Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
In 2023 lanceert Cybercrimeinfo.nl elke week op vrijdag de "Tip van de Week". Met elke week een tip om veiliger, bewuster en beter voorbereid te zijn als het misgaat bij het gebruik van digitale hulpmiddelen en internet. De vraag is niet of het ooit mis zal gaan, maar wanneer. Bereid u dus zo goed mogelijk voor. Met deze week 'WhatsApp beveiligen: zo houd je je berichten veilig en beschermd'
We delen onze vreugde en verdriet via WhatsApp, dus je wilt niet dat deze persoonlijke berichten, foto's en video's op straat belanden. Hier zijn enkele handige tips om WhatsApp veiliger te maken.
Bescherm WhatsApp met tweestapsverificatie
Een goede eerste stap om je WhatsApp-account te beschermen is het inschakelen van tweestapsverificatie. Dit betekent dat wanneer je een WhatsApp op een andere telefoon registreert, je een toegangscode nodig hebt. Alleen als deze (zelfgekozen) pincode klopt, worden chatgesprekken overgedragen.
De tweestapsverificatie van WhatsApp werkt iets anders dan bij andere apps. Normaal gesproken heb je bij het aanmelden een tijdelijke toegangscode nodig. Met WhatsApp tweestapsverificatie kies je de code zelf: deze verandert alleen wanneer jij dat wilt.
Om tweestapsverificatie in te schakelen, ga je naar de instellingen van WhatsApp en tik je op "Account". Kies vervolgens "Tweestapsverificatie" en tik op "Inschakelen". Kies een zescijferige pincode en tik op "Inschakelen". Vervolgens kun je een ander e-mailadres toevoegen. Als je je pincode vergeet, kun je deze opnieuw instellen met dit e-mailadres.
Beveilig WhatsApp met biometrie: vingerafdruk of gezichtsscan
Een pincode is niet altijd uniek, maar een vingerafdruk wel. Daarom is het mogelijk om WhatsApp te beveiligen met biometrie. Elke keer dat je de app opent, moet je een vingerafdruk maken om toegang te krijgen. Heb je een iPhone met een gezichtsscanner (Face ID), dan kun je die ook gebruiken om WhatsApp extra te beveiligen.
Dat doe je door naar het instellingenscherm van WhatsApp te gaan en te kiezen voor "Privacy." Gebruikers van Android-telefoons scrollen naar beneden, kiezen "Vingerafdrukvergrendeling" en verschuiven de schakelaar. Volg dan de aanwijzingen op het scherm.
Als je een iPhone hebt, ga je naar het privacyscherm en kies je "Schermvergrendeling". Schakel vervolgens "Vragen om Touch ID" of "Vragen om Face ID" in. Selecteer vervolgens hoe lang WhatsApp is vergrendeld en dus nog een vingerafdruk of gezichtsscan nodig heeft om de app te ontgrendelen.
Hoe veilig app jij?
WhatsApp is van nature al behoorlijk veilig. Dat komt omdat de app instant messages verstuurt via end-to-end encryptie. Dat betekent dat berichten standaard worden versleuteld en dat alleen jij en de ontvanger de sleutel hebben om de inhoud te zien.
Je kunt eenvoudig controleren of versleuteling daadwerkelijk is ingeschakeld. Open een WhatsApp-gesprek en tik op de naam van de persoon. Scroll vervolgens naar beneden en selecteer "Versleuteling". Nu zie je een QR-code met een paar cijfers eronder.
Als de gesprekspartner in de buurt is, kun je elkaars QR-code scannen. Als er een groen vinkje verschijnt, weet je zeker dat je chat veilig is. U kunt dit ook handmatig controleren door elkaars cipher suites te vergelijken. Komen ze overeen, dan is de chat veilig.
Deze cijfers zijn dus erg belangrijk. Daarom heeft WhatsApp een ingebouwde functie die aangeeft wanneer iemands coderingssleutel verandert, bijvoorbeeld wanneer hij een nieuwe telefoon koopt of de app opnieuw installeert.
Je kunt deze functie inschakelen via het instellingenmenu van WhatsApp. Selecteer "Account" en tik op "Beveiliging". Selecteer vervolgens "Beveiligingsmeldingen op dit apparaat weergeven".
Versleutel WhatsApp Back-up
Over versleuteling gesproken: wist je dat je WhatsApp-back-ups kunt versleutelen? Op die manier is je back-up alleen voor jou zichtbaar. Zelfs Google en WhatsApp kunnen hem niet zien.
Ga naar het instellingenscherm van WhatsApp, kies 'Chats' en ga naar 'Chatback-up.' Tik vervolgens op 'End-to-end versleutelde back-up' en kies ervoor om deze in te schakelen. Volg de instructies op het scherm om de back-up extra veilig te maken.
Beveilig voicemail goed
Tot slot is het belangrijk om je voicemail goed te beveiligen, omdat veel WhatsApp-fraudeurs gebruik maken van berichtenboxen met makkelijk te raden wachtwoorden. Tijdens het aanmelden bij WhatsApp, kun je ervoor kiezen om een aanmeldcode per bericht te ontvangen, maar je kunt ook gebeld worden. Als je vervolgens niet opneemt, komt de code in de voicemailbox terecht. Als deze slecht beveiligd is, bijvoorbeeld met een wachtwoord zoals 0000 of 1234, is het voor hackers heel makkelijk om deze te ontfutselen en daarmee je WhatsApp-account over te nemen en zich voor te doen als jou.
Meer tips, trucs en checks kun je hier vinden
Meer tips van de week
Tip van de week: Veilig omgaan met AI-gestuurde digitale interacties
Reading in 🇬🇧 or another language
Tip van de week: Bescherm je systemen met de dagelijkse top 10 kwetsbaarheden
Reading in 🇬🇧 or another language
MindYourPass Webinar: Creëer een beheersbaar en veilig applicatielandschap met MindYourPass
🇳🇱 🇬🇧
Tip van de week: Bescherm jezelf tegen phishing met de nieuwe anti-phishingcode van PostNL
🇳🇱 🇬🇧
Tip van de week: De grote gedeelde databank
🇳🇱 🇬🇧
Tip van de week: Moet ik gezichtsherkenning op mijn telefoon uitschakelen?
EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑