Drie keer zoveel verzonden drugspost als dezelfde periode vorig jaar

Gepubliceerd op 16 juli 2022 om 07:00

De douane heeft in een half jaar tijd nog nooit zoveel postpakketjes met drugs in beslag genomen. Vanuit Nederland worden duizenden brieven en pakjes met xtc, speed en ketamine de wereld over gestuurd. "De hele opiumlijst komt voorbij."

Drie keer zoveel

De teller staat na de eerste helft van 2022 al op 13.500 onderschepte brieven en pakjes, waarin voornamelijk synthetische drugs zijn verstopt. Dat is drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. In ruim een kwart van alle pakketten gaat het om xtc. Ook vindt de douane veel lsd. De Verenigde Staten en Australië zijn de belangrijkste doellanden.

De verdriedubbelde vangst over het eerste halfjaar is een succes voor de douane, die de controle op drugspost heeft opgeschroefd. Ook ziet de douane het aantal drugszendingen per post daadwerkelijk toenemen. Na twee rustige coronazomers worden er wereldwijd weer meer dancefeesten georganiseerd. "Daardoor neemt de vraag naar synthetische drugs toe", legt Kim Kuipers van de douane uit. Ze noemt de toename zorgelijk: "We willen niet als narcostaat bekendstaan."

In deze video is te zien hoe zo'n drugscontrole eraan toegaat:

We kijken mee hoe douanemedewerker Swen dit soort pakketjes controleert.

Bestellen drugs per post

Gebruikers overal ter wereld bestellen drugs per post via sites op het internet, het anonieme darkweb of via de Russische berichtendienst Telegram. Daar staan open en bloot prijslijsten van partydrugs gepubliceerd: xtc - 4 stuks voor 10 euro, 'miauw' 4mmc - 10 euro per gram, ketamine - 30 euro per gram. "We zien alle pillen en poeders van de opiumlijst voorbijkomen", zegt Kuipers.

De politie heeft moeite om de aanbieders van drugs per post te grijpen. Volgens Bauke Rotman van het Post Interventie Team van de politie komt dat omdat vrijwel alles anoniem gebeurt. "Verzenden van post is anoniem. De illegale marktplaatsen zoals het darkweb zijn ingericht ten behoeve van anonimiteit. Net als het betalen met cryptocurrency." Het afgelopen jaar is de politie er toch in geslaagd 34 aanbieders te arresteren.

De luchtpost wordt ook gebruikt door drugsbendes. Zij sturen elkaar (grotere) pakketten synthetische drugs toe, is te lezen in het politierapport De narcostand van Nederland. Ons land is wereldwijd een grote exporteur van synthetische drugs, met de hoogste productie van amfetamine en MDMA (de werkzame stof in xtc) van Europa. Ook de productie van de even verwoestende als verslavende drug crystal meth is sinds enkele jaren in opkomst. De politie ziet ook dat crystal meth per post uit Mexico wordt geïmporteerd.

Op sites op het anonieme darkweb, zoals deze, wordt drugs aangeboden. Betaling gaat in cryptovaluta zoals bitcoin.

Drugspost stijgt al jaren explosief

Het aantal onderschepte zendingen drugspost stijgt al jaren explosief. In heel 2020 trof de douane nog rond de 5200 pakketten met drugs aan. In 2021 waren dat er in totaal 15.500. Nu is dat aantal al bijna in zicht na een half jaar. Op verschillende locaties in het land controleert de douane de stroom van pakketten met behulp van scanners en drugshonden.

De Nederlandse drugspost zorgt in landen als Australië en de Verenigde Staten voor irritatie en problemen. Vanwege onze slechte reputatie geldt in Australië een strenge controle van postpakketten uit Nederland. Dat zorgt regelmatig voor grote vertragingen bij de postverwerking. De douane is een nieuw project gestart met de Verenigde Staten om sneller informatie uit te wisselen over zendingen drugs. "Dat werkt zeker. Door te delen wat we zien, kunnen we onze informatiepositie versterken", zegt Kuipers.

Bron: anoniem, darkweb, rtlnieuws.nl

Meer info over darkweb 

Meer darkweb nieuws