Tip van de week: Cybercriminelen in je computer? Deel 4: Het reinigen en beschermen van Apple-apparaten

Gepubliceerd op 18 augustus 2023 om 15:00

De foto's zijn gecreëerd met AI; de afgebeelde personen bestaan niet echt.

Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Apple-apparaten, waaronder Mac-computers, iPhones en iPads, staan bekend om hun robuuste beveiligingsfuncties. Echter, geen enkel systeem is volledig immuun voor cyberaanvallen. In dit deel zullen we bespreken hoe je een geïnfecteerd Apple-apparaat kunt reinigen en hoe je je Apple-apparaten kunt beschermen tegen toekomstige infecties.

1. Identificeren van een infectie

Net als bij Windows-apparaten, kunnen de tekenen van een infectie op een Apple-apparaat variëren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn: ongewoon traag functioneren, onverwachte pop-ups of advertenties, ongeautoriseerde wijzigingen in instellingen of bestanden, en onverklaarbare batterijdrainage.

2. Het isoleren van het geïnfecteerde apparaat

Als je vermoedt dat je Apple-apparaat is geïnfecteerd, is het belangrijk om het apparaat te isoleren om te voorkomen dat de malware zich verspreidt naar andere apparaten op je netwerk. Dit kan betekenen dat je de internetverbinding van het apparaat moet verbreken.

3. Het scannen en reinigen van het geïnfecteerde apparaat

Apple-apparaten hebben ingebouwde beveiligingsfuncties die helpen om malware te detecteren en te verwijderen. Echter, in sommige gevallen kan het nodig zijn om aanvullende stappen te nemen:

  • Stap 1

Update je apparaat naar de nieuwste versie van het besturingssysteem. Dit kan helpen om eventuele kwetsbaarheden te dichten die door de malware kunnen zijn uitgebuit.

  • Stap 2

Voer een scan uit met een betrouwbare antivirussoftware. Er zijn verschillende antivirusprogramma's beschikbaar voor Apple-apparaten, zowel gratis als betaald.

  • Stap 3

Volg de instructies van de antivirussoftware om eventuele gevonden infecties te verwijderen.

4. Opstarten in de veilige modus

Als je een Mac hebt, kun je de veilige modus gebruiken om te bepalen of een probleem wordt veroorzaakt door software die wordt geladen wanneer de Mac opstart. De veilige modus voorkomt dat bepaalde software wordt geladen, voert een basiscontrole uit van je opstartschijf en wist enkele systeemcaches.

  • Stap 1

Schakel de Mac uit.

  • Stap 2

Houd de aan/uit-knop op de Mac ingedrukt. Terwijl je de aan/uit-knop ingedrukt houdt, wordt de Mac ingeschakeld en worden de opstartopties geladen. Als je 'Opties' ziet, laat je de aan/uit-knop los.

  • Stap 3

Selecteer je opstartschijf. De naam is 'Macintosh HD', tenzij je de naam hebt veranderd.

  • Stap 4

Houd de Shift-toets ingedrukt en klik vervolgens op de knop 'Ga door in de veilige modus' onder je opstartschijf.

  • Stap 5

Log in bij de Mac. Mogelijk wordt je gevraagd opnieuw in te loggen.

5. Testen in veilige modus

Volg deze stappen na het opstarten in de veilige modus. Sommige functies werken mogelijk niet in de veilige modus, wat van invloed is op video-opname, grafische prestaties, het delen van bestanden, wifi, toegankelijkheid, audioapparaten en apparaten die zijn aangesloten via USB, Thunderbolt of FireWire.

  • Stap 1

Als het probleem zich blijft voordoen in de veilige modus, is de meest eenvoudige en waarschijnlijke oplossing om macOS opnieuw te installeren. Als je macOS opnieuw installeert, worden je persoonlijke bestanden niet verwijderd, dus je kunt dit doen wanneer het nodig is.

  • Stap 2

Als het probleem niet optreedt in de veilige modus, wordt dit veroorzaakt door een inlogonderdeel of andere software die door de veilige modus niet wordt geladen bij het opstarten. In dat geval kun je inlogonderdelen verwijderen om te ontdekken of een inlogonderdeel een fout veroorzaakt.

6. Herstel van het systeem

In sommige gevallen, vooral als de infectie ernstig was, kan het nodig zijn om je systeem te herstellen naar een eerdere staat, of zelfs om het besturingssysteem opnieuw te installeren. Zorg ervoor dat je belangrijke bestanden back-upt voordat je deze stap neemt.

7. Het bijwerken van je besturingssysteem en apps

Na het reinigen van je apparaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je besturingssysteem en alle apps up-to-date zijn.

8. Het veilig openen van apps op je Mac

macOS bevat Gatekeeper-technologie, die is ontworpen om ervoor te zorgen dat er alleen vertrouwde software op je Mac wordt uitgevoerd. Als je software uitvoert die niet is ondertekend en niet is genotariseerd, kunnen je computer en persoonlijke gegevens worden blootgesteld aan malware die schadelijk kan zijn voor je Mac of je privacy in gevaar kan brengen.

  • Stap 1

Ga naar 'Systeemvoorkeuren'.

  • Stap 2

Klik op 'Beveiliging en privacy'.

  • Stap 3

Klik op de knop 'Open toch' in het paneel 'Algemeen' om te bevestigen dat je de app wilt openen of installeren.

  • Stap 4

De waarschuwing verschijnt opnieuw, en als je absoluut zeker weet dat je de app toch wilt openen, klik je op 'Open'.

  • Stap 5

De app is nu bewaard als uitzondering op je beveiligingsinstellingen en je kunt deze in de toekomst openen door er dubbel op te klikken, net als je dat doet voor elke andere geautoriseerde app.

Door deze stappen te volgen, kun je je Apple-apparaat reinigen en beschermen tegen toekomstige infecties. In het volgende deel van deze serie zullen we bespreken hoe je Android-apparaten kunt reinigen en beschermen.

Volgende week in deel 5: Het reinigen en beschermen van Android-apparaten

Heeft u vragen omtrent cybercrime, digitale criminaliteit, fraude of oplichting? Onze 'AI-chatbot-assistent-cybercrime' staat voor u klaar. Klik hier om van onze AI-chatbots gebruik te maken.

Meer tip van de week artikelen