Tip van de week: De Cloud versus eigen bedrijfsnetwerk: Een diepgaande vergelijking van veiligheid

Gepubliceerd op 2 juni 2023 om 16:27

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Steeds vaker krijg ik de vraag: 'Wat is nu veiliger, de Cloud of een eigen bedrijfsnetwerk?' In de huidige digitale wereld is de veiligheid van gegevens een topprioriteit voor bedrijven. Het is een relevante vraag die velen bezighoudt: 'Is de cloud veiliger, of is een eigen bedrijfsnetwerk de betere optie?' Dit artikel is bedoeld om deze vraag te beantwoorden door de veiligheidsaspecten van beide opties grondig te onderzoeken.

Wat is de Cloud?

De cloud is een term die wordt gebruikt om het idee van het opslaan en toegang krijgen tot gegevens over het internet te beschrijven, in plaats van via de harde schijf van een computer. Cloudservices worden aangeboden door derde partijen die datacenters onderhouden waarin deze gegevens worden opgeslagen. Deze datacenters kunnen overal ter wereld zijn, waardoor bedrijven toegang hebben tot hun gegevens vanaf elke locatie met een internetverbinding.

Wat is een Eigen Bedrijfsnetwerk?

Een eigen bedrijfsnetwerk, ook wel een privénetwerk genoemd, is een netwerk dat specifiek is ontworpen voor een enkel bedrijf. Het is meestal gehuisvest op de fysieke locatie van het bedrijf en wordt onderhouden door het interne IT-personeel van het bedrijf. Dit netwerk is meestal afgeschermd van het openbare internet, wat een extra laag van beveiliging biedt.

Veiligheidsaspecten van de Cloud

Cloudservices bieden een aantal veiligheidsvoordelen. Ze hebben gespecialiseerde beveiligingsteams die zich richten op het beschermen van uw gegevens. Deze teams zijn constant op de hoogte van de nieuwste beveiligingsrisico's en implementeren regelmatig updates om deze risico's te mitigeren. Bovendien hebben ze vaak geavanceerde beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie en tweefactorauthenticatie, die helpen om de gegevens van hun klanten te beschermen.

Daarnaast bieden cloudservices ook redundantie en back-updiensten. Dit betekent dat uw gegevens op meerdere locaties worden opgeslagen, zodat ze niet verloren gaan als er iets gebeurt met een van de datacenters.

Veiligheidsaspecten van een Eigen Bedrijfsnetwerk

Een eigen bedrijfsnetwerk biedt ook een aantal veiligheidsvoordelen. Het geeft bedrijven volledige controle over hun gegevens en hoe deze worden beveiligd. Dit betekent dat bedrijven hun eigen beveiligingsprotocollen kunnen implementeren en aanpassen aan hun specifieke behoeften.

Bovendien is er bij een eigen bedrijfsnetwerk minder kans op gegevenslekken, aangezien de gegevens niet buiten het bedrijf worden overgedragen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor bedrijven die met gevoelige informatie werken.

Risico's en Uitdagingen

Hoewel zowel de cloud als eigen bedrijfsnetwerken hun voordelen hebben, brengen ze ook risico's en uitdagingen met zich mee.

  • Cloud Risico's en Uitdagingen

Een van de grootste risico's van het gebruik van de cloud is dat uw gegevens worden opgeslagen op servers die u niet controleert. Dit betekent dat u vertrouwt op de beveiligingsmaatregelen van de cloudprovider om uw gegevens te beschermen. Als de cloudprovider een beveiligingslek heeft, kunnen uw gegevens in gevaar komen.

Bovendien kunnen cloudproviders doelwit zijn van cyberaanvallen vanwege de grote hoeveelheid gegevens die ze opslaan. In 2023 hebben we bijvoorbeeld gezien dat grote bedrijven zoals T-Mobile, Yum Brands (KFC, Taco Bell, & Pizza Hut), ChatGPT, Chick-fil-A, Activision, Google Fi, MailChimp en Norton Life Lock te maken hebben gehad met datalekken.

  • Eigen Bedrijfsnetwerk Risico's en Uitdagingen

Aan de andere kant brengt het hebben van een eigen bedrijfsnetwerk ook risico's met zich mee. Een van de grootste uitdagingen is het onderhouden van de beveiliging van het netwerk. Dit vereist een gespecialiseerd IT-team dat constant op de hoogte is van de nieuwste beveiligingsrisico's en in staat is om deze te mitigeren.

Daarnaast kan het hebben van een eigen bedrijfsnetwerk duur zijn. Het vereist aanzienlijke investeringen in hardware en software, evenals in het onderhoud en de beveiliging van het netwerk.

Conclusie

Dus, wat is veiliger: de cloud of een eigen bedrijfsnetwerk? Het antwoord hangt af van uw specifieke situatie. Beide opties hebben hun voordelen en nadelen, en de beste keuze hangt af van uw specifieke behoeften en capaciteiten.

Als u een klein bedrijf bent zonder een gespecialiseerd IT-team, kan de cloud een goede optie zijn. Het biedt toegang tot geavanceerde beveiligingsmaatregelen en vereist minder investeringen in hardware en software.

Aan de andere kant, als u een groot bedrijf bent met gevoelige gegevens en de middelen om een gespecialiseerd IT-team te onderhouden, kan een eigen bedrijfsnetwerk de betere keuze zijn. Het geeft u volledige controle over uw gegevens en hoe deze worden beveiligd.

Ongeacht de optie die u kiest, is het belangrijk om te onthouden dat geen enkel systeem volledig immuun is voor beveiligingsrisico's. Het is essentieel om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsrisico's en om regelmatig uw beveiligingsprotocollen bij te werken om uw gegevens zo veilig mogelijk te houden.

Heb je nog meer vragen? Twijfel dan niet om ze te stellen aan onze AI Chatbot!

“De Cybercrimeinfo AI Chatbot - Elke dag getraind, elke dag beter in de strijd tegen digitale criminaliteit”