ten eerste voor dat je een goede anti-malware en antivirus software hebt geïnstalleerd. Het is erg belangrijk om jezelf te beschermen mocht je ooit op een gevaarlijke website terechtkomen.

Zorg er daarnaast voor dat je een VPN (Virtual Private Network) gebruikt om je IP-adres te verbergen. Een VPN leidt je internetverkeer om en laat het lijken alsof je vanuit een andere locatie browset. Meer veiligheidstips lees je hier.

Bron: anoniem, darkweb, vpngids.nl

Meer info over ‘darkweb en darkchat’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten