Vriend-in-nood-fraude (VIN fraude)

Handleiding Collega In Nood Fraude
PDF – 709,8 KB 162 downloads

Bij vriend-in-noodfraude krijgt u via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een cybercrimineel die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.


Werkwijze

Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De bekende zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. Deze ‘bekende’ vraagt u om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn. Het kan ook zijn dat de oplichter een vals account of een nieuw telefoonnummer gebruikte. De echte bekende in kwestie is zich van geen kwaad bewust. Meer uitleg staat in deze folder.


Hoe bescherm je jezelf?

De politie raadt aan om altijd te verifiëren naar wie je geld overmaakt. Vraagt een familielid of vriend om een groot geldbedrag over te boeken? Probeer diegene dan altijd persoonlijk te spreken, via de telefoon of in het echt. 

Ook is het belangrijk om nooit zomaar je sms-code van WhatsApp aan iemand anders te geven. Een andere truc van criminelen is om deze sms-code naar je voicemail te sturen, en vervolgens in te breken op je voicemail-inbox. Het is daarom verstandig om een goede pincode op je voicemail te zetten. Dat kan bij onder andere KPNVodafoneT-Mobile en Tele2.

Je kunt daarbij je WhatsApp beschermen met tweestapsverificatie. Dan moet je na het registreren van je account ook nog een pincode invoeren. Criminelen hebben jouw pincode niet, waardoor ze - ook al hebben ze je sms- of voicemail code - niet je WhatsApp kunnen overnemen.


Wat te doen als je WhatsApp gehackt is

  1. Waarschuw contacten

    Waarschuw als eerst familie en vrienden. Kleine geruststelling: hackers kunnen via jouw account alleen de nummers achterhalen van de contacten met wie je in een groepsgesprek zit. Het doel van hackers is dus vaak om deze mensen op te lichten. Wees de hackers voor en vertel familie en vrienden dat je gehackt bent en dat ze dus niet in moeten gaan op appjes die ze van je krijgen.
  2. Neem je account terug

    De volgende stap is jouw account van de hackers ‘terugnemen’. Log opnieuw in met je telefoonnummer op WhatsApp en vraag een verificatiecode aan. Zodra je deze code invoert, worden andere personen die jouw account gebruiken automatisch uitgelogd. Het kan zijn dat de hackers zo slim zijn geweest om de code al paar keer aan te vragen – zoals ook Micha overkwam – waardoor je tot enkele uren (!) moet wachten totdat je weer een verificatiecode aan kunt vragen.
  3. Stel tweestapsverificatie in

    Lukt het je om weer in je account te komen? Schakel de tweestapsverificatie dan meteen in. Lukt het niet om in je account te komen omdat je om een verificatiecode wordt gevraagd, dan is de kans groot dat de hackers de tweestapsverificatie hebben aangevraagd, en ben je – ja, sorry, confronterend… – iets verder van huis. Je moet dan zeven dagen wachten voordat je zonder tweestapsverificatie weer kunt inloggen en je account terug kunt krijgen.
  4. Log uit op Web WhatsApp

    Heb je je account weer terug? Vergeet dan niet uit te loggen op Web WhatsApp. De hackers kunnen deze ook hebben ingeschakeld wanneer ze toegang hadden tot je account.

Politie info

Folder Whatsapp Fraude
PDF – 1,4 MB 593 downloads


Oktober 2022
Juli 2022
Augustus 2021

Gevangenisstraf voor vriend-in-nood cybercrimineel

De rechtbank van Arnhem heeft een 28-jarige man veroordeeld voor oplichtingspraktijken via WhatsApp. Hij deed zich voor als een ander om in deze hoedanigheid geld te vragen van zijn slachtoffers. Gezien de ernst van de misdrijven, legt de rechtbank de man een gevangenisstraf op van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet hij zijn slachtoffers ruim 14.000 euro terugbetalen.

Lees meer »
September 2020

2,5 jaar gevangenis voor WhatsApp fraude

Twee 28-jarige mannen uit Deventer zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor grootschalige oplichting via WhatsApp en het witwassen van op die manier afhandig gemaakt geld. Ook maakten ze zich schuldig aan computervredebreuk.

Lees meer »
Juni 2020

Dit is het verhaal van een man die zijn dochter wilde helpen

Op een avond in het voorjaar van 2020 krijgt de 72-jarige Dirk uit Utrecht een berichtje van zijn dochter (43 jaar). ‘Hoe gaat het?’ Een WhatsApp berichtje zoals wel vaker. Vader en dochter appen een tijdje heen en weer. “Er was eigenlijk niks geks aan de hand. Ook niet toen ze om hulp vroeg”, vertelt Dirk. Maar wat hij dan nog niet weet, is dat hij eigenlijk met een crimineel aan het appen is…

Lees meer »